Değerli okuyucularım bu olayların olacağı çok önceden belliydi. Aşağıda gördüğünüz görselde kuşaklama ile arıtma tesislerin tamamı İller Bankası tarafından projelendirilip yapıldı.

Ancak bu projede dikkat edilirse Milli Park başlangıç noktası Davutlar koyu sahil siteleri ve Fransız tatil köyünden başlayan Kuşadası Körfezi kuşaklama, kanalizasyon sistemi Kuşadası alışveriş merkezi üstünden atlayarak +/- 0,00 kotundan ASKİ arıtma tesisine aradaki toplama havuzundan arıtma tesisine motopomplarla basılmaktadır.

Bundan 5 yıl evvel İTÜ hocalarında Orhan İnce, Aydın Büyükşehir’e geldi. Bu projeyi inceledi zamanın ASKİ yetkililerine bu projenin çok riskli olduğunu söylemişti.

 +/-0,00 Kotundan +30.00 kotuna katı atığın pompalanması çok riskli niye +/-0,00 kotuna arıtma yapmadınız dediğinde İller Bankası böyle projelendirmiş Aydın ASKİ geçmişte kabul etmiş dediler.

Burada benim merak ettiğim husus şu, ASKİ böyle bir projeyi niye kabul etti? Kuşadası nüfusu 1 milyona çıkınca gelen pis suyu arıtmaya pompalayan pompalar kifayetsiz geldiği veya bozulduğu için pis su olduğu gibi denize aktı.

Şimdi soralım:

  • ASKİ bu projeyi yapan İller Bankası’na proje mahsurlarını söyledi mi, yazdı mı?
  • Böyle mahsurlu bir projenin kabulünü ASKİ niye kabul etti?
  • +/- 0.00 kotundan + 30.00 kotuna çevreden toplayıp arıtma tesisine basan pompaların seçiminin yetmeyeceğini İller Bankası’na niye söylemedi?
  • 5 yıl evvel Teknik Üniversite Profesörlerinden Sn. Profesör Orhan İnce niçin ASKİ’de görevlendirilip İTÜ olarak İstanbul İSKİ’de olduğu gibi üniversiteler ile işbirliği yapılmadı?
  • Bu arıtmanın kabulü yapılırken İller Bankası’na itiraz tutanağı tutuldu mu?

ASKİ bundan sonra devlet tarafından Büyük Menderes’te DSİ tarafından yapılacak arıtmalarda İstanbul İSKİ’de büyük tecrübe edinmiş üniversite profesörleriyle işbirliği yapmalı.

İSKİ yönetiminde Yıldız ve İTÜ profesörleri vardır.

ASKİ yönetimine bakın, bir tane işten anlayan profesör göremezsiniz.

Sayın Özlem Çerçioğlu’nun bu işlerden anlamaması çok normal, ama kadrosunu kurması gerekir.

SONUÇ,

Bu konuda İller Bankası proje hatası yapmış ama dayağını Aydın Büyükşehir ve ASKİ yemektedir.

Ancak bu konular Kuşadası’nda her zaman olabilir. Proje hatalıdır. Pompalardaki elektrik sarfiyatı da işin cabası.

Bu deniz kirliliği kolay kolay yok olmayacağını yetkililer ifade etmekte.

Ayağınız deniz tabanında kuma değil de pof diye bir zemine basıyorsa bilin ki pisliğe basıyorsunuzdur.

 

Birde arıtılan pis su BİYOLOJİK ARITMA olmadığı için kirlidir.

MİKROPLUDUR yine Kuşadası körfezine resimde olduğu gibi bu pis su açık denize deşarj edilmektedir.

Bu pis su akşam imbat rüzgârları ile yerleşim yerlerine dalgalar ile geleceği uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.

Kuşadası ve Aydın için bu olay çok kötü bir imaj yarattı.

Yazık oldu. Hem de yaz ortasında.

Aydın Valisi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Çevre Müdürlüğü, İl Kültür Müdürlüğü, Aydın Büyükşehir, Kuşadası Belediyesi halka bu sulara girmeyin uyarısı yapmalı.

Halkın sağlığı çok önemli değil mi?

Her şeye tepki veren sivil toplum örgütleri İller Bankası’nı protesto etsenize.

Bu önemli bir çevre felaketi değil mi?

***

BUHARKENT KAANLAR SÜT FABRİKASI YATIRIMI

Değerli okuyucularım,

Temmuz ayına kadar Aydın’daki mütevazı evimde Aydın ilini baştan aşağı taradım.

Buharkent’e Kaanlar günde 2000 ton süt işleyen tesis kaba inşaatı bitme aşamasında. Makine parkı sipariş ediliyor 200 milyon dolara fabrika bitecek. Bunun bu fabrikada en az 1000 kişi çalışacak. Seval Kablo 250 milyon dolarlık Buharkent’e tesis bitme aşamasında, üretim yapıyor bir taraftan o da 1000 kişi çalıştıracak.

Aydın’da Kaanlar yetkilisi 10 kardeşten biri olan işi yöneten Sn. Mustafa Kaan ile Eyüp Sultan’da namaz kıldık.

Bu güzel mabette dua ettikten sonra kendisi ile röportaj yaptım.

Sayın Mustafa Kaan, siz Trabzon Vakfıkebirlisiniz ve 10 kardeş olarak Kaanları kurdunuz. Aynı zamanda Sn. Abdurrahman Kaan MÜSİAD Başkanı. Buharkent’te devam eden fabrikanın durumu ne?

Fabrikanın yüzde 80 kaba inşaatı bitti. Makine parkını da sipariş vermeye başladık. Makine parkı yerli ve Alman Olacak. Peynir üreteceğiz, süt yok, peynirin her türlüsünü yapacağız.

Şimdilik Türk piyasası ve ülkeler pandemi sebebiyle kendi ülkelerinde üretim yapıyorlar.

Biz süt ürünlerinde Ortadoğu’ya veriyoruz. 1934’lerde Türkiye, Avrupa ülkelerine pek peynir ihraç edemiyor.

Bu dönemde bu sözleşme bizim aleyhimize yapılmış. Ortadoğu pazarı da kendi ülkelerinde üretim yapıyorlar Suudi Arabistan kapalı oraya giriş yok kaşıkçı cinayetinden sonra satış yok bizim günlük imalatımız peynir olarak 700 ila 800 ton. Katar bile kendi tüketimin üretimini yapmaya başladı. Bizim burada ciddi pazarımızdı. Suudi Arabistan bile kendi üretimini yapıyor. Katar 250 ton, Suudi Arabistan 2000 ton üretim yapıyor. Irak, Azerbaycan kendi üretimini yapıyorlar.

Ör-Koop Yönetim Kurulu Başkanı’na sordum Kaanların yatırımını nasıl buluyorsun diye. Kaanlar’dan Allah razı olsun Tekirdağ’a 100 ton süt gönderiyorduk şimdi Buharkent’e fabrika kuruyorlar onlardan Allah razı olsun dedi. Ne düşünüyorsunuz ÖRKOOP için?

Biz bölgenin sütünü alacağız tabii ÖR-KOOP’la da işbirliği yapacağız bölge hayvancılığını kalkındıracağız. Biz sütün kaynağına geldik, taşıma maliyet risklerinden kurtulacağız bu şekilde.1000 ton sütten 100 ton taze kaşar çıkar beyaz peynir yaparsak yaklaşık 130 ton çıkar.

Kaanlar, pandemi döneminde dövizin artmasına rağmen yatırımdan vaz geçmedi. Neden?

Biz kendi imkânlarımızla yavaş yavaş büyüme içindeyiz. Biz yatırımlarımızda banka kredisi kullanmayız. Biz faiz sistemine girmeyiz. Gıda yatırımları hassasiyeti çok büyük yatırımlardır. İlaç yatırımı ve gıda yatırımı çok dikkat ve emek ister. Bana göre gıda yatırımı çok daha zordur.

Bu sene Ege Bölgesinde ve orta Anadolu’da kuraklık var. Yem ve saman fiyatları fırladı. Bu durum süt fiyatlarını etkiler mi?

İdare etme sanatını öğreneceğiz. Hayvanı öldürmeyeceğiz geçmişte de bunlar oldu bazı çözümler oluştu. Eskiden silaj yoktu, yonca yoktu, bunlar geldi vs. çiftçi iş öğrendi. Biz süt fiyatlarını yükseltirsek bu sefer tüketici sıkıntıya giriyor.

Bizim 300 km yarıçaplı lokasyonda Germencik, Tire, Ödemiş, Burdur, Isparta 4000 ton süt var. Biz böyle kabul ediyoruz.

Bizim fabrikanın bulunduğu yer 68 000 metrekare. 26 000 metrekare yanımızda yerimiz var orada yem fabrikası yapmayı düşünüyoruz. İleride süt tozu fabrikası da yapabiliriz.

Şu anki organize sanayii bölgesi size problem çıkarıyor mu? Belediye başkanından yardım görüyor musunuz?

Sayın Başkandan bir problem görmüyoruz, biz onu sevindirdik. Bu yatırımı yaptığımız için Seval Kablo 150 000 metrekare kapalı alanda biz 68 bin metrekare kapalı alandayız. İşçi alımına Seval kablo başladı. Sadece ikimiz 2000 işçi alacak Buharkent’in nüfusu 9000 dersek biz bu şekilde başkanı sevindiriyoruz. Aydın iline katma değer sağlıyoruz.

Mustafa Bey, Karadeniz’de kız evlatlarına miras verilmez doğru mu?

Biz 10 kardeşiz. Of’ta kız çocuklarına verilmez ama biz Vakfıkebirliyiz, biz veririz. Babam ölmeden evvel bu konuyu hal etti. Babamın mal varlığını 4 kız kardeşimize ilave ederek verdik.

Yurt dışı yatırımlarınız var mı?

Pakistan ve İtalya’da çalışmalarımız var. Özellikle Pakistan’da yatırım yapabilmek için çalışmalarımız var. Pakistanlı iş adamları bize iş birliği teklif ediyorlar.

Çin, Türkiye demiryolu bizim Orta Asya’ya, Çin’e, Pakistan’a ve diğer cumhuriyetlere açılmamıza sebep olacaktır.

Sizin hayvan varlığınız var mı?

Ahmet ağabey bizim Çanakkale’de 2000 baş süt hayvanımız var. Ayda 750 ton süt üretimiz var. Burada bir akademi var. Uludağ, Afyon Üniversiteleri geliyor. Üniversitelerde kaliteli öğrenci yetiştirmekte sıkıntılar var.

Öğrenciler çiftlikte çalışmıyorlar yine köylüler bu işi yapıyorlar. Üniversitelerde öğretim var ama eğitim yok. Bu işler tatbikattan geçer. Bu yüzden çocuklar gelmiyorlar. 

Gençler öğrenmek istemiyorlar.

Yıllardan beri veteriner fakülteleri mezun veriyor. Bu işleri yine köylüler yapıyorlar çok yazık.

Türkiye’de çiftçiye bu dönemde verilen teşvikler inanılmaz derece yüksek bu durum köylüyü tembelliğe alıştırıyor.

Biz sanayiciler bu kadar teşvik almıyoruz.

Özellikle Aydın Buharkent’e 20 dönüm incir bahçesi olan bir vatandaş bahçesinin incir üretimini 350 bin TL kışın tüccara sattı, adamın hiçbir masrafı ve vergisi yok.

Bunun kestanesi var, sütü var, sebzesi var, buğdayı pamuğu var. Bunların çeşit çeşit teşvikleri var ama bu kazançlarından bir kuruş vergileri yok. Peki, sanayici öyle mi üreten köylünün şikâyeti yok ama muhalefet yıkıcı olarak muhalefet yapıyor oy için.

Ben köylünün içindeyim. Sanayiciyi kimse düşünmüyor. Bizim yatırım teşvikleri var. Devlet sanayiciyi pek hatırlamıyor ama çiftçiye bir sürü teşvik veriyor. Sanayici kan ağlıyor.

Üretici enflasyonu %40, tüketici enflasyonu %15. Arada %25 fark var biz zarar ediyoruz. Sermayemizle bunu karşılıyoruz bir müddet sonra bu sektörün çökmesine sebep olur.

Süt üreticilerine ne diyeceksin, yatırım yaptığın bölgedeki insanlara ne diyeceksin. ÖR-KOOP’a rakip olacak mısınız?

Biz burada kimseye zarar vermeyeceğiz. ÖRKOOP niye yok edelim biz bindiğimiz dalı kesmeyiz bu durum insani değil, ahlaki de değil. Kabadayılık yapmak doğru değildir yap bakalım nereye kadar yapacaksın.

Pastayı büyütmemiz gerekir. Aydın çiftçisine sözümüz Aydın vadisinde hayvan varlığını büyütsünler. Pasta büyüsün gayemiz bu ÖR-KOOP’ta bundan faydalansın KAANLAR da faydalansın. Biz Trakya’da sütte sıkıntıya düşünce ÖDEMİŞ’ten süt aldık onlara ziyaretimizde oradaki insanlar siz bizim nefes borumuzu açtınız dediler. Biz sütümüzü satamıyorduk. Allah razı olsun dediler. Biz bu durumda fabrikamızdan insan çıkarmadık hepimiz faydalandık önemli olan pastayı büyütmektir.

İzmir fuarında süt aldığınız yere yem dayatması yapacak mısınız dediler. Biz asla yem dayatması yapmayız dedik. Bu yanlış bir uygulama.

Kaanlar olarak Vakıf çalışmalarınız var mı? Halka elinizi uzatıyor musunuz?

Ahmet Ağabey evet Kaanlar vakfımız var. Somali’de bu sene kurban kestik 2500 adet, dostlarımızla 7500 hayvan kestik. Yeni kurduk bu vakfı. Afrika’da su kuyuları açıyoruz Bangladeş’te de yaptık.

Türkiye içinde öğrenci burslarımız var. Yaklaşık kuran kursu öğrencileri ve üniversite öğrenci bursları ile 20 bin civarında burs veriyoruz.

Fakir fukaraya geniş çaplı yardımlarımız var. Veren el, alan elden daha mübarektir.

Bana bu imkânı veren www.aydinpost.com ve size teşekkür ediyorum sağ olun.