2014 yılında yapılan kanun değişikliği ile Aydın ilinin Büyükşehir olması sonucu köyler mahallelere dönüştü. Bunun sonucunda büyükşehir sınırları içerisinde kalan köylerde yaşayan halkın yaşamında köklü değişiklikler meydana geldi. Bu konuda geçen yıl çıkarılan kanun ile "Kırsal Mahalle" kavramı getirildi. Geçtiğimiz haftalarda bu konuyu kaleme almıştık. Giderek zorlaşan ekonomik hayat nedeniyle köylerden dönüşen mahallelerde yaşayanların bir şekilde desteklenmesi gerektiği gerçeği gün gibi ortaya çıktı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi bu konuda çeşitli şekillerde kırsal kesimde yaşayanlara destek vermeye çalışıyor. Bu destek elbette belediye bütçesi ölçeğinde gerçekleşiyor. Bu konuda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin bir süredir sürdürdüğü "Aile Tipi Koyunculuk Projesi" ile küçük üreticilere damızlık hayvan sağlıyor, hayvancılık yapanlara yem desteği veriyor, Ege Et Projesi ile üretilen hayvanları değerlendiriyor.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi başka bir proje ile çiftçinin elinde kalan çeşitli tarım ürünlerini alarak AYBA üzerinden ihtiyacı olanlara dağıtmaktadır. Bu yolla hem çiftçilere destek olmakta, hem de sosyal belediyecilik yapıyorlar.

Elbette pansuman bile sayılmayacak bu yardımlar üreticinin çok yönlü sorunlarına yeterince çare olamamaktadır. Yine de üreticinin desteklenmesi yerinde karardır. Üreticiyi desteklemek ve ilimizin ekonomik yapısını güçlendirmek için daha fazla destek verip yol gösterici olmak gerekir.

Getirisi yüksek farklı tarım ürünlerine yöneltme, seracılığa destek, balıkçılığı geliştirilmesi, tarımsal ve hayvansal üretim sonucu elde edilen ürünlerin işlenerek katma değeri yüksek ürünler elde edilmesi gibi çalışmalara önem verilmelidir.

Geçtiğimiz aylarda gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi, gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi arıcılık konusunda örnek çalışmalara imza atmışlardır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbullu çiftçilerin alternatif gelir elde etme amacıyla “Arıcılığın Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Projesi” kapsamında Sarıyer, Beykoz ve Şile’de arıcılık yapan çiftçilerin desteklenmesi amacıyla 170 arıcıya arıcılıkta kullanılmak üzere ekipman desteğinde bulundu. Bu yolla bitkisel hayatın desteklenmesi ve tarımsal üretimin desteklenmesi sağlanmış oldu.

Benzer bir çalışmayı İzmir Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kırsalda gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi çalışmaları kapsamında arıcılık sektöründeki üreticilere kucak açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi hem arıcılara ekipman desteği sağladı, hem de üretilecek olan balları ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılmak üzere "İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği" ile alım sözleşmesi imzaladı. Böylelikle hem üretim, hem de üretilen ürünlerin değerlendirilmesi ile illerinin ekonomisine olumlu katkı sağlamış oldu.

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi arıcılık faaliyetlerine verilen destekler kapsamında geçtiğimiz yıllarda Karaburun, Urla, Seferihisar, Menderes, Selçuk, Kınık ve Beydağ ilçelerinde teorik ve uygulamalı eğitimler vererek, üreticilere bal, propolis ve arı sütü üretimi konusunda eğitim verdi.

Gerek tarımsal üretim, gerekse hayvansal üretim, hangi konuda destek verilecekse verilsin bu işi yalnızca büyükşehir belediyelerine yüklemek doğru olmaz. Özellikle çeşitli üretim imkanları olan Efeler, Nazilli, Söke, Kuşadası, Didim gibi büyük ilçelere de önemli görevler düşmektedir. Her ilçe belediyesinin kendi ilçesinde yapabileceği işler, ve yapacağı sosyal belediyecilik işleri vardır. Bu desteklemeleri birlikte düşünmek ve halkla işbirliği içinde hareket etmek gerekir. Yeter ki bütçe ölçüsünde planlı bir çalışma ile proje çerçevesinde çalışılmalıdır.

"Gerekeni yap ve güce sahip ol." (Emerson)