Geçtiğimiz yıl Mayıs ayı içinde kuruluşunu tamamlayan Memleket Partisi kuruluş aşamasında iyi bir hava yakalamıştı. Bu hava ile çok sayıda kişiyi üye yapmış, siyasette yeri olan tanınmış kişiler partinin ön saflarında yer almıştı. Aradan geçen bir yılı aşkın süre içerisinde beklentileri karşılamaktan uzak olan Memleket Partisi nedense yeterli ilgiyi görmekten uzak kalmıştır.

Muharrem İnce partinin kurulmasında büyük rol oynamıştır. 2002 ve 2015 yılları arasında yapılan tüm genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova milletvekili olarak meclise giren Muharrem İnce, Sosyal Demokrasi Partisi, Sosyal Demokrat Halkçı Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin değişik kademelerinde görev yapmış, Son olarak Memleket Partisi’nin Kurucu Başkanı olmuştur.

Muharrem İnce 22. Dönem ile 26. Dönemleri arası arasında kesintisiz Milletvekilliği yapmış, bu süre içerisinde iki dönem CHP Grup Başkanvekilliği görevini sürdürmüştür. 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 18 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirilen 18. Cumhuriyet Halk Partisi Olağanüstü Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışmak için grup başkanvekilliği görevinden istifa etmiştir. 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olmuş ve seçime katılan vatandaşlardan %30.67'sinin oyunu alarak ikinci olmuştur.

Memleket Partisi, 17 Mayıs 2021 tarihinde Muharrem İnce liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "Memleket" şeklindedir. Ülke genelinde gerekli olan örgütlenme kriterlerini karşılayan parti genel ve yerel seçimlere katılma hakkını elde etmiştir.

Memleket Partisi içinde son dönemlerde görülen çözülme yakın zamanda önemli boyutlara ulaşmıştır. Bu çözülmede içinde bulunduğumuz süreçte partinin yeterli mücadeleyi gösterememesi, iktidara karşı yeterli mücadeleyi yapamaması ve iktidara karşı birlikte mücadele etmesi gereken muhalefet partileri ile ters düşmesi olmuştur.

Geçtiğimiz yıl CHP'den istifa ederek Memleket Partisi'ne geçen Parti Sözcüsü ve Genel Başkanvekili olan Gaye Usluer, olması gerektiği gibi iktidarı değil, partisinin muhalefeti yıprattığını gerekçe gösterdiği istifa açıklamasında şu satırlara yer verdi: "Gün küçük olsun bizim olsun zamanı değil. Ya kazanılacak ya da kazanılacak bir seçim sürecinin içindeyiz. Aksi düşünülemez, düşünülmemeli. Ülkemiz için köprüden önce son çıkış gibi görünen, alternatifi ya da aksini düşünmek bile istemeyeceğim sürece, isteyerek ya da istemeyerek olumsuz katkıda bulunuyor olmak en büyük endişem. Bu duygu ve düşüncelerle Memleket Partisi'nden istifa ettiğimiz bilgilerimize sunuyorum. Süreçteki yol arkadaşlarıma tek tek teşekkür ediyorum. Aydınlık bir Türkiye, çocuklarımız için aydınlık ve huzurlu bir gelecek dileklerimle. Saygılar sunarım."

Gaye Usluer ile birlikte partinin Genel Sekreteri, genel Saymanı ve üç MYK üyesi daha istifa etti. İstifaları üst düzeyde olması dikkat çekiciydi. Bu açıklama bize" Kral çıplak" sözünü hatırlattı. Büyük umutlarla kurulan ve önemli bir kitlenin umudu olan Memleket Partisi ne yazık ki bekleneni veremedi. Bu istifalar ve çözülmeler karşısında Genel Başkan Muharrem İnce kuruluş aşamasının zorluklarına değinerek Olağanüstü Genel Kurul Kararı aldığını sosyal medyadan paylaştı.

Memleket Partisi ülkemizin demokratikleşmesi açısından önemli bir siyasi oluşumdur. Umarım kısa sürede sıkıntılı günleri atlatıp daha fazla sayıda üyeye ulaşırlar ve ülke siyasetinde etkili, aynı zamanda söz sahibi olabilirler.

Siyaset yolu zor ve çetrefillidir. Bu zorlu yolda endilerine başarılar dileriz.

"Bir adamın ölçütü, güçle ne yaptığıdır." (Platon)