Yeni bir yıl hemen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır.  Zihinlerde temiz bir sayfa açmak ve yeni başlangıçlar olarak algılanır. Biten yıl çok da iyi geçmediyse, kişiyi zorlayan olaylar, durumlar yaşandıysa  yeni yıldan beklentide giderek artar. Yeni yıl motivasyonu ve heyecanıyla çokça kararlar alınır. "Bu yıl benim yılım olacak, sevmediğim her şeyi herkesi geride bırakacağım" denir kimi zaman. "Hemen spora başlayacağım, yaza kadar  tam da istediğim gibi bir vücuda sahip olacağım" gibi kararlar alınır bazen de.  Hedefler belirlenir, yazılır ve coşkuyla yeni yıla girilir. Peki sonra? Kararların hepsi uygulanabilir mi? Kendinizden yola çıkın 2023'e geçerken aldığınız tüm kararları uygulayabildiniz mi?  Uygulayabildiyseniz ne mutlu ama uygulayamadım diyorsanız yalnız değilsiniz.  Yeni yıl kararlarını almak kadar o kararları uygulamaya geçirmek için bir planımızın olması da oldukça önemli. Yeni yıl kararlarımızı uygulamaya geçirirken nelere dikkat etmeliyiz gelin birlikte bakalım.

1)Bir Ajandanız Olsun: Yeni yıl için mutlaka bir ajanda edinin. Hedeflerinizi yazarsanız netleştirebilir arada dönüp bakabilir ve ilerlemelerinizi kaydedebilirsiniz. Hedeflerinizi belirlerken "ne istiyorum, neden istiyorum, benim için anlamı ne, bu konuda neler yapmaya istekliyim ve neler yapmaya istekli değilim, kaynaklarım neler, bu hedefi gerçekleştirmenin avantajları ve dezavantajları neler?" sorularını cevaplandırarak ilerleyin.

2)Geçen yılınız nasıl geçti?: yeni yıl kararlarına başlamadan önce geçen yılınız nasıl geçti gözden geçirin. Kararlarınızı uygulamanızın önünde ne gibi engeller vardı? Neler yapmaya istekliydiniz ve değildiniz? Bu kısmı yazarak çalışmak da sizin için bazı şeyleri netleştirebilir.

3)Planlarınız ne kadar gerçekçi ve ulaşılabilir?: Bu sene istediğiniz şeyler bir anda gerçekleşebilecek hedefler mi yoksa daha fazla zamana ve küçük adımlara mı ihtiyacınız var? Büyük hedefleri gerçekleştirmek istediğinizde küçük adımlar, basamaklar belirlemeli ve planınızı o şekilde yönetmelisiniz. Sonuç odaklı olmak motivasyonunuzu düşürebilir. Örneğin sağlığınız açısından 30 kilo fazlanız varsa ve bu konuda bir hedef belirlediyseniz ilk adımınız diyetisyeni aramak ve randevu almak, ikinci adım diyetisyene gitmek olabilir.

4)Toksik ilişkileriniz ne durumda?:  Bu madde sizi şaşırtabilir ama oldukça önemli bir nokta. İçindeyken uzun süre fark edilmeyen, size hem duygusal hem de fiziksel zarar veren, hayatınızda yıkıcı etkileri olan ama buna rağmen vazgeçemediğiniz ilişkilerden bahsediyorum. Hani şu yanındayken enerjinizi aşağı çeken sanki sizin ışığınızı çalıyormuş gibi hissettiren insanlardan. Çevrenizde onlardan çokça varsa motivasyonunuz sürekli aşağı çekileceği için kararlı adımlar atmada da zorlanmanız çok mümkün. O yüzden bir önerim ilişkilerinizi gözden geçirip toksik ilişkileri sonlandırma ya da araya mesafe koyma konusunda da bir karar almanız.

5)Motivasyonunuzu besleyen kaynaklar bulun: Her gününüz iyi geçmeyebilir elbette ve zaman zaman kontrolünüzde olmayan olumsuz durumlar gelişebilir. Yani planlarınızı uygulamaya geçirirken her zaman iç motivasyonu yakalayamayabilirsiniz. Böyle zamanlarda size enerji sağlaması için kaynaklar belirleyin. O konuyla ilgili hatırlatıcı notlarınız, mottolarınız ya da fotoğraflarınız olabilir evin farklı yerlerinde. Arada kendiniz için küçük ödüllendirmeler de yapabilirsiniz.

6)Hayatta tek bir odağınız olmasın: Kendinizi hayatta çok yönlü geliştirmeye odaklanın. Örneğin tek odağınız ve hedefiniz kariyeriniz üzerine olursa yani tüm hayatınızı bu odak üzerine inşa ederseniz zihninizde bu alanda bir aksilik yaşadığınızda dünyanın sonu gelmiş gibi hissetmeniz kaçınılmaz olur. Ama birden fazla odağınız olursa örneğin; iş, arkadaşlar, aile, aşk, sağlık vd. gibi bu alanlardan birinde sorun olduğunda diğerlerinden destek alarak daha sağlam ilerleyebilirsiniz.

7)Araştırın: Hedefiniz sağlıklı yaşamak diyelim. Önce araştırın. Sağlıklı yaşamak deyince elbette sizde bir temsili var ancak araştırdığınızda farklı bilgilere ulaşabilir, daha sağlıklı planlamalar yapabilir, nerelerden destek almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Tam bir araştırma yapmadan başladığınız planlarda bir noktada "bunun daha doğru ya da kolay bir yolu varmış keşke önceden bir kere araştırsaydım" demeniz çok mümkün.

8)Aksamalara karşı esnek olun: En iyi planlamayı da yapsanız. En doğru görünen hedefleri de belirleseniz kontrolünüz dışında gelişen olaylarla aksamalar yaşayabilirsiniz. B planınız, C planınız mutlaka olsun. Korkmayın, vazgeçmeyin, pes etmeyin gerektiği durumlarda rotayı yeniden hesaplamak gerekebilir. Doğru yerlerden destek alın, ihtiyacınız olduğunda yardım alarak ilerleyin.

9)Konfor alanından çıkın ve harekete geçin: Eğer pazartesi başlayacağım ya da hafta sonu başlayayım gibi bir erteleme eğiliminiz varsa fark edin ve hemen şu anda, bugün ne yapabilirsiniz o konuda yeniden değerlendirme yapın. Aklınızda her ne varsa planınız doğrultusunda tam da şu an başlayın.

10)Son bir öneri: Toparlayın ve fazlalıklardan kurtulun:  Yaşadığınız ortam dağınık olduğunda zihninizin de çokça dağıldığını motivasyonunuzun düştüğünü hissederseniz. Evinizi de yeni yıla hazırlayın. Çekmeceler, dolaplar ne varsa düzenleyin ve fazla olan kullanmadığınız her ne varsa uygun yollarla evden çıkarın. Mail kutularının birikmişliği, telefonunuzdaki fazla fotoğraf ve uygulamalar gün içinde enerjinizi aşağı çekebilen konular. Bunlara da ilk fırsatta zaman ayırarak motivasyonunuzu artıran alanlar oluşturun. 

Hepimiz için sağlık, huzur, sevgi ve aşkla dolu bir yıl dilerim.

İyi Seneler.

Mevsimsel Depresyon Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır? Makale: Mevsimsel Depresyon Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır?