Belediye bütçeleri gelir ve giderlerin tahmin edilmesi ile bir önceki yılın son çeyreğinde ilgili birimlerce hazırlanır. Bütçe, ilgili ilçe belediyesinin meclis toplantısında kabul edilerek Büyükşehir Belediye Meclisine gönderilir. Bu meclis toplantısında Büyükşehir Belediye bütçesi ile ilgili ilçe belediyeleri ile su ve Kanalizasyon işini gören ilgili şirketin bütçesi görüşülerek kabul edilir ve uygulanabilmesinin yolu açılır. Teknik detaylara girmeden bütçe olayı belediyelerde kısaca böyle işler. Eğer bir ilçe belediyesinin bütçesine uygulama esnasında ilave gerekirse aynı yol izlenerek Büyükşehir Belediyesi Meclisinde kabul edilirse ek bütçe onaylanır. Buradaki amaç belediye bütçesinin halkın temsilcileri olan belediye meclisleri tarafından kabul edilerek uygulamaya konulmasıdır. Ayrıca belediyelerin tahmini bütçelerini gerçekçi hazırlaması ve hedeflerini tutturması gereklidir.

Elbette belediyelerin kendi yapılarına göre farklı gelir ve gider kalemleri olabilir. Ancak bu gelirlerin harcanması belirli kriterlere bağlıdır. Belediyeler harcama kalemlerini kafalarına göre belirleyip değiştiremez, istediği gibi fasılalar arasında aktarmalar yapamaz, hepsi belirli kurallar dahilinde olmaktadır. Mesela bütçelerinin ancak %30’unu personel giderine harcayabilir. Buradaki amaç, siyasi özelliği ağır basan belediyelerin popülist yaklaşımlara teslim olmasının önüne geçilmesidir.

Aydın ve ilçe belediyelerinin 2021 bütçe çalışmaları sonuçlandı. Kuşadası Belediyesi 2021 Bütçesi ile Aydın ilçeleri arasında en yüksek bütçeye sahip olma özelliğini Efeler Belediyesi’nden aldı. Efeler Belediyesi kurulduğu 2014 yılından bu yana en büyük bütçeye sahip olan belediye olma özelliğini bu yıl Kuşadası Belediyesine kaptırdı. Aslında nüfus olarak en fazla nüfusa sahip ilçe Efeler (294.000), onu Nazilli (160.000) ve Söke (122.000) izliyor, Kuşadası (117.000) ise ancak dördüncü sırada yer almakta. Rakamlara bakıldığında Efeler İlçe nüfusu diğerlerinden bariz şekilde fazla. Aydın ilinin diğer büyük ilçeleri birbirine daha yakın düzeylerde olsalar da bütçe yönünden Kuşadası Belediyesi Nazilli ve Sökeye fark atmış durumdadır.

Geçen yıla baktığımızda (2020 bütçesi) Efeler Belediyesi olması gerektiği gibi en yüksek bütçeye sahip ilçe konumundaydı, onu Kuşadası Belediyesi, Nazilli ve Söke izliyordu. Kuşadası’nın Nazilli ve Söke’yi geçmesi gelir kaynaklarının farklılığından ve verimliliğinden kaynaklanıyor. Ancak kendisinden iki buçuk kat fazla nüfusa sahip Efeler Belediyesi bütçesini geçmesini açıklayacak kelimeleri bulamıyoruz. Demek ki Efeler Belediyesi kurulduğu günden bu yana gelir kaynaklarını verimli bir şekilde yönetip kontrol edemiyor, yeni kaynak yaratmada sıkıntı yaşıyor ve en önemlisi yönetim zafiyeti gösteriyor.

Elbette belediyeler başkanlarının vizyonları ve başarısı kadar başarılı olacaklardır. Başkanlarda olması gereken değişim ve yenilenme özelliği yoksa başarının gelmesi zorlaşacaktır.

Sonuç olarak Kuşadası Belediyesi kendisinden iki buçuk kat fazla nüfusa sahip Efeler Belediyesi bütçesini geçmiş, başta kendisinden nüfusça fazla olan Nazilli ve Söke olmak üzere diğer ilçelere tur bindirmiştir. Geçen yıl 190 Milyon TL olan bütçesini rekor artışla 270 Milyon TL'ye çıkarmış, bu bütçe ile en fazla bütçeye sahip olan ilçe özelliğini kazanmıştır. Ayrıca ASKİ yatırımlarını ve Büyükşehir Belediyesi yatırımlarını dikkate aldığımızda Kuşadası ilçesinin yatırım ve hizmet yönünden en büyük bütçeye ve kişi başı yaratılan ödenek miktarı yönünden de en fazla miktara sahip olacağını söyleyebiliriz. Demek ki Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel göreve gelirken söylediklerini yapmakta, Kuşadası halkının en iyi hizmeti alabilmesi için çalışmaktadır.

Kuşadası Belediyesi sadece klasik belediye hizmetlerinde değil, sosyal ve kültür alanında da çalışmalarını sürdürmektedir. Kuşadası eski günlerine dönmek istiyorsa kültür sanat çalışmalarına da hız vermelidir. Bu konuda da Belediye Başkanı Ömer Günel’e büyük görev düşmektedir.

"Başarısız olmak zordur, ancak başaramaya çalışmamış olmak daha da zordur.” (Theodore Roosevelt)