Değerli okuyucuların tekrar Aydın iline geldim. Yine dağ bayır dolaşmaya başladım. Tarım emekçileri ve çiftçilerimiz gübre fiyatları, mazot fiyatlarının inanılmaz pahalılığından şikayetçi.

Ağabey bizi Sayın Erdoğan duymuyor sizden ricamız lütfen bıkmadan usanmadan bizi yazın diyorlar.

Biz perişanız bizim halimiz ne olacak diyorlar.

Bu aralar Aydın zeytinlikleri, ormanları kestanelikleri yanıyor. Aydınlı çiftçinin yüreği yanıyor.

Ülkemizde özellikte Aydınlılar piknik yapmayı çok seviyorlar. Ormana veya zeytinliklere gitsinler orada mangallarını yaksınlar birçoğu o mekanlarda alkol tüketmeyi de seviyor.

Kendi aralarında konuşmalarında ZEYTİN BAR’da buluşalım diyerek zeytin ağaçların altında içki içmeye çağırırlar birbirlerini.

Nasıl camiye gidenlere sözümüz yok ise bu vatandaşlarımıza da yok.

ANCAK,

İçkiden sora dumanlı kafayla ateş söndürülmediği yerlerde yangın çıkma ihtimali epey yüksek.

Aydın Valisine ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanına sesleniyorum, İstanbul’da olduğu gibi Sayın İmamoğlu seçildikten sonra hemen parklarda ormanlarda mangal yakmayı yasakladı.

NİYE AYDIN’DA DA YASAKLANMAZ AKLIM ALMIYOR.

Mesela yaz ayı boyunca ZEYTİN BAR misali yerlerde mangal yakmak yasaklansa olmaz mı?

AYDIN İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ VE AYDIN TARIMI

Biz gazeteciler ilimizde olanı biteni, Devletin ilimizde görevlendirdiği müdürlüklerin faaliyetlerini anlatarak o ilde yaşayan insanların bu devlet dairelerinin faaliyetlerini öğrenmesi gerekir düşüncesindeyim.

Geçen hafta İŞKUR AYDIN MÜDÜRLÜĞÜ’nün faaliyetleri yazdım. Okuyucularımdan yapılan geri dönüşler için teşekkür ediyorum.

AYDIN TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRÜ KİMDİR?

Sn Ahmet Öktem 1970 Aydın/Karpuzlu doğumlu.

İlk ve ortaokulu Karpuzlu’da okudu. Daha sonra Manisa Beydere Zir. Mes. Lisesi yatılı olarak okudu. Liseden 1988’de mezun oldu. Çalışırken aynı zamanda ziraat fakültesine devam etmiş. 1997 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Ünv. Zir. Fak. mezun olmuştur.

Sivas, Tokat, Trabzon illerinde görev yaptıktan sonra 2004 yılında Aydın iline tayin oldu. Ziraat Mühendisi olarak değişik şubelerde müdürlük yaptı. Efeler İlçe Müdürlüğü görevini yürüttü.  2018 yılında vekaleten il müdürü olarak atandı. Evli ve iki çocuk babası.

  

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün faaliyetlerinden söz eder misiniz?

Ahmet Agabey;

(TDİOSB ) KADIKÖY TARIMA DAYALI İHTİSAS  (JEOTERMAL ISITMALI) SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ PROJESİ

Türkiye’nin ve ilimizin jeotermale dayalı seracılık beklentisinin karşılanarak, bölgenin jeotermal kaynakları ile yöre halkına sosyo-ekonomik katkı sağlayacak, jeotermal sera OSB kurulması ile kamu ve özel sektör için yerel kaynakların alternatif yöntemlerle değerlendirilerek yerel/kırsal kalkınmasının sağlanmasına yönelik kamu politikalarının belirlenmesine katkıda bulunulacaktır. Jeotermal kaynakların sürdürülebilir ve entegre kullanımı sağlanarak, örnek bir tarıma dayalı ihtisas sera organize sanayi bölgesi oluşturulacaktır.

Yeri aşağıda gösterilmiştir.

SU ÜRÜNLERİ (TDİOSB)

TARIMA DAYALI İHTİSAS SU ÜRÜNLERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

İlimizde 34 adet su ürünleri işletmesi faaliyet göstermektedir. Mevcut durumda Didim ve Söke ilçelerimizde 4 adet 254 milyon/yıl kapasiteli yavru balık üretim tesisi ve deniz alanda ise 11 adet 22 bin ton/yıl kapasiteli alanda üretim yapılmakta olup,

Denizel alanda ÇED süreci devam eden diğer üretim alanları ile üretimin 75 bin ton/yıl kapasiteye çıkarılması hedeflenmektedir.

Su Ürünleri TDİOSB kurulması durumunda 2000 bin kişiye (8000 kişi dolaylı) doğrudan istihdam sağlanacağı 2.5 milyar TL balık, 500 milyon TL yavru balık satışı ve ürünlerin işlenerek katma değer artışı ve çarpan etkisi ile toplam 4 milyar TL ye kadar gelir elde edilebilecektir.

MEYVE BAHÇELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ

2019-2020 Karacasu İlçesinde 20.000 adet Yabani Çöğür ve Ahlat Ağaçlarına Armut aşılaması,

106.782 adet Zeytin Fidanı dağıtımı (İl geneli) yapılmıştır.

24.990 adet İncir Fidanı dağıtımı (il geneli) yapılmıştır.

2020 yılı için Sultanhisar, Köşk, Nazilli, Efeler, Çine İlçelerinde 21.000 adet erkenci kayısı fidan dağıtımı planlanmıştır.

MERA ISLAH VE AMENAJMAN ÇALIŞMALARI

11 Mahallemizde 2.198.755 TL bütçeli Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulanmaktadır.

YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ

Proje kapsamında 256 ton fiğ, 340 ton tritikale tohumu olmak üzere 596 ton % 25 çiftçi katılımı sağlanarak dağıtılmıştır.

MİLLİ TOHUMLARLA YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİ VE GELİŞTİRİLMESİ 
SOYA-MISIR PROJESİ

Bakanlığımızın desteklediği kaynak ile resmi kuruluşlardan sağlanan 12.95 ton silajlık soya fasulyesi ve 9.5 ton silajlık mısır tohumları %30- %70 oranında ekilerek yüksek proteinli kaba yem üretmek amacıyla 200 çiftçiye dağıtılmıştır.

Silaja dönüştürülecek üründen elde edilen sonuçlar yayım yapılarak yüksek proteinli silajın yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ EKONOMİK YATIRIMLAR PROGRAMI

Tarım ve sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amacıyla uygulamaya koyulan %50 hibe destekli yatırımlardır. 2006 yılından itibaren etaplar şeklinde uygulanmaktadır.

 2017-2018-2019-2020 yıllarında 159 projeye 40.348.772 TL hibe ödemesi yapılmıştır.

Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi (78 Adet), Soğuk Hava Deposu (6 Adet), Yenilenebilir Enerji Üretimi (4 Adet), Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar (2 Adet), Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi (63 Adet), Bilgisayarlı Sürü yönetim Sistemi (4 Adet), Alternatif Enerji ile Isıtmalı Seralar (2Adet)

MAKİNE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

2007-2018 Yıllarında 5.864 adet (Sulama Sistem ve Ekipmanı) 18.481.611 TL hibe yapılmıştır.

GENÇ ÇİFTÇİ PROJELERİNİN DESTEKLENMESİ PROGRAMI

632 Genç Çiftçimize 18.960.000 TL hibe ödemesi yapılmıştır. (2016-2017-2018)

Arıcılık, Bağcılık ve Üzümsü Bitkiler, Büyükbaş Besi, Büyükbaş Damızlık Düve (Montofon,Simmental), Coğrafi İşaretli Ürünler Ve Gıdalar, Fide Fidan Süs Bitkisi Üretimi, Kanatlı, Kapama Meyve Bahçesi, Küçükbaş (Akkaraman, Kıl Keçisi, İvesi, Merinos, Morkaraman),  Mantarcılık, Örtüaltı Tesisi, Tıbbi Aromatik Bitkiler konularında proje  desteklemeleri yapılmış ve teknik bilgi destekleri devam etmektedir.

GIDA ARZ GÜVENLİĞİNİ VE İNSAN SAĞLIĞINI GÜVENCE ALTINA ALMAK AMACIYLA;

2019 Yılında 31.380 denetim yapılarak; 7.701 Et, süt, balık, bal, yumurta, Taze meyve sebze  (kalıntı izleme) ,gıda kontrol , yem, gübre numuneleri alındı.

TARIMSAL DESTEKLEMELER (2017-2019)

Bakanlığımızca 39 ayrı üretim başlığında destekleme çalışmaları yapılmaktadır:

2017

(TL)

2018

 (TL)

2019

(TL)

488.804.593

573.481.413

511.317.782

Üretim teşviki amacıyla yapılan desteklemelerle ile hayvan varlığı ve bitkisel ürünlerde artışlar sağlanarak ülke sıralamasında ilk sıralara yerleştik.

AYDIN İLİ TÜRKİYE SIRALAMASINDA YERİ

Sığırda 444.723 baş ile Türkiye’de Aydın ili 8.sıradayız

Arılı Kovanda 274.826 adet ile Türkiye’de aydın ilinde 4. sıradayız

Yavru Balıkta 155.780.726 adet ile Türkiye’de 2. sıradayız

Balda 3.693 ton ile Türkiye’de 5. sıradayız

Sütte 566.298 ton ile Türkiye’de 7. Sıradayız

49 adet 967.125 ton kapasiteli Süt Ürünleri İşletmemizde;

Süt üretimimizin %35,78’i (202.647 tonu) İlimizdeki işletmelerde süt ürünlerine işlenmektedir.

İlimizde farklı ilçelerde AB standartlarında hizmet vermekte olan modernize edilmiş 6 adet mezbaha tesisi bulunmaktadır. Mezbahalarımızda kesimler ve denetimler, bakanlığımız bünyesinde görev yapmakta olan Hayvan Refahı, insan sağlığı açısından önem taşıyan Zoonoz Hastalıklar ve Et Muayenesi konularında hizmet içi eğitim almış Resmi Veteriner Hekimler tarafından yapılmaktadır

45.148 ton Kuru incir, 3.442 ton Kestane, 221 ton Çamfıstığı (Künar) ihracatı İlimizde yapılmakta ve ihracatla ilgili sertifikasyon işlemleri kurumumuzda yürütülmektedir.

İlimiz tarım alanlarının % 20.3’ ünde organik tarım yapılmakta. Üretici ve ürün sayısında Türkiye birincisiyiz.

İncir alanlarımızın % 38 i, zeytin alanlarımızın %33 ü ve kestane alanlarımızın % 43 ‘ünde organik tarım yapılmaktadır. Ülkemiz organik tarım alanının %8,5 ilimizde bulunmaktadır.

İlimizde dünya standartlarında sertifikalı tohum üretilmektedir.

Ülkemiz pamuk tohumu üretiminin %45’i ilimizden karşılanmaktadır.

YÜRÜTÜLEN PROJELERİMİZ

Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor. 74 proje (16 Pilot İlde uygulanmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı/İş-kur/Ziraat odaları

74 adet kadın çiftçiye proje hazırlama eğitimi verilerek hibe kaynaklarına ulaşma ve yararlanmalarının önü açılmıştır. Eğitime katılan 44 kadın çiftçimiz kendi işlerini kurarak üretim zincirine katılmışlardır. Bakanlığımız fon kaynaklı.

Güvenilir Süt Güvenilir Gelecek için Sürdürülebilir Süt Hijyeni Eğitim Modeli

(Sustainable Milk Hygiene Training Model For Safe Milk and Safe Future)
AB Bakanlığı Erasmus+ Ana Eylem 2 (KA2) Mesleki Eğitim için Stratejik Ortaklıklar.
Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı fon kaynaklı. Veteriner Hekimlerimiz, Zooteknist Ziraat Mühendislerimiz, Veteriner Sağlık teknisyenlerimiz Hollanda’da eğitim aldıktan sonra, farklı ilçelerde 1500 üreticimize hem teorik hem uygulamalı eğitim vermişler, hijyenik süt üretiminin sağlanması ve bunun sürdürülebilir olmasını sağlamak açısından saha çalışmalarını yürütmüşlerdir.

2018 BUZAĞI VE HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELE YILI;

2018 yılının Bakanlığımız tarafından Buzağı ve Hayvan Hastalıkları ile Mücadele yılı ilan edilmesi ile üniversite, üretici örgütlerimiz ile ortaklaşa ilçelerde eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiş ve 1800 çiftçiye buzağı bakım besleme, hastalıkları konusunda eğitim verilerek buzağı kayıplarının mümkün olan en alt seviyelere çekilmesi amaçlanmıştır. Veteriner Hekimlerimiz ve Zooteknist Ziraat Mühendislerine yönelik Süt ve Besi Sığırcılığında bakım ve besleme konularında mesleki yeterliliklerin geliştirilmesi yönünde Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye değer bulunan eğitimler verilmiştir.

SÜT ÇİFTLİKLERİ SAHİPLERİ BAKIM BESLEME RASYON DÜZENLEME

2019-2020 yıllarında 8 ilçemizde 19 işletme ve işletmedeki toplam 831 adet büyükbaş hayvan belirlenen farklı büyüklükteki süt çiftlikleri sahipleri bakım besleme rasyon düzenleme, üreme verimleri yönünden hem takibe alınmış hem de işletmelerindeki mevcut sorunlarına yönelik eğitimlere tabi tutulmuşlardır.

Projenin sonunda işletmelerde hayvan başına günlük 4.22 lt. artış sağlanmış ayrıca buzağılama aralıkları 49 gün öne çekilerek işletmelere 49 günlük süt kazancı da sağlanmıştır.

DAMIZLIK GEBE DÜVE MERKEZİ

Bakanlar Kurulu’nun 27.06.201 tarihli ve 2016/9003 sayılı Kararı ile Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine İlişkin Karar yayımlanarak 500 başlık düve üretim merkezleri kurulmasının önü açıldı. İlimiz Bozdoğan-Alamut Mahallesinde 500 baş kapasite ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bünyesinde Damızlık Gebe Düve Merkezi, bakanlığımızdan 2.210.250 TL hibe alınarak kuruldu.

Büyükbaş Hayvancılığında öncü iller arasında yerimizi alırken, kurulan bu merkezi önümüzdeki günlerde tüm kapasitesi ile ülkemizin gebe düve merkezi haline getirerek büyükbaş konusunda ithalat yapılmaması konusunda öncelikle yetiştiricilerimizin ve bakanlığımızın yanında yer alacağız.

TABİİ AFETLER ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARI

10-12 Haziran 2019 tarihindeki Efeler ilçesindeki sel dolu zararında 256 çiftçiye Cumhurbaşkanlığı acil destek giderleri ödeneğinden 700.000 TL dağıtıldı.

03.08.2020 tarihinde Emirdoğan, Pınardere, İmamköy, Gölcük mahallelerinde meydana gelen yangında ön tespitlere göre 1400 da alan zarar görmüş ve yaklaşık 1000 da çoğunlukla zeytinden oluşan tarım alandır. Kesin tespit çalışmaları yürütülmektedir. TARSİM olan çiftçiler sigortadan faydalanabilecek, borç ertelemeler söz konusu.İmar ve ihya konusunda teknik destek sağlanacak ve başka proje uygulanabilir mi üzerinde çalışılıyor.

EĞİTİMLERİMİZ

İl ve ilçe Müdürlüğümüz personelleri ile 15 bin 414 adet faaliyet (toplantı ve eğitimler) ile 23 bin 656 çiftçimize ulaşılarak teknik eğitim desteği sağlanmıştır.

617 kişiye Bakanlığımızca 149 İşkur Destekli kurslar verilerek Mesleki Yeterlilik belgesi kazandırılmıştır. (Arı Yetiştiriciliği, İş Makineleri Operatörlüğü, DİKİM İŞÇİSİ, Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon, Süt Sığırı Yetiştiriciliği, Sürü Yönetimi Elemanı Eğitimi Kursu gibi.)

Projelerimizin sonuçları konusunda bakanlığımız ilgili birimleri ile yakın temasta çalışmalarımıza devam ederek, tarımsal politikalara yön verilmesi adına ülkemize faydalı olacağını düşündüğümüz çalışmaların üreticilerimiz adına takipçisi oluyoruz.

2019 yılı bakanlığımızın performans programı kapsamında il müdürlüğümüz %98 başarılı bulunmuş olması çalışmalarımız için bize ayrıca mutluluk ve memnuniyet vermiştir. Yapmış olduğumuz saha çalışmalarımızın sonuçlarını da takip etmekte ve ihtiyaca göre planlamalarımızı yaparak önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmaları planlamaktayız. İl müdürlüğü olarak koyduğumuz hedeflerin gerçekleşme oranlarını yakından takip ederek hep bir önceki yıldan daha ileride olmayı amaçlıyoruz

Değerli okuyucularım, Aydın İl Tarım Müdürü, Aydın ilinin çocuğu, sahayı çok iyi tanıyor, kapısı daima açık.