Değerli okuyucularım, bu yazımda Aydın ilinin temiz suyunun, kanalizasyonunun, yağmur suyu kanallarının, arıtmaların ve ASKİ’nin başarısızlıkları kısaca yazacağım.

Bu durum maalesef iyi yönetilmeyişi sebebiyle halkın şikâyetlerine sebep olmaktadır. Amacım yol göstermektir, tecrübelerimi aktarmaktır.

Kuyucak, Pamukören, Atça ve Mimarsinan Mahallesi alt yapı ve üst yapısıyla Aydın ilinin yüz akıdır.

Değerli okuyucularım,

Kuyucak Belediyesi,

Pamukören eski bir belediye, şimdilerde ise Kuyucak ilçemize bağlı bir mahalle.

Bu iki yerleşim yerinin Belediye Başkanı Sayın Metin Ertürk’ün neler yaptığını görün.

Sayın Metin Ertürk, Pamukören Belediye Başkanı iken Pamukören’in yağmur suyu kanalını ve kanalizasyonunu ASKİ olmadan 13 yıl evvel çözmüş. Şu an Pamukören’de yağmur suyu kanalı ve kanalizasyonu problemi yok, parkları ve yolları ile muhteşem yer.

Bir dönem ASKİ’nin başka yerlerden söktüğü su borularını, Buharkent meydanına içme suyu borularını yığarak ucuz haber yaptığını Sayın Metin Ertürk anlatmıştı.

Sayın Metin Ertürk, Kuyucak Belediye Başkanı olunca Kuyucak ilçemizin her türlü yağmur suyu kanalı ve kanalizasyon konusunu ASKİ olmadan çözmüş.  

 

Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol,

Kendisi ile yaptığım röportajlarda ASKİ ile ilgili şikâyetleri ciltlere sığmaz, bunların bir bölümünü yazdım. ASKİ’nin Buharkent’te yaptığı hiçbir şey olmadığını ifade ediyorlar.

ASKİ, maalesef Sayın Özlem Çerçioğlu’nun başarısını gölgelemekte ve halkın gözünde Sayın Çerçioğlu’na puan kaybettirmektedir.

Pandemi dönemi 2 yıllık süre, ASKİ için çok büyük fırsattı. Bu süre içinde Aydın ASKİ 17 ilçenin kanalizasyon içme suyu ve yağmur suyu kanallarını plan dâhilinde yenileyebilirdi ama maalesef bu dönem ASKİ’nin uykuda geçen dönemidir.

Hâlbuki bu dönemde Efeler ve diğer ilçelerin pis su kanalları ve yağmur suyu kanalları yenilemeleri yapılmadı.

Şu anda Aydın ASKİ’nin üniversitelerle ve kendi mühendisleri ile planlı doğru dürüst bir çalışması maalesef yoktur.

3 yıl evvel İstanbul Teknik Üniversitesi profesörlerinden Sayın Orhan İnce Aydın iline geldi. Ön raporda, “Aydın ilinin yağmur suyu kanalları ve kanalizasyonu yeniden ele alınmalı projelendirilmeli, arıtmaları buna göre yapılmalı” diye Sayın Özlem Çerçioğlu’na gerekenleri söyledi.

Sayın Özlem Çerçioğlu da “ne yapılması gerekirse yapılsın” talimatı verdi, heyetler teşkil edildi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ön toplantılar yapıldı.

Dönemin ASKİ Genel Müdürü şimdi Ankara ASKİ Genel Müdürü,

Sn. Erdoğan Öztürk ile çalışma başlatıldı.

Sonra Aydın ASKİ Genel Müdürü olan Sn. Hakan Olgaç döneminde bu çalışmalar durduruldu.

Niye durduruldu, neden İstanbul Teknik Üniversitesi ile bu çalışmalar yapılmadı? Bunu, Aydın ASKİ yöneticilerinin açıklaması lazım.

*

Kuşadası Kanalizasyonu Patladı!

En büyük işaret fişeği ve olayı Karaova bölgesinde yapılan, büyük debdebe ile açılan kanalizasyon Karaova mevkiinde patladı. Davutlar önünde bulunan 8 km Sevgi Plajı kullanılamaz hale geldi.

Halen daha Kuşadası arıtma tesisi rantabl çalışmamakta, bunun atık suyu maalesef denizin 600 m. açığına Sevgi Plajı’na boca edilmektedir.

ASKİ yöneticileri bu suyun temiz olduğunu iddia ediyorlarsa bu suyu zirai sulamada niye kullandırmıyorlar? Çünkü su toplandığı gibi denize boca edilmektedir, burada çamur yakma tesisleri yoktur.

Ayrıca burası denizin sıfır kotunda, Karaova mevkisinde toplanan kanalizasyon suları + 70 metre kotuna motopomlar ile basılmaktadır. Bilahare sıfır kotu olan denize basılmaktadır.

Motopomlarda oluşan arızalar ile kanallar patlayarak denize kanalizasyon suyu akmaktadır. Yazın bu mevkiye gittiğinizde bu rezalet kokuyu duyarsınız. ASKİ’nin İller Bankası’nın burada yaptığı tesisi kabul etmemesi olaya itiraz etmesi gerekirdi.

Şu an, ASKİ, turizmin kalbi olan Kuşadası’nda otellere temiz su verememektedir. Oteller kendi sularını temin etmek için artezyen kuyularından sularını temin etmekte ama işin komik tarafı, suyunu temin etmediği bu turizm otellerinden atık su parası toplamaktadır. ASKİ bu konuda baya becerikli.

 

İmara açılan bölgelerde maalesef ASKİ kanalizasyon ve yağmur suyu kanallarını yapmamaktadır. Kuşadası şehir merkezinin toplanan kanalizasyon suları arıtılıyor mu diye sorarsanız, hayır! Peki, bu b…k suyu nereye gidiyor derseniz Kadınlar Denizi önünden 500 m. açıkta denize, merkezde ise Tariş arsası önünden denize veriliyor.

Peki, ASKİ bunu niye arıtmadan denize veriyor, niye yapmıyor? Onu da ASKİ yetkililerine soralım.

Daha o kadar çok şey var ama sayfalar sığmaz. Kuşadası şu an maalesef denize verilen kanalizasyon suları ile fosseptiğe dönmüş vaziyette.

*

Didim…

Didim’i yazmıyorum bile… Didim Körfezi kanalizasyon kuşaklaması yok. Tüm oteller maalesef kanalizasyon sularını -bazıları hariç- açık denize veriyorlar. Hani çevre düşkünü CHP’li Didim Belediyesi ve ASKİ yetkilileri, çevreye duyarlı bu kişiler denizdeki canlıları düşünmüyorlar.

*

Söke İçler Acısı…

Büyük Menderes’in denize döküldüğü yerde gidin Söke’yi görün. Doğru dürüst ne kanalizasyonu ne yağmur suyu kanalı var. Arıtması devre dışı kalmış bu ilçede b…k suyunu Büyük Menderes’e veriyor. ASKİ’nin burayı çok ciddi planlama yapması gerekir.

Söke halkı ile konuşuyorum, ASKİ’den şikâyetçiler.

*

ARITMALAR

ASKİ, büyükşehir olduktan sonra hiçbir ilçenin kanalizasyon arıtmasını yapmamıştır, olanlarda eskidiği için ömrünü tamamlamıştır.

Peki,

Bu b…k suları nerelere veriliyor derseniz doğruca Büyük Menderes’e boca ediliyor. Hani o anlı, şanlı jeotermal için kıyamet koparan sivil çevre örgütleri niye yaygara koparmıyor, Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü için?

 

Koparamazlar! Çünkü birçoğu CHP’de siyasi ikbal peşinde ondan.

 

*

 

Son Yağmurda Aydın ASKİ Sınıfta Kaldı.

Aydın Efeler ilçesi Aydın Büyükşehir’in bulunduğu yer, ASKİ’nin 10 km’lik dairesi içindedir. Yağmur yağışı sırasında; Çeştepe Mahallesi, Doğu Gazi Bulvarı, İncirliova, Acarlar, Umurlu,  Osman Yozgatlı, Ovaeymir, Ata Mahallesi ve Fatih, Koçarlı ilçe merkezi ve Boydere Mahallesi sel sularından en çok etkilenen mahalleler oldu.

Nazilli aynı şekilde, peki neden oldu derseniz?

ASKİ yollarda,  yağmur suyu kanallarının menfezlerini yapmadığı içindir veya asfalt yapımı esnasında menfezler kapatılmıştır.

 

Yağmur esnasında arabamla Aydın’da yukarıda söylediğim yerleri gezdim, insanlarla konuştum, insanlar ateş püskürüyordu.

Kendi oturduğum, üniversiteli öğrencilerin çoğunlukta olduğu Doğu Gazi Bulvarı tam bir rezaleti yaşadı.

 

Peki, ne oldu?

 

Site bodrumları b.k suyu doldu, bazı mahallelere elektrik verilemedi, ekipler ortalarda yoktu.

 

Orta Mahalle’de oturan üniversiteli gençler perişan oldu. ASKİ’ye ben dâhil ulaşamadık, asansörlerde kalanları kurtarmak için uğraştık.

 

Peki, modern yerleşim yerlerinde yağmur suları sel olmadığı sürece bu rezaleti yaşar mı?

 

*

Mimar Sinan Mahallesi,

Aydın ilinin en elit, modern, yaşanabilir mahallesi neresi derseniz Mimar Sinan Mahallesi’dir. Sayın Hüseyin Aksu, bu mahalleyi belediye başkanlığı döneminde yaptı. O yağan yağmurda bu mahalleyi arabamla gezdim, şakır şakır yağan yağmurda bırakın yağmur suyunu, birikintisi yoktu burada. Kemer Mahallesi’nde satıh suları geliyordu, yapılan menfezler ile satıh suyu yoktu.

ASKİ’yi yönetenler size söylüyorum Doğu Gazi Bulvarındaki siteler, yağmur suyu altında ve Aydın ilinin diğer mahallelerinde insanlar b.k suları ile niye uğraşıyorlar?

Atça’da, Kuyucak’ta, Pamukören’de, Buharkent’te ve Mimarsinan’da bu rezalet niye yok?

 

Çünkü bu bölgeler yapılırken yağmur Suyu kanalları yapılmış.

 

Ama ASKİ yapmamış, o zamanki belediye başkanları yapmış.

 

Sizler A takımı olarak Sayın Özlem Çerçioğlu’na en büyük kötülüğü yapıyorsunuz, bence istifa edin.