2008 Yılında Türkiye nüfusu 72.5 milyon iken 65 yaş üstü nüfus 4.9 milyon seviyesindedir. Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı ise %6.8’dir. Aynı dönemde Aydın İl nüfusu 965 bin ve yaşlı nüfus miktarı 95 bin kişidir. 2008 yılında Aydın’da yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı ise %9.8’dir. 2019 yılına gelindiğinde ise Türkiye nüfusu 83 milyon seviyesini aşmıştır. Aynı yıl yaşlı nüfus miktarı ise 7.55 milyon düzeyine yükselmiştir. Bu nüfusun toplam nüfusa oranı ise %9.1’dir.

Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 10,2, 2030 yılında yüzde 12,9, 2040 yılında yüzde 16,3, 2060 yılında yüzde 22,6 ve 2080 yılında yüzde 25,6 olacağı tahmin ediliyor.

Nüfus verilerine göre 2019 yılı için Dünya nüfusu 7 milyar 605 kişi, yaşlı nüfusun ise 704 milyon kişi. Bu verilere göre dünya nüfusunun yüzde 9,3'ünü yaşlı nüfus oluşturdu. En yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ilk 3 ülke sırasıyla yüzde 34,1 ile Monako, yüzde 28,8 ile Japonya ve yüzde 22,7 ile Almanya oldu. Türkiye, 167 ülke arasında 66'ncı sırada yer aldı.

2019 yılında Aydın nüfusuna bakıldığında 1.111 milyon sayısının aşıldığı görülmektedir. Bu dönemde yaşlı nüfus ise 147 bin düzeyine yükselmiştir. Yaşlı nüfus sayısındaki bu artış toplam nüfusa olan oranın %13.2 düzeyine yükselmesine neden olmuştur.

Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il, 2019 yılında yüzde 18,8 ile Sinoptur. Bu ili yüzde 17,7 ile Kastamonu, yüzde 16,2 ile Artvin ve Çankırı izlemektedir. Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu il ise yüzde 3,3 ile Şırnaktır. Bu ili yüzde 3,4 ile Hakkari, yüzde 3,9 ile Şanlıurfa takip etmektedir. Aydın ise yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu 20. il durumundadır.

Türkiye’de yıllık nüfus artışı ile yaşlı nüfus artış hızı arasında önemli bir fark bulunmaktadır. Bu fark, yaşlı nüfusun ülke genelinde giderek artmasını net bir şekilde açıklamaktadır. Aydın İli özeline indiğinizde ise yaşlı nüfus artış hızının normal nüfus artış hızını katladığını bize göstermektedir. Örneğin, 2010 yılına Aydın’da nüfus artış hızı %1.09’dur. Aynı yıl yaşlı nüfus artış hızı ise %4.38’dir. Geçtiğimiz yıl ise, nüfus artış hızı %0.73, yaşlı nüfus artışı %3.67’dir. Son yıllarda Aydın İl genelinde bu oranların hep aynı farklılıkta olduğunu TÜİK istatistiklerinde görmekteyiz. Bu artış hızı ile gittiğimizde ise 2050 yılında Aydın İl özelinde yaşlı nüfus oranının %40’lara yaklaşacağını söyleyebiliriz.

Bu kadar bilgiyi neden verdik?

Sonuçta ömrümüz varsa hepimiz yaşlılığımızı göreceğiz. Yaşlanınca sağlığımız ne olacak bilmiyoruz. Kimse yaşlılığının güzel ve sağlıklı olacağını bilemez, garanti edemez. İnsanlar yaşlandıkça sağlık sorunlarında yaşanan değişimler, kendi başlarına iş görebilme oranlarının azalması gibi nedenlerle ilgiye ve bakıma ihtiyaçları artmaktadır. Çeşitli hastalıklar yaşlılıkla paralel gelişmekte, hastalıkla beraber yaşam kaliteleri düşmektedir. Yaşlı nüfusunun bu kadar hızla arttığı İlimizde yaşlı nüfusa yönelik çalışmalar ise yetersiz kalmaktadır.

İlimizde yaşlı bakım merkezleri konusunda sıkıntı var. Bu konuda söz söyleyen çok ama iş yapan ne yazık ki yok seviyesinde. Her ne kadar konu ile ilgili olarak bakanlığımızın ve Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin merkezleri olsa da yeterli düzeyde değildir. Bu merkezlerde kalmak ve hizmet almak için insanlar sıra beklemekte, çeşitli kişi ve makamlardan torpil aramaktadır.

Devletine, milletine uzun yıllar hizmet eden, insanlara yararı dokunan yaşlılarımızın son dönemlerinde en iyi şartlarda yaşama hakkı olduğunu düşünüyoruz. Gerek merkezi hükümetin temsilcisi olan kurumlara, gerekse yerel yönetimlere bu konuda büyük görevler düşmektedir. Bu makamda olan her türlü yöneticilerin bu sorumlulukla görev yapması boyunlarının borcudur. Özellikle yerel yönetim seçimlerinde bu konu ile ilgili projeleri olanları projelerini gerçekleştirmeye davet ediyoruz. Ayrıca ilimizde uzun süre belediye başkanlığı yapmış bir kişinin ilimiz dışında bir huzur evinde olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Önemli olan ne olduğumuz değil, ne olacağımızdır. Başta Efeler Belediyesi olmak üzere, tüm belediyelerimizi göreve davet ediyoruz. Son olarak hatırlatmak isteriz ki; lafla peynir gemisi yürümez. Bu konuda emek verecek olanlara şimdiden teşekkür ediyoruz.

"Yaşlılığa karşı en mükemmel ilaç bilgili ve erdemli olmaktır." (Cicero)