Değerli Okuyucularım gecen hafta yazmış olduğum köşe yazımda misafir ettiğim AK PARTİ 22. dönem milletvekili, Aydın eski İl Başkanı, şimdi HAYKOOP MERKEZ BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI (Haykoop, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı) Sayın Ahmet Ertürk’ün JEOTERMAL ile ilgili beklentilerini okudunuz.

Okuyucularımdan milli enerjimize sahip çıkan Sayın Ahmet Ertürk için mesaj aldım. Bunlardan birisi de, Güriş CEO’su Ali Karaduman’dan.

Bakın ne diyor?

Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. olarak, Sayın Ahmet Ertürk'ün yorumlarına harfiyen katılıyoruz.

Jeotermal enerji sektörüne karşı, şu an Türkiye'de nedeni açıklanamayan bir karalama kampanyası devam etmektedir.

Jeotermal santraller, yenilenebilir enerji kaynağı olması sebebiyle bir taraftan son derece çevreci bir elektrik üretim çeşidi olup diğer taraftan ise olumsuz uygulamalar sonucu çevreye olumsuz etki yaratabilme potansiyeline sahiptir.

Bu noktada, işletme sahibi firmaların kanunlara harfiyen uyması, jeotermal suyu kesinlikle alıcı ortama bırakmaması ve gerekli çevresel ölçümleri düzenli olarak yerine getirmesi, bunların ötesinde jeotermal santralin kurulması için en üst düzey mühendislik yaklaşımını ve kaynak rezervuarı maksimum seviye kullanmayı geliştirecek yöntemleri mutlaka gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Jeotermal santral projeleri, ülkemizin doğalgaz ithalatını ciddi oranda azaltmasının yanı sıra, her bir santral, çalışanları için bir AR-GE tesisidir.

Ülkemizde ileri teknoloji ve mühendisliğin, sektör çalışanları tarafından doğrudan öğrenilip uyguladığı ciddi tesislerdir.

Bu anlamda, Türkiye'deki karalama kampanyalarının bir kenara bırakılarak bu konunun önemi ve katma değeri üzerinde düşünülmelidir.

Ayrıca çevreyi kirletici bütün unsurlarının daha sıkı denetlenmesinin sağlanması gerekmektedir.

Aydın Valiliği, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın çevresel ölçümlerinin devamlılığı, jeotermal elektrik santrallerinin ne derece çevreci olduğunu da ispatlayacaktır.

Bu konuda içimiz rahat, devletimize ve milletimize güvenimiz tamdır.”

SAYIN GÜRİŞ CEO’SU ALİ KARADUMAN İLE GÖRÜŞMEM

Değerli okuyucularım yeni nesil hatırlar mı bilmiyorum ama bizler 68 kuşağı olarak her şeyi yaşadık. Önceleri gazyağı lambalarında sonra lüks lambaları o dönemde mumlarla aydınlandık. Son yıllara kadar elektrik enerjisi saatlerce kesilir fabrikalar, evler karanlığa gömülür her şey dururdu. Bakın aşağıdaki grafik bunu çok güzel anlatıyor.

Yukarıdaki tabloda 2011 yılından itibaren YEKDEM kurulu gücünü MW olarak görüyorsunuz 2011 de 713 MW olan Enerji üretimiz 2020 de ise 21877,2 MW çıkıyor milli enerjimiz Devletimizin ve Siyasi iktidarın bu konudaki Başarısı EPDK’nın ve özel sektörün başarısıdır bu.

Böylelikle milli enerjimiz tavan yapmış ihracat rakamlarımız sanayimizin gelişmesine sebep olmuştur.

Sayın Ali Karaduman, Türkiye’de Elektrik Enerji yukarıda size sunduğum tablodan sonra Milli Enerji Üzerine ne diyeceksiniz?

Günümüzde enerji üretiminde kaynak tercihi rezerv miktarı belli ve kısıtlı olan fosil enerji kaynaklarından, kapasitesi sınırsız olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmüştür.

Yenilenebilir enerji kaynakları olarak gösterilen hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, dalga, akıntı, gel-git kaynaklarından enerji üretimine son 20 yıldır bir çok ülke tarafından ciddi yatırımlar ve yatırımcılara ciddi teşvikler sağlanmaktadır.

Bu teşvikler ise ülkemizde 2005 yılında çıkarılan 5346 sayılı YEK Kanunu ile YEKDEM (Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması) mekanizması aracılığıyla başlamıştır.

YEKDEM rüzgâr, güneş, jeotermal, biyo kütle, biyo kütle den elde edilen gaz (çöp gazı dahil), dalga akıntısı enerjisi, gel-git enerjisi, kanal, nehir ve rezervuar alanı on beş kilometrekarenin altında olan hidroelektrik üretim tesislerine uygulanan destekleme mekanizmasıdır.

YEKDEM ile amaç ülkemizdeki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin sayısı artırarak, fosil yakıtlı çevreye zararlı üretim tesislerine olan ihtiyacı ve enerjide dışa bağımlılığı azalmaktır.



YEK Kanunu yürürlüğe girdiği 18/05/2005 tarihinden 31/12/2020 tarihine kadar işletmeye girmiş ya da girecek olan üretim tesislerine 10 yıl süre ile destek sağlanır.

YEKDEM kapsamına giren ilgili üretim tesislerinin ürettikleri elektriğe, maksimum 10 yıl olacak şekilde, sabit bir fiyattan alım garantisi verilir. Tesislere uygulanacak bu fiyatlar YEK Kanunu ile belirlenmiş olup şu şekildedir; hidroelektrik ve rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesislerine,

7.3 UScent/kWh, jeotermal enerjisine dayalı üretim tesislerine 10.5 UScent/kWh, biyokütle ve güneş enerjisine dayalı üretim tesislerine 13.3 UScent/kWh.

Türkiye’de Elektrik Enerjisi üretimini tablo ile gösterir misiniz? Ayrıca jeotermal nerede bu üretimde ?

Ahmet Abi, Türkiye de Hidroelektrik Santral Elektrik bu tabloda gördüğünüz üzere üst sıralardadır.

Bu Tablo Şunu Açık Olarak göstermektedir 2011 yılında Milli Enerji üretimimiz 713 MW o dönemde Jeotermal üretimimiz 72 MW 2020 yılında Milli Enerji 21872,2 MW Jeotermal Enerji Üretimimiz 1501 Mw olmuştur diğer rakamlara baktığınızda MİLLİ ENERJİMİZİN sıçramasını görürsünüz. Bu Sıçrama olmasaydı biz hala dışarıdan enerji alıyor olacaktık.

Yenilebilir enerji ve desteklenmesi hakkında neler söyleyeceksiniz?

Ahmet Abi,

Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması (YEKDEM) sayesinde Türkiye’nin her yerinde doğa dostu, yenilenebilir enerji santralları yapılmıştır.

MİLLİ ENERJİ statüsünde olup ülkemizin cari açığının azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Her yıl yatırımlarımız artmakta ve dışa bağımlılığımız azalmaktadır.

Dolayısıyla ülkemizin kurulu gücü 90.000 MW’a ulaşmıştır. Ne yazık ki kurulu güç artarken tüketim aynı oranda artmamıştır.

Üretim artıp, tüketim artmayınca da 2010 yılında yaklaşık 7,8 $/cent olan piyasa fiyatı (PTF) 4,6 $/cent e düşmüştür.

Bu fiyatlar tüketicinin faturasına yansıyan fiyatlar değildir.

Tüketicinin faturasına bu fiyatın üzerine YEKDEM bedeli de eklendiği için tüketiciye bir ucuzluk yansımamaktadır.

Yekdem bedeli dolara bağlıdır.

Doların son dönemde artmasıyla bu bedel artmıştır.

Fakat diğer bir konu da Yekdem destekleme mekanizması 10 sene boyunca geçerli olup, santralda üretilen elektrik daha sonrasında serbest piyasaya satılmaya devam etmektedir.

Bu nedenle ülkemize kurulan her yenilenebilir santral lisans süresi boyunca devamlı elektrik üreterek dışa bağımlılığımızı azaltmaktadır.

Aynı zamanda Türk mühendislik ve imalat sektörünün de gelişmesine neden olmaktadır.

Bu nedenle MİLLİ ENERJİMİZDİR.

AYDIN İLİNİN ISITILMASI JESDER BAŞKANI UFUK ŞENTÜRK

Değerli Okuyucularım birbiri arkasına Aydın ilinde Jeotermaller ile ilgili açıklamalar üst üstüne gelmekte MİLLİ ENERJİMİZ in her zaman konuşmalar da Aydın iline ne faydası olur konusu gündeme gelmektedir.

Geçen hafta www.aydinpost.com Yayın Yönetmeni Sayın Erman Çetin, JESDER Başkanı Sayın Ufuk Şentürk ile yaptığı röportajın ana öğesi jeotermalin Aydın iline faydaları ve yararları ayrıca değerleri idi. Sayın Ufuk Şentürk ile konuştum.

AYDIN İLÇE BELEDİYELERİNE VE AYDIN BÜYÜKŞEHİRE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM

Dünya Bankası YENİLENEBİLİR ENERJİ SANTRALLARI İÇİN 2 MİLYAR DOLAR KREDİ AÇTI, BİZ BUNUN 400 MİLYON DOLARINI İLLERİN ISITILMASI VE SERA ISITILMASI İÇİN İLLER BANKASINA DEVİRİ YAPTIRDIK DİYOR Jesder Başkanı Ufuk Şentürk.

Değerli okuyucularım ilave ediyor şu an Aydın ilinin ve seraların ısıtılması için JESDER Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne özellikle Efeler Belediye Başkanı Sn. Fatih Atay’a çağrıda bulunuyor. İller Bankasına müracaat edip gerekli şartları sağlasın EFELER ilçesini hemen ısıtalım, biz JESDER olarak buna hazırız diyor.

100 metrekarelik evin ısıtılması için 600 TL doğal gaza para verenler, 100 TL’ye evini ısıtır. Resmi kurumları, Adnan Menderes Üniversitesini, sanayi tesislerini ısıtmaya hazırız diyor Ufuk Şentürk.

Burada Aydın Büyükşehir Belediyesine ve İlçe Belediyelerine çok büyük görev düşüyor.

Esasen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanının Seçim vaadlerinin içinde Aydın ilinin Jeotermal ile ısıtılması Vaadi vardı.

Sayın Özlem Çerçioğlu’nun konuyla ilgili bakışı burada çok önemlidir.

JESDER BİZ HAZIRIZ DİYOR.

KUYUCAK BELEDİYESİ GEREKLİ ÇALIŞMALARI BİTİRMİŞ.

KUŞADASI DA JEOTERMAL ŞİRKETİNİ KURDU.

Efeler, Germencik, İncirliova, Köşk, Sultanhisar, Nazilli, Buharkent Belediyelerine sesleniyorum.

Beyler bu fırsattan yararlanın.