Meltem hanım o akşam ki toplantısına giderken, 2.5 yaşındaki kızı Ada, babasıyla birlikte evde kalmıştı. Meltem hanım eve döndüğünde kızını ve eşini kahkahalarla oyun oynarlarken buldu. Ardından hep yaptığı gibi sordu. Kızım, babanla neler yaptınız ben yokken? Ada, dili döndüğünce anlatmaya başladı. Balon oynadım, bebek oynadım, koş koş oynadım, elma yedim, çikolata yedim. Ada reflüsü olan bir çocuktu ve mümkün olduğunca hazır gıdalardan özellikle çikolatadan uzak tutuyorlardı. Meltem hanım eşine, neden çikolata verdin, diye sordu. Ali bey önce, vermediğini Ada'nın yalan söylediğini söyledi.  Aslında Ada'nın yaşı gereği yalan söyleyemeceğini ve yaptıklarını çok güzel anlattığını ikisi de biliyorlardı. Bir süre sonra Ali Bey sitem etti. "Evet, küçük bir parça çikolata verdim isteyince ama aramızda anlaşmıştık, sana söylemeyecekti...".

Hepimize tanıdık gelebilecek masum bir hikâye değil mi? Ali bey kızını çok seven iyi bir baba ve onu kırmamak için bir parça çikolata veriyor. Buraya kadar sorun yok. Ama Ali Bey istemeden bir hata da yapıyor aslında. Annene söyleme aramızda kalsın, diyor... Ada o gün yaşı gereği bu anlaşmaya uyamadı. Ancak çocuklara bir ebeveynin, akrabanın, bakıcının ya da çevrenin söylediği "annene/babana söyleme aramızda kalsın" şeklindeki cümlelerin çocuklar için olumsuz sonuçları da var. Bu cümlelerin bir alt metni var çünkü. Verilen mesaj şöyle, "Evet annen/baban izin vermiyor ama bunu yapabilirsin. Tabi onlara söylemezsen. Söylersen sana kızabilirler. Seni artık sevmeyebilirler. Aslında bu o kadar da yanlış bir davranış değil. Bak ben izin veriyorum benim yanımda yapabilirsin. Anne babandan gizli işler yapabilirsin. Ama bunları sakın onlara söyleme".

Bu tür mesajlarla yetiştirilen çocuklar, gerçekten de bir süre sonra anne babadan gizli olmak koşuluyla her şeyi yapabileceklerini düşünüyorlar. Masum bir çikolatanın yerini yaş ilerledikçe daha zararlı, tehlikeli şeyler almaya başlıyor. Hâlbuki en baştan 3-6 yaş döneminde çocuklarımıza vermemiz gereken mesaj şu şekilde olmalı "Anne/babadan bir şey saklanmaz. Hata yaparsan bile biz senin ailen olarak yanındayız.  Bazı davranışlarını onaylamayabiliriz elbette. Onaylamadığımız şeyler sana zarar verebileceğini düşündüğümüz şeyler. Bu konularda yine de istek duyarsan üzerinde konuşup fikir alış verişi yapabiliriz. Bir şeyler yolunda gitmediğinde bizimle paylaş, çözmen konusunda destek olabiliriz".

Değerli okurlar, lütfen çocuklarınıza, torunlarınıza ya da çevrenizdeki çocuklara iyi niyetli de olsanız "anne/babana söyleme aramızda kalsın" şeklinde cümleler kurmayın. İyi niyetli bu davranışınız, çocukların ileride maruz kalabilecekleri zorbalık, cinsel istismar vb. olumsuz durumları saklamasına kadar uzanan olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Sevgiyle Kalın.