Öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin sabırsızlıkla beklediği Aydın’ın ‘nitelikli okulları’  diğer adıyla ‘proje okulları’ nihayet açıklandı.

Ülke genelinde 1367, Aydın özelinde ise 15 okul öğrencilerini sınavla alacak okullar kategorisine girdi. Sayının 600 dolaylarında olacağı bekleniyordu. Tahminlerin üzerinde çıktı.

Çine’de, Çine Madran Anadolu Lisesi, Didim’de, Esra Karakaya Anadolu Lisesi, Efeler’de, Aydın Fen Lisesi, Aydın Anadolu Lisesi, Aydın Sosyal Bilimler Lisesi, Adnan Menderes Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,

Germencik’te, Ortaklar Fen Lisesi, Kuşadası’nda, Makbule-Hasan Uçar Anadolu Lisesi, Nazilli’de, Asımın Nesli Anadolu İmam Hatip Lisesi, Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nazilli Fen Lisesi, Nazilli Sosyal Bilimler Lisesi ve Söke’de, Yavuz Selim Anadolu lisesi bundan böyle sınavla öğrenci alacak.

Geri kalan diğer liselere girişte okul başarı puanına bakılacak.

Böylece sadece Fen Liselerine ve Anadolu Liselerine sınavla öğrenci alındığı otuz yıl gerisine dönülmüş oldu.

Fen liseleri yeni uygulamayla yerini korudu ancak geçmişin o ayardaki başarılı Anadolu Liselerinin hemen hemen hepsi “mıntıka okullarına” dönüştü.

Bunun eğitime olumsuz yansımalarının olacağı kesin.

Zira yenilerin başarıda onların seviyelerini yakalamaları hayli zaman alır. Herkes bilir ki, eğitim dışarıdan göründüğü kadar basit değildir. Bir değişikliğin fayda mı zarar mı getirdiği ancak yirmi beş yılda kendini gösterir.

Görünen o ki, seçim “göç yolda düzülür” mantığına göre yapılmış.

Oturmuş öğretmen kadrosuyla, üniversiteye verdiği öğrenci sayısıyla her alanda başarıları tescillenmiş Aydın’da türündeki ilklerden Adnan Menderes Anadolu Lisesi, ek olarak Nazilli Anadolu Lisesi, Çine Mehmet Tuncer Anadolu Lisesi, Söke Hilmi Fırat Anadolu Lisesi ve Süleyman Demirel Anadolu Lisesi’nin birer mıntıka okuluna dönüşmesi buna kanıttır.

Bu “köklü okullardaki” geriye gidiş başta milli eğitim müdürü ve siyasetçiler olmak üzere epeyce kimsenin başını ağrıtacağa benziyor.

Ayrıca mesleki alanda nitelikli okullar sadece İmam Hatip Liseleri ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri arasından seçilmesi Kız Meslek, otelcilik turizm, sağlık meslek, ticaret gruplarından birinin yer almaması pek adil bir uygulama olmamış.

Bunları temsilen en azından Kuşadası Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi listeye alınabilirdi, diye düşünüyorum.

Bu konuda asıl kıyametse proje okulları dışında kalan sınavsız öğrenci alacak okulların alan belirlenmesinde yaşanacak. Bu konuda öğrenci ve velileri memnun edecek dikkat gösterilmezse işte o zaman tam bir curcuna yaşanır ki, bu da olayın tuzu, biberi olur.

İşin uzmanlarına göre getirilen sistem eğitimdeki kör düğümü çözmekten uzaktır. Ömrü uzun da olmayacak, 2019 seçimlerinin de etkisiyle delinmek zorunda kalınacaktır.

Bu da eskiye dönüşün başlangıcı demektir.

Devamı halinde ise mesela 8-10 bin TL. aralığında bir ücretle öğrenci alan  “ucuz lise” modelleri doğuracaktır ki, bu da eğitimdeki kalitesizliği daha da artıracaktır.

Peki, sınavlar ne zaman, nasıl yapılacak, öğrenci yerleştirmesi nasıl olacak?

Sınavlar 2 Haziran’da illerde, ihtiyaç duyulması halinde ilçe merkezlerinde iki oturum halinde yapılacak.

8.sınıf konularına göre hazırlanmış Türkçe 20, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10 İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 10, Yabancı Dil de 10 soru olmak üzere toplamda 50 soruyu öğrenciler 75 dakika süreli 1.oturumda cevaplayacaklar.

60 dakika sürecek ikinci oturumda ise 20 Matematik,20 Fen Bilimlerinden olmak üzere 40 soru sorulacak.

Hesaplamada Türkçe, matematik ve Fen Bilgisi sorularından her birinin ağırlığı 4,diğerlerinde ise 1 olarak kabul edilecek.

Geçmiş sınavlardan farklı olarak yanlış soru tespit edilirde o soru çıktıktan sonra her bir öğrencinin puanı tekrardan hesaplanacak. Önceki sınavlarda öğrenciler bu gibi durumlarda o soruyu doğru cevaplamış kabul ediliyordu.

Bu hem moral, motivasyon hem de zaman kaybı açısından öğrencinin aleyhine bir durumdur.

Sonuçlar ise 20 Haziran’da açıklanacak. Okul başarı puanı hesaplamada dikkate alınmayacak. Öğrencinin uluslar arası yarışmalardaki başarısı eski sistemde ek puan getiriyordu. Yenide bununla ilgili bir açıklık yok.

Yerleştirmeler tercihlere göre bakanlıkça yapılacak.

Puansız öğrenci alacak okullarda ise adaylar 5 tercih üzerinden ikametlerine göre okul başarı puanı ölçü alınarak, kayıt alanı, okulun türü, kontenjanı, eşitlik halinde yaşı, devam devamsızlık durumlarına göre il ya da ilçe milli eğitim müdürlüğü sorumluğunda tercih ettikleri okullara bakanlıkça yerleştirilecek.

Daha sorunsuz bir yerleştirmeyi gerçekleştirmek için bakanlık okul başarısını tespitte 8.sınıflarda uyguladığı merkezi sınavı önümüzdeki yıl 6.7’leri de içine alacak şekilde yaygınlaştırmaya hazırlanıyor.

Sınavla öğrenci alacak sadece nitelikli okullar değil bunun içinde özel okullar da var. Burada kayıtlar önceden açıklayacakları taban puan üzerinden ön kayıt sistemine göre kendilerince yapılacak.

Eğer bünyelerinde ortaokulları varsa geçişler başarı ortalamasına göre mi yoksa sınav sonucuna göre mi olacak, kurum müdürleri karar verecek.

Bu haliyle yeni sistem buna özel okullar da dahil kimseyi memnun etmeyecek gibi görünüyor.

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA