Değerli okuyucularım, yerel seçimler ülkemizde yenilenmeye sebep olacak. Bu vesileyle belediye başkanları güven tazeleyecekler.

Ülkemizde son yıllarda başkan adayları parti genel merkezlerince belirleniyor; bu yönelimi anlıyorum. Ancak, il ve ilçe belediye meclis üyelerinin bu şekilde belirlenmesini anlamakta zorluk çekiyorum. En azından bu üyelerin temayül yoklamasıyla seçime sokulması parti içindeki kırgınlıkları ortadan kaldıracaktır. Daha şimdiden bu kırgınlıkları görüyorum.

   

Aydın’da seçmen maalesef henüz seçim atmosferine giremedi. Konuştuğum birçok kişinin değişimden yana olduğunu müşahede ediyorum. Siyasi iktidarın adayının seçilmesinin Aydın için doğru olacağı belirtiliyor. 15 yıldır CHP’nin elindeki Aydın, maalesef Sn. Özlem Çerçioğlu’nun yanlış uygulamaları ve beceriksiz kadroları yüzünden sıçrama yapamadı ve köye dönüştü.

 

İktidarın adayı Sn. Mustafa Savaş, bankacılık tecrübesi ve iş yönetimiyle son üç dönem milletvekilliği ve KİT komisyon başkanlığı yaptı. Sn. Savaş’ın adaylığının doğrudan Ankara’dan belirlenmesi, Sn. Tayyip Erdoğan’ın kendisine ne kadar güvendiğini gösteriyor. Bu konu, Sn. Mustafa Savaş’ın Aydınlıların oyları ve teveccühüyle birleştiğinde Aydın için çok büyük bir sıçrama tahtasına dönüşecektir.

 

Sn. Savaş’ın dezavantajı ise şu: Üç dönemlik milletvekilliğinde Aydın için neler yaptığını, vaat ettiği birçok projenin iktidarları döneminde neden hayata geçirilmediğini Aydınlılara çok net şekilde anlatması gerekiyor.

 

AK Parti döneminde devlet Aydın’a bir sürü yatırım yaptı. Ne yazık ki AK Parti İl Başkanlığı ve Aydınlık milletvekilleri yapılanları anlatamadılar.

 

İl Başkanlığının en büyük yanlışı ise parti yönetim kadrolarını yönetimde tutmak yerine parti meclis üyeliklerinden Büyükşehir Belediye Meclisi veya ilçe belediye meclislerine geçirmesi. İl Başkanı Sn. Gökhan Öktem ile parti yönetimi bu duruma izin vererek yanlış yapmışlardır. Halk, belediye meclisi üyesi olan bu kişilerin Sn. Gökhan Ökten tarafından Ak Parti İl Yönetimi’ne neden alındığını soruyor. Ak Parti İl Yönetiminin topal bırakıldığını söylüyor. Açıkçası MHP’de de durum aynı.

 

İl Başkan Yardımcısı, Teşkilattan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Başkanı gibi yetkililer belediye meclis üyesi adayı oldu. Bana göre de bu yaklaşım partiyi topal bırakmıştır, yanlıştır ve vebaldir. Buna kim müsaade etti ise vebal altındadır. Bu uygulamalar ve meclis üyeliği için yapılan tercihler Sn. Mustafa Savaş’ın en büyük yanlışıdır. Kendisi çok büyük tepki alıyor. İl Başkanlığı’ndaki görevlerinden ayrılarak belediye meclisi üyeliklerini sıçrama tahtası yapan Ak Partili yöneticiler Aydınlı seçmenin kafasını da karıştırıyor.

 

Bunlarda parti sevdası değil, meğer belediye meclis üyeliği sevdası varmış. Sn. Mustafa Savaş maalesef yalnız bırakıldı.” imajı yaratılmıştır.

 

Ayrıca, Aydın’da yaklaşık 250 bin emekli yaşıyor. Emeklilerin durumu perişan, isyan halindeler. Mazot 40 TL’ye yaklaştı. Gübre ve hayvan yemi ateş pahası. Pamuk fiyatları 3 yıl önceki fiyatları yakalayamadı. Kiralar çok yüksek. Pazarlar yangın yeri. Bunlar Aydın’da CUMHUR İttifakı ve özellikle Mustafa Savaş’ın önündeki ciddi engeller.

Rahmetli Süleyman Demirel, “POLİTİKACI HALKI İÇİN REFAH YARATAMAZSA SONU HÜSRANDIR” derdi.

 

Ben, Sn. Özlem Çerçioğlu’nun Aydın’ı çok kötü yönettiğini düşünüyorum.

    

Değerli okuyucularım, Aydınpost’un önceliklerinden biri haberleri yerinde takip etmesi. Bizler sıcak odamızda oturup haber sitelerinden alıntı yapmayız. Aydın’daki pazarlarda biz varız. Kongrelerde, çalıştaylarda, fuarlarda biz varız. Halkın nabzını da tutan biziz. Biz bütün yazarlar olarak doğruyu söyler ve yazarız. İşte bunun için AYDINPOST halkın vicdanıdır.

  

·         JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRAL YATIRIMCILARI DERNEĞİ’NİN (JESDER) ANKARA’DAKİ 7. KONGRESİ’Nİ İZLEDİM. DERNEK BAŞKANI SN. UFUK ŞENTÜRK’LE RÖPORTAJIMI SUNUYORUM.

·         Ahmet Gözen: JESDER Başkanı olarak çok başarılı bir kongre ve çalıştay düzenliyorsunuz. JESDER’de çok emeğiniz var. Kongre ve çalıştay için neler söyleyeceksiniz Sn. Ufuk Şentürk?

·         Sn. Ufuk Şentürk: Ahmet Ağabey bu yıl Ankara’da 7.’sini tertip ettiğimiz kongre ve çalıştayımıza siz de hoş geldiniz. JESDER olarak bu çalıştaylara ve kongrelere 2010 yılında başladık.

Mevzuat bakımından eksikliklerimiz vardı. Bu eksiklikleri gidermek için devletimizle birlikte çalıştaylar ve kongreler düzenliyoruz. Kongrelerimizde jeotermal konusundaki yenilikleri sunuyoruz. Bu sene 7.’sini yapıyoruz.

Derneğimizi 2014’de kurduk. Başka ülkelerin 70 ila 80 yılda geldiği noktaya biz 10 yılda geldik. Türkiye jeotermal kaynakların kullanımında şu anda dünya birincisi. Jeotermal milli enerjidir. Biz de herkese jeotermali anlatmaya çalışıyoruz.

·         Ahmet Gözen: JESDER yenilebilir enerjinin çatı kuruluşu. Ayrıca bir de Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği ile Rüzgâr Enerjisi Birliği var. Şu anda bu çalıştayın en önemli konusu HİDROJEN SÜLFÜR. Aydınlının ifadesiyle “çürük yumurta kokusu”. Bu çalıştayı biraz anlatır mısınız?

 

 

·         Sn. Ufuk Şentürk: Hidrojen sülfürün insan sağlığına hiçbir zararı yok. Ama kokusu rahatsız edici. Bu bağlamda bilimsel çalışmalarımızı bitirdik. Nazilli’deki KÇS Santralı’nda bu çalışmalarımızı uyguladık ve başarılı olduk. Umurlu’daki santralarda uyguladık, başarılı olduk. Buradan elde edilecek hidrojen sülfürün sanayide kullanılmasını sağlayacağız.

 

AYDIN JEOTERMALLE ISINMIYOR, SERALARDA KULLANILMIYOR. NEDEN?

 

·         Ahmet Gözen: Aydın Vadisi jeotermalle ısıtılmıyor. Neden? Ufuk Bey, bu konuda siz birinci derecede yetkili kişisiniz. Konuyu anlatır mısınız?

 

Seralarla ilgili problemler var. Dünkü çalıştayda jeotermal firmalarından çok ilginç talepler geldi. JEOTERMAL FİRMALARI, “MADEM YAPILAN ORGANİZE İHTİSAS TARIM BÖLGELERİNE ISINMA İÇİN ENERJİYİ BİZ VERİYORUZ” DEYİP BURALARDA ORTAK OLMAK İSTEDİLER. “ŞEHİRLERİN ISINMASINDA ORTAK OLALIM” DEDİLER. Ayrıca, jeotermal firması, “ben suyu 60 derecede reenjekte edersem kuyu haznesinde kabuklaşma olur. 100 milyon masraf yaptığım kuyu işlevini kaybeder. O zaman ben ne yapacağım?” diyor. “Bu iş öyle kolay değil” ifadesini kullanıyorlar. Bir nevi, “Davul bizim sırtımızda, tokmak başkalarının elinde”, “Bekâra hanım boşamak kolay” gibi bir olay.  “O zaman gelsinler, kuyunun açılmasını, bakımını ve korunmasını beraber yapalım” diyorlar. Bu firmalara hak vermemek mümkün değil.

 

Öte yandan, her açtığınız kuyudan jeotermal suyu çıkarmak mümkün değil. Aydın Valiliği kaç senedir KADIKÖY BÖLGESİ’NDE ve ORGANİZE TARIM BÖLGESİ’NDE JEOTERMAL SUYU BULAMADI. BULSA DA BAKIMI NASIL OLACAK? Her 6 ayda bir milyonlarca TL değerindeki pompaları, jeneratörleri nasıl alacak? BUNUN ELEKTRİĞİNİ NASIL TEMİN EDECEK? SUYU 1000 MT’DEN ÇEKECEKSİNİZ. TEKRAR REENJEKTE EDECEKSİNİZ.  Bu kuyular normal su kuyusu değil ki. “Biz o kuyulardan çıkan suyun bir gramını bile israf edemeyiz, aksi takdirde, 100 milyona TL harcayarak açtığımız kuyuyu kaybederiz” diyorlar. Sn. Başkan tüm bunlar için neler söylerdiniz?

 

 

·         Sn. Ufuk Şentürk: Ahmet Ağabey, biliyorsunuz, bugün sadece bir jeotermal kuyusu delmek için 3 Milyon Dolar lazım. 100 milyon TL bir kuyuyu açmaya yetmiyor. Ayrıca, reenjekte kuyusu açmak, pompalarını koymak gerekiyor. Yani bir kuyu maliyeti 200 milyon TL. Bunu biz jeotermal firmaları yapıyoruz. OSB kuruluşunda anonim şirket ortak olamıyor. Bu sorunu Enerji Bakanlığı’yla aştık ama Tarım Bakanlığı’na takıldık. JESDER olarak bunun çalışmasını yapıyoruz.

Yaklaşık 200 milyon TL’ye kurduğumuz jeotermal kuyusunun enerjisinden, nimetlerinden anonim şirketler olarak biz neden faydalanamıyoruz? İki yıldır bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Mevzuat düzeldiğinde, jeotermal tesislerinin etrafında seralar mantar gibi çoğalacaktır.

AYDIN’IN JEOTERMALDEN ISINMAK İÇİN FAYDALANAMAMASI

 

Aydın’ın ısınmasıyla ilgili girişimlerimiz oldu. Kuyucak’ta 2900 konutun ısınması için bir proje hazırlandı ve belediye ile ÇELİKLER HOLDİNG arasında bir sözleşme imzalandı. Ancak, Aydın Büyükşehir A partisinden, Kuyucak Belediye Başkanı B partisinden olunca, yetki de Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde olunca 2900 konut ısıtılamadı. Kuyucak halkı, yenilenebilir enerjiden ucuza faydalanmaktan mahrum bırakıldı. Aynı şekilde Buharkent, Germencik, Efeler ve İncirliova da mahrum kaldı. Artık bu konu BÜYÜKŞEHİR’İN YETKİSİNDEN ÇIKARILMALI. Bu MİLLİ bir mesele. Biz halihazırda evleri GAZ VE KÖMÜRLE ısıtmaya çalışıyoruz. Hâlbuki, Kuyucak, Buharkent, Pamukören, Germencik, İncirliova ve Efeler jeotermal denizinin üstünde oturuyor, ancak PARA VERİP DOĞALGAZLA ISINIYOR. Jeotermal firması bu enerjiyi adeta bedelsiz verecekken Büyükşehir Belediyesi’nin kabul etmemesi halkı maalesef bu konfordan mahrum bırakıyor. İlçe belediyeleri büyük bir kardan sırf BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KARŞI ÇIKMASINDAN DOLAYI MAHRUM KALIYOR. Ya da taraflar aralarında anlaşamadığı için halk bu nimetten faydalanamıyor.   

          

Büyükşehir Belediyesi izin vermiyor. Kendileriyle ısınma konusunda toplantılar yaptık, maalesef anlaşamadık ve masadan kalktık. Seçim üzeri bu konulara fazla girmek istemiyorum. BİZ JEOTERMAL FİRMALARI OLARAK AYDIN’IN MERKEZİ ile İLÇELERİNE Ahmet Ağabey sizin aracılığınızla sesleniyorum: AYDIN’IN MERKEZİ VE İLÇELERİNİN ISITILMASINA TALİBİZ.

 

Belediyeler de lütfen bizim kadar şeffaf olsunlar. Projelerini hazırlasınlar, bize ezbere gelmesinler. Kuyucak ile Buharkent belediyeleri gibi gelsinler. Ayrıca devlet, bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi de yapsın, yetkiyi sadece Büyükşehir Belediyesi’ne bırakmasın.

 

Biz siyasete bulaşmak istemiyoruz. Politika bizim işimiz değil. Sizin aracılığınızla konuyu Aydınlılara iletmek istedim.

 

Değerli okuyucularım, bu kongrede, elektrikli araçların bataryaları için LİTYUM madenine ihtiyaç duyulduğu, JEOTERMAL kuyularından 30 bin ton LİTYUM üretilebileceği de ifade edildi. Bu muhteşem bir olay. SİLİSYUM, selenyum, sülfürik asit ve diğer gazların uzay sanayiinde kullanıldığı, bunların da yine bu şekilde üretilebileceği belirtildi. Tüm bu konular hakkında https://youtube.com/@ahmetgozen8179 adresimden paylaştığım, JESDER Başkanı Ufuk Şentürk röportajını izleyerek bilgi edinebilirsiniz.

Şener Pekgüzel'in ölüm yıldönümünde Aydın BŞB'nin göstermelik asfalt köy yolları Makale: Şener Pekgüzel'in ölüm yıldönümünde Aydın BŞB'nin göstermelik asfalt köy yolları