Değerli okuyucularım yeni yılınızı kutlarım. Yeni yılda sağlık, şans, huzur dilerim.

KİPAŞ Holding Başkan Yardımcısı ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sn Ahmet Öksüz ile röportajım…

Değerli okuyucularım yazımın başında İstanbul’dan Aydın’a baktığımda önemli şeyler görüyorum.

Size soruyorum Aydın ilinde yaklaşık 1 miyar 500 milyon dolarlık yatırım yapan aynı zamanda Aydın ilini gönülden seven bu iş adamlarına sahip çıkıyor muyuz?

Mesela KİPAŞ HOLDİNG sahiplerini düşüncelerini, yaptıkları yatırımları bilen Aydınlı basın mensubu veya Aydınlı var mı?

Sizleri KİPAŞ-HOLDİNG Başkan Yardımcısı ve İTHİB (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği) Başkanı Sn Ahmet Öksüz’ün anlattıklarıyla baş başa bırakıyorum.

KENDİNİZDEN VE MAREN HOLDİNG’DEN AYDIN YATIRIMLARINIZDAN DA SÖZ EDER MİSİNİZ?

Ahmet Ağabey,

Öncelikle bu röportaj için teşekkür ederim ve bir düzeltme ile başlayalım. MAREN bir holding değildir. KİPAŞ HOLDİNG çatısı altında faaliyet gösteren bir anonim şirkettir.

Kipaş Holding, ilk olarak 1986 yılında Kahramanmaraş’ta iplik fabrikası ile faaliyete başlayan ve merkezi Kahramanmaraş’ta olan 35 yıllık bir şirketler topluluğudur.

Başlıca faaliyet alanları tekstil, tarım, enerji, çimento, eğitim ve kâğıt sektörleri olarak öne çıkmaktadır.

10 bin kişiyi aşan insan kaynağı, 200 milyon doları aşan ihracatı ve sahip olduğu değerlerle Kipaş, uluslararası piyasalarda da tanınan bir şirketler grubu olmuştur.

İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasına ilk kez 1991 yılında giren Kipaş Şirketleri, her geçen yıl daha da üst sıralara yükselerek performanslarıyla sahalarında öncü ve lider konuma erişmişlerdir. 2019 yılı için yapılan bu İSO 500 araştırmada Kipaş Mensucat İşletmeleri A.Ş. 86. Kipaş Kâğıt Sanayi İşletmeleri A.Ş. 210. KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri A.Ş. 306. Maren Maraş Elektrik Üretim A. Ş. 486. olarak listede 4 şirketimiz yer almıştır.

Aynı zamanda “En hızlı büyüyen firma ödülü” sahibi şirketleri ile Kipaş, fabrika sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük gruplarından birisidir.

Ben 1970 yılında Kahramanmaraş’ta doğdum.

İlk ve ortaokulu burada okudum. Liseyi Kabataş Lisesi’nde tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum.

Florida Üniversitesi’nde 1993 yılında master eğitimimi tamamladıktan sonra aynı yıl Kipaş Holding’de iş hayatına başladım.

Kipaş Holding te Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.

2018 yılında gerçekleştirilen,

 İTHİB (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği) Genel Kurulunda 2018-2022 döneminde görev yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildim ve bu görevim devam etmektedir.

KİPAŞ HOLDİNG, AYDIN JEOTERMAL YATIRIMLARINDAN SÖZ EDER MİSİNİZ?

Kipaş Holding olarak Aydın ilinde farklı yerlerde MTA’dan ihale ile satın alınmış 3 adet jeotermal İşletme ruhsatımız var. Bu ruhsatlara toplam olarak 158 milyon dolar ödedik. Bu sahalar Germencik, Efeler ve Nazilli ilçelerinde yer almaktadır. Yatırımı tamamlanıp işletmeye alınan toplam 10 adet JES projesi ile 224,5 MW Kurulu güce ulaşılmıştır.

SÖKE KÂĞIT FABRİKASI YATIRIMINDAN SÖZ EDER MİSİNİZ?

Kâğıt fabrikamız Aydın İli, Söke İlçesi, Söke OSB sınırları içerisinde 308.000 metrekare alan üzerinde kağıt üretim fabrikası ve enerji santrali entegrasyonu ile kurulmaktadır. Tesisimize atık kağıtlardan geri dönüşüm ile kâğıt üretimi gerçekleştirilecektir. Kapasitesi 660.000 ton/yıl olarak belirlenmiştir.

Tesisin kâğıt üretimi ile ülke ekonomisine sağlayacağı katkıların yanı sıra, ekonomik değeri olmayan ve tamamen atık durumda olan kullanılmış kâğıtları hammadde olarak kullanıp tekrar ekonomiye kazandıracaktır. Ülkemizdeki geri dönüşüm miktarının artırılması ile “sıfır atık” hedefine katkı sağlayacaktır.

Tesisimizde özellikle yurt içinde üretimi yapılamayan kâğıt türleri üretilecektir. Bu nedenle yaklaşık 300.000.000 $ değerinde ithalatın engelleneceği ve yaklaşık olarak 150.000.000 $ değerinde ihracat yapılacağı planlanmıştır. Tesisimizde işletme esnasında ise en az 850 kişinin doğrudan istihdam edilmesi planlanmaktadır.

SİZ MARAŞLISINIZ 500 MİLYON DOLARLIK KÂĞIT YATIRIMINIZI SÖKE’DE NEDEN YAPTINIZ?

Bir yatırım için kuruluş yeri seçim kriterleri bellidir. Bu konu ekonomi ve mühendislik fakültelerinde ders olarak okutulur. Söke OSB bu kriterleri sağlamaktadır. Diğer taraftan Kipaş’ın yatırımlarında Aydın ili ikinci sıradadır. Kurulmakta olan kağıt fabrikasın biraz küçüğü Kahramanmaraş’ta 2014 yılından beri üretim yapmaktadır. Kipaş Holding, kağıt üretim teknolojisine ve bilgisine sahiptir. Kuruluş yeri seçiminde bu da önemli bir etkidir.

JEOTERMALİN ÇEVRE KİRLİLİĞİNDEN SÖZ EDİLİYOR BU KONUYLA İLGİLİ NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?

Jeotermalin çevre kirliliğinden ziyade bilgi kirliliği olgusu ile karşı karşıyayız. Jeotermal enerji, tüm dünyada temiz, yenilenebilir olması sebebiyle sürdürebilir ve çevreci bir enerji olarak kabul görmektedir.

Ne hikmetse ülkemizde ve özellikle jeotermal kaynak olarak verimli olan bölgelerde

aleyhte kampanyalar yürütülmektedir. Bu maksatlıdır. Bölgede yaşayan halk haksız yere tedirgin ediliyor. Çok üzücü bir durum.

KÂĞIT FABRİKASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNDEN SÖZ EDİLİYOR DOĞRU MU?

Yukarıda söz ettiğimiz durum aynen burada da geçerli. Ciddi bilgi kirliliği var. Maksatlı

dezenformasyonlar var. Bunlarla mücadele ediyoruz. Her platformda halkımızı aydınlatmaya ve doğru bilgileri şeffaflıkla aktarmaya çalışıyoruz.

Bu manada şunları söyleyebiliriz.

Öncelikle yeni ve gelişmiş teknolojileri takip ederek yatırımlarımızda kullanmak vizonumuz ile çevreye saygı, toplumun ve çalışanlarımızın refahı, müşterilerimizin memnuniyeti olan misyonumuz; Kipaş olarak vazgeçemeyeceğimiz prensiplerimizdir.

Söke kağıt yatırımımızda gerek üretim ekipmanlarında gerekse çevre ile ilgili teçhizatta en son ve en gelişmiş teknolojiyi seçmekte azami gayret gösterdik.

Atık su ve baca gazının arıtılmasında ciddi maliyetleri göze alarak konusunda en iyileri olan Batı Avrupa firmalarını tercih ettik.

Atık su arıtmasının projelendirilmesi ve ekipmanın imal edilmesi için ana tedarik firmamız olan Alman Voit firması ile anlaşma yapılmıştır.

Yatırım tutarı 7 milyon 500 bin dolar.

Mekanik ve biyolojik arıtma kombinasyonu ile deşarj edilecek atık su gerek Çevre Bakanlığının ve gerekse OSB limitlerinin çok altında kalacak şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Arıtmadan kalan çamuru buhar kazanında yakmak suretiyle bertaraf edilecektir. Biyolojik arıtma esnasında anaerobik arıtım sonucu çıkan

(800m3/saat) biyogaz ile 6 MW elektrik enerjisi üretiminde kullanılacaktır.

Bununla ilgili yapılan yatırım 2 milyon dolardır. 

Kağıt üretim tesisinin ihtiyacı olan buharı ve elektrik enerjisini karşılamak amacıyla 55 MW gücünde enerji santralinin,

Baca gazını arıtma ünitesi Finlandiya firması olan Valmet tarafından tasarlanmış ve imal edilmiştir. Yüksek teknolojinin uygulandığı bu sistem bir filtre sisteminin ötesinde rafineri mantığı ile çalışacak ve bacadan çıkan gazlarda emisyon değerleri Çevre Bakanlığının belirlediği sınır değerlerinin çok altında gerçekleşecektir. Sisteme ve bacaya monte edilen analizörler ile uzaktan ve Çevre Bakanlığı tarafından 7/24 esası ile izlenecektir. Bu sistemin yatırım maliyeti 6 milyon 500 bin dolardır.

Tesisimizde kullanacağımız ham suyu sulama dönemleri dışında Büyük menderesten ve yer altı kuyularından elde edeceğiz.

Ham su arıtma tesisini ise gururla belirtmek isterim ki bu konuda Ülkemizde büyük projelere imza atmış ve gerçekleştirmiş, fabrikası Aydın Ortaklar OSB’de olan Aquamatch firması projelenirdi, imalatını yaptı ve şu anda kurulumunu yapmaktadır. Yatırım tutarı 4milyon 500 bin dolardır.

Yukarıda bahsettiğimiz ve ÇED belgesinde taahhüt ettiğimiz çevreye yapacağımız etkinin minimumda tutulması için toplam 20 milyon 500 bin dolar tutarında yatırım yaptık. Çevre kirliliği konusunda açıklamaya çalıştığım gibi daha üretime başlamadan yapılan eleştirileri hak etmediğimizi düşünüyor ve halkımızın bu konuda müsterih olmasını belirtiyorum.

AYDIN JEOTERMAL YATIRIMINIZIN YILLIK CİROSU NEDİR? SÖKE KAGIT FABRİKASININ YILLIK CİROSU VE SÖKE’YE KATKISI VE ÜLKEMİZE NE KATKISI OLACAK?

Jeotermal enerji üretiminde ciro 600 milyon TL/yıl. Kağıtta beklenen ciro 1 milyar 500 milyon TL/yıl

SÖKE KAĞIT FABRİKASINDAN BAŞKA SÖKE’DE VE AYDIN İLİNDE YATIRIMLARINIZ OLACAK MI?

Söke’de kâğıt yatırımı yanı sıra KÇS firmamızın gaz beton ve beton santralı yatırımları var. Her iki yatırım da üretim yapmakta olup işletme safhasına geçmiştir. Kipaş grup olarak yatırımcı bir özelliğimiz var. Şartların oluşması halinde yatırımlarımız devam edecektir.

MAREN OLARAK AYDIN İLİNE KATKINIZ VAR MI?

Aydın iline yaptığımız yatırımlar toplamı 1 milyar 500 milyon dolar mertebesine ulaşmıştır. Bu meblağ 12 milyar TL’ye tekabül ediyor.

Aydın iline en büyük katkı bu değil mi?

İstihdam ve ekonomiye doğrudan katkı bunlar.

Kendi çalışanımız sayısı 800’e ulaştı. Yatırımlarımız tamamlandığında çalışan sayımız 1500’ü geçecektir.

Yatırım aşamasında bu sayıya, bize hizmet veren müteahhitlerimizde çalışan 1000 ila 1600 kişiyi ilave etmek gerekir.

AYDIN ILI JEOTERMAL ENERJİ SANTRALLARINDAN ÇOK ŞİKÂYETÇİ. ÖZELLİKLE HAVAYA SALINAN KOKU SEBEBİYLE NELER SÖYLIYECEKSİNIZ?

Kokuya neden olan hidrojen sülfür (H2S) gazı müsaade edilen değerlerin altında olmasına rağmen koku yapabiliyor.

Biz kendi tesislerimizde aldığımız tedbirlerle bunu minimize ettik.

Resmi ve yetkili makamlar tarafından gerekli ölçümler yaptırılıyor ve değerler takip ediliyor.

Diğer taraftan rezervuardaki H2S’in oransal miktarı gittikçe azalıyor ve buda alınan tedbirlerin sonuç vermesini kolaylaştırıyor.

Yakın bir zamanda inşallah bu olumsuzluk tamamen bertaraf edilecektir.

ENERJİ VE ÇEVRE BAKANLIĞI’NIN ÇIKARDIĞI SON HİDRO SÜLFÜR YÖNETMELİĞİ ÇEVRENİN KİRLENMESİNE KOKUYU ÖNLİYECEK Mİ?

Devlet bir sorun tespit ederse o sorunun giderilmesi için gerekli önlemleri alır ve herkes buna uymak zorundadır.

MARAŞ’TA İPLİK FABRİKALARINIZ VAR. AYDIN PAMUĞU İÇİN NE SÖYLİYECEKSİNİZ? AYDIN’DA DA TEKSTİL İŞİNE GİRECEK MİSİNİZ?

Kipaş olarak biz Söke ve Ege pamuğunun en önemli müşterilerindeniz. Türkiye’nin en büyük kapasiteli iplik üreticisiyiz. Bu gün tekstil yatırımları doygun durumdadır. Bizim tekstildeki yeni yatırımlarımız, modernizasyon maksatlı teknolojik yatırımlardır. Konjonktür değişip yatırım iklimi oluştuğunda yeni tekstil yatırımlarımız neden Aydın’da olmasın. Yatırımlarımızda, Kahramanmaraş’tan sonra en büyük ve önemli lokasyonumuz Aydın’dır..

Değerli dostlarım, Aydın için 1 milyar 500 milyon yatırım yapan KİPAŞ Holding Başkan Yardımcısı ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sn Ahmet Öksüz’e verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum.

Özellikle Söke kâğıt fabrikasını ben de ziyaret ettim muhteşem bir yatırım. Eskiden bu ülkede binlerce ton ağaç kesiliyordu.

Şimdi ülkenin kağıt çöpü değerleniyor.