Aylar öncesinden planlanıp heyecanla beklenen bir tatilin ardından yoğun iş temposu ve günlük rutine dönmek hemen herkese zor gelir. Tatilden günlük rutine geçiş sürecinde yorgun, isteksiz, stresli hissetmek normaldir ve bir adaptasyon süreci gerektirir. Bu sürecin uzayarak depresyona dönmemesi, iş ve gündelik hayatı olumsuz etkilememesi için yapılabileceklere birlikte bakalım.

1)Kendinize biraz zaman tanıyın: Tatil sonrası günlük rutine dönüş için biraz zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Keyifli bir tatil dönüşünün hemen ertesi günü işe başlamak, döndüğünüz gün yapılması gereken her şeyi bir anda yapmaya çalışmak sizi daha fazla zorlayacaktır. Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri tatilden en az bir gün erken dönerek yavaş bir geçiş yapmaktır. Yapılacakları da zamana yayarak planlı şekilde yapmanız uyumunuzu kolaylaştırır.

2)Hobilerinize zaman ayırın: Gidilecek yerde yalnızca stres ve telaş varsa elbette kimse gitmek ya da dönmek istemez. O yüzden gerçekten ilgi duyduğunuz, sizi rahatlatan, yapmaktan keyif alacağınız hobiler edinmeli ve kendiniz için keyifli zamanlar yaratmalısınız. Bu öneri bazı kişilerde zaman, mekan, maddi imkan mı var ne hobisi şeklinde tepki alabilir. Oysaki kimi zaman sevdiğiniz türde müzik dinlemek ya da yalnızca boyama yapmak bile kendinizi çok iyi hissettirebilir. Önemli olan neyi sevdiğinizi keşfetmeniz ve kendiniz için bir alan açmanız.

3)Evinizde yeni düzenlemeler yapın: Sürekli rutinde kalmak yerine evinizdeki eşyaların yerini değiştirmek, dekorasyonu ile ilgilenmek, odanızı yeniden düzenlemek, küçük dekoratif eşyalarla estetik dokunuşlar yapmak tatil dönüşü motivasyonunuzu artırabilir.

4)Spor yapın: Yalnızca tatil dönüşü sendromu değil hemen her türlü problem için antidepresanlar kadar iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntem. Koşun, yürüyüşe çıkın ya da imkanınız varsa bir spor salonuna yazılın. Hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınız için bu adımı ertelemeyin.

5)Tatil anılarınızı ölümsüzleştirin ve bir sonraki tatili planlayın: En sevdiğiniz tatil fotoğraflarını evinizin en keyifli köşesine ekleyebilir ve her gördüğünüzde kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Bir sonraki tatil için bir hayaliniz varsa, örneğin bir yer, onunla ilgili araştırmalar yaptığınız bir defter edinebilir, zaman zaman notlar alarak motive olabilirsiniz.

6)Ani kararlar vermekten kaçının: Hassas ve stresli dönemlerde alacağımız kararlardan pişmanlık duymamız çok olasıdır. Örneğin tatil dönüşü işte mutlu değilim diyerek hızlı bir şekilde istifa etmek çok sağlıklı bir karar olmayabilir. Biraz zamana ihtiyacımız olduğunu unutmayarak önemli kararları bir süre ertelemek pişman olacağımız durumların önüne geçebilir.

7)Tatile yüklediğiniz anlamı yeniden değerlendirin: Tatil sizin için ne anlama geliyor? Eğer tatili sürekli olması gereken yaşam şekli, esneklik, rahatlık olarak görüyorsanız elbette beklentiniz yüksek olur ve tatil bitsin istemezsiniz. Ancak bu beklentinin gerçekçi olmadığını bilmemiz gerekir. Diğer taraftan tatil tatildir diyerek, keyif alınan, stresten uzaklaşılan, enerji depolanan fakat sürekli değil dönem dönem verilen bir mola olarak görürsek günlük rutine uyum sağlamamız bizim için daha kolay olacaktır.

Sağlıkla kalın, iyi haftalar.