“İzmir-Aydın Otoyolu’nu ben yaptım” dedim ve siz inanmadınız tabi. İnanmamakta kaklısınız ancak, yapımına katkım olduğunu söyleyebilirim. Engin Vizyonu ile Ülkemizi telekomünikasyon, iletişim, sanayi, ihracat, ekonomi ve finans sektörlerinde Dünyaya açan Rahmetli Özal döneminde yapımına başlanmış ve sonraki yıllarda yapımı uzun süre ihmal edilmiş Aydın-İzmir otoyolunun yeniden bizzat tarafımdan yapımı yarım kalmış otoyolun viyadüklerde açıkta kalan demirlerin paslanma suretiyle erozyona maruz kalması, bazı km’lerde yağmur rüzgâr nemiyle aşınması vs gibi gerekçelendirilerek gündeme getirilmesi sonucu (Rahmetli Demirel'in Özal döneminde yapılan “lüks” dediği otoyollara bakış açısının değişmesini sağlayan Aydın Valiliği ziyareti esnasında birinci önceliğimiz olarak sunduğumuz gerekçeli öneri sonucunda, Bayındırlık Bakanına; yöre milletvekillerinin, oda başkanlarının, şehrin kanaat önderlerinin huzurunda “-Aydından talimat veriyorum, hemen Aydın -İzmir Otolunun yapımına başla” talimatı) yapımının gerçekleştirilmesinin sağlama yönünde yeniden önemli bir adım atılmıştır. Hatta dönemin Valisi Sayın Kadir UYSAL’ın sunumu esnasında Demirel’in ilk önce sinirli ardından yumuşayan yüz ifadesi, dönemin Sanayi Odası Meclis Başkanı’nın (M.Ö) sunumu hazırlamamdan dolayı şahsımı tebrik etmesi unutamayacağım bir anı olarak belleğimdeki yerini almıştır.  Parantez içi anlattığım olay Demirel’in Cumhurbaşkanı olduktan sonra Aydın’ı ilk ziyareti sonrası olmuştur.

Esasında Türkiye'nin İzmir ile Aydın şehirlerini birbirine bağlayan İzmir-Aydın otoyolu yapımına 1986'da başlandı. İlk etabı olan Buca-Torbalı etabı 20 Ekim 1993'te açıldı. Onu 1995'te Torbalı-Selçuk (Belevi) kesimi ve Aydın(Kuzey)-Germencik kesiminin 1996'da hizmete girdi. 2000 yılında otoyol üzerindeki 75. Yıl Selatin Tüneli hizmete girmiştir. Tünelden her geçişimde tünel yapımını gerçekleştirmede proje yöneticisi o harika Türk Genci Mühendisle olan tünel yapımında karşılaşılan güçlüklerle olan anıları çocuklarıma gına gelinceye kadar anlatmış, sonunda isyan etmişlerdirJ. Dört yıl sonra otoyol 2004'te Aydın Güney Kavşağı'nın, 2017 yılında da Aydın Doğu kavşağı ve Aydın çevre yolunun açılmasıyla mevcut hâlini aldı. Otoyolun Aydın-Denizli kesiminin ihalesi 3 Temmuz 2020'de yapıldı ve temeli 16 Kasım 2020'de Denizli Salihağa Kavşağı'nda düzenlenen törenle atıldı.

Tarih 19/04/2010 günü gösterirken devletin en yetkili makamına hazırladığım bir bilgi notunda aynen aşağıdaki notu vermiştim.

“AYDIN-DENİZLİ-OTOYOLU

AYDIN ÇEVRE YOLUNUN 8 KM’LİK KAMULAŞTIRMA HAKKINDA

BİLGİ NOTU

Aydın-İzmir Otoyolu, Aydın Şehir geçişi dâhil tamamlanarak trafiğe açılmıştır Böylece İzmir’den gelip Muğla yönüne gidecek olan taşıtlar, Aydın Şehir içerisine girmeden Aydın-Muğla Devlet Yoluna devam edebilmektedir. Ancak, Denizli yönüne devam edecek olan taşıtlar ise Aydın Güney Kavşağından çıkıp, Aydın Şehir içerisinden geçerek Aydın-Denizli Devlet Yoluna ulaşabilmektedir. Bu durum hem Aydın Şehir içi trafiğinin yoğunluğunu arttırmakta hem de sinyalize kavşaklar nedeniyle zaman ve akaryakıt kayıplarına yol açmaktadır. Ayrıca, Şehir içinde gürültü ve hava kirliliğine de neden olmaktadır.

Yaklaşık 10 Km uzunluğundaki Aydın Çevre Yolu, Aydın-Muğla Devlet Yolundan başlayıp, Aydın Organize Sanayi Bölgesini dışarıdan kuşatarak Serçeköy mevkiinde Aydın-Denizli Devlet Yoluna bağlanarak son bulmaktadır. Proje başında Aydın-Muğla Devlet Yolu üzerinde, yaklaşık Km:4+925’de ve proje sonunda Aydın-Denizli Devlet Yolu üzerinde kavşaklar yer almaktadır. Aydın Çevre Yolu, 3 gidiş 3 geliş olarak projelendirilerek, uygulama projeleri (kamulaştırma planları dahil) tamamlanmıştır.

Trafiğe açık olan İzmir-Aydın Otoyolunu kullanan sürücülerin Aydın Şehir içerisine girmeden Denizli Yönüne devam edebilmeleri için Aydın Çevre Yolunun öncelikli olarak yaklaşık 8 Km’lik kesiminin yapılması gerekmekte olup, bu 8 Km’lik kesimin;

Yaklaşık 1 Km’si Çeştepe Belediyesi imar sınırları,

Yaklaşık 3 Km’si Tepecik Belediyesi sınırları,

Yaklaşık 4 Km’si Aydın Belediyesi mücavir alanı

İçerisinde kalmaktadır.

Aydın Çevre Yolu güzergâhının kamulaştırılması durumunda;

Kamulaştırılması gereken yaklaşık parsel sayısı                    : 125 Adet

Kamulaştırılması gereken yaklaşık alan                                  : 700.000 m2

Kamulaştırma birim fiyatı (müştemilat bedelleri dahil)       : 20 YTL (1 m2)

Toplam kamulaştırma bedeli yaklaşık       : 20X700.000=14.000.000.- YTL

Kamulaştırma ödeneğine ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak; Yukarıda açıklandığı üzere, Aydın Çevre Yolu güzergâhının geçtiği kesimlerde, kamulaştırma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, ilgili Çeştepe, Tepecik ve Aydın Belediyesince imar kanunun 18. madde uygulamasına göre imar uygulaması yapılarak, Aydın Çevre Yolu güzergâhına ait arazilerin bedelsiz yola terkinin sağlanması uygun olacaktır.”

Daha sonraki tarihlerde otoyolun Aydın Çevre Yolu kesimi yapılmıştır. Aslında siyaset arenasında atılan nutuklarda her konuşan otoyolu, barajları, okulları, hastaneleri vs. ben yaptım der ve sahiplenir. Yapımda emeği geçen herkese teşekkürler. Ancak devletin kayıtları yalan söylemez. Yolun yapım tarihçesi aynen yukarıda olduğu gibidir.

 Aklıma takıldı. Yazmadan edemedim. Acaba Kamu Yatımları siyasetçinin kendi cebinden yapıldı da biz mi bilmiyoruz. Devletin bütçesiyle yani halktan toplanan vergilerle, senin benim paramla yapıldı kuşkusuz. Bütçeyi kullanmak  kaynakları dağıtmak siyasi tercih meselesi.

Uygulanan ekonomi ve mali politikalarla zengini daha zengin fakiri daha fakir yapmayı tercih etmek gibi. Birçok yöntemi var. Avrupa’da orta sınıfı buharlaştırmak gibi.

Haftaya görüşmek üzere, saygı ile…