-Ben onu üzecek hiçbir şey yapmadım, der bir taraf. İçkim yok, kumarım yok, aldatmadım, ne istediyse aldım. Gece gündüz onlar için çalışıyorum ama o hep mutsuz!

- Sorun da bu ya, der bir diğeri. Sen bu ilişki için hiçbir şey yapmadın!

İlişkilere ve aile hayatına zarar verecek olumsuz davranışları hemen hepimiz bilir partnerimize gerçekten değer veriyorsak bu davranışlardan olabildiğince kaçınmaya çalışırız. Peki romantik bir ilişkiyi sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için olumsuz davranışların yokluğu yeterli midir? Elbette hayır. İlişkileri besleyen, devamlılığını sağlayan, güçlendiren olumlu davranışların yokluğunda da ilişkiler olumsuz etkilenmektedir. Diğer bir deyişle romantik bir ilişkiyi (sevgililik ya da evlilik olabilir) sürdürmek için sevgi tek başına yeterli değildir. Sen dili yerine ben diliyle konuşmak yani etkin iletişim becerilerini kullanmak da yeterli değildir…

Bir sonraki paragrafta sıralayacağım maddeler ilişkiyi destekleyen olumlu davranışlar için yalnızca birkaç örnektir. Bu gibi maddeleri bir ya da iki kere uygulayıp olumsuz giden durumların bir anda düzelmesini beklemek hatalı bir yaklaşım olacaktır. Bu olumlu davranışlar süreklilik içinde ilişkide yer almalıdır. İlişkinizi besleyecek olumlu davranışlara birkaç örnek verelim..

Partnerinizle günlük sohbetler yapmak. Küçük sürprizler ve tatlı sözlerle değer verdiğinizi göstermek. Nezaket, saygı sınırını aşmadan üslubunuza dikkat ederek konuşmak. Birlikte plan yapmak, belki bir film izlemek. Yemek sırasında elinize telefon almadan birlikte keyifle yemek yiyebilmek. Özel günleri imkan dahilinde daha özel kılmak. Partnerinizin çabası ve başarılarıyla gerçekten ilgilenmek ve takdir etmek, mutsuzken yargılamadan yanında olabilmek.  Gün içinde ihtiyaçlar için değil de sadece özledim demek için aramak. Nasılsa biliyor düşüncesinden uzaklaşarak sevginizi farklı yollarla ifade edebilmek. Bazen bir şiir, bazen bir şarkı bazen de küçük bir dokunuşla yaklaşmak. Tüm bunları yaparken partnerinizin sevgi dilini ve sevdiği şeyleri bilerek hareket etmek. Cinsel hayatında önemli olduğunu bilerek küçük renklendirmeler yapmak. Liste uzayıp gider.. Bu olumlu davranışlar arasından en önemlisi duygusal yanıt vericilik olabilir. Partnerinizin ihtiyacı olduğunda orada mısınız, size güvenebilir mi, ulaşılabilir misiniz, duygularına yanıt verebiliyor musunuz? Bu soruları olumlu yanıtlayabilmek de ilişkiyi olumlu yönde etkilemektedir. 

İlk aşamada kendinizi değerlendirin. İlişkiniz için gerçekten zaman ayırıyor, emek harcıyor musunuz? Yoksa, “Ben böyleyim işine gelirse, seviyorum işte daha ne istiyorsun?” düşüncesinde misiniz?  Hayatınızda denge kurabiliyor musunuz? Yoksa önce işim diyen bir işkolik durumunda ya da önce arkadaşlarım diyen bir yerde misiniz? Kötü haberi vermek zorundayım. Hayatınızdaki alanlar arasında denge kurup ilişkinizi yeterince besleyemezsiniz zamanla kırılmaların olması ve finalde mutsuz bir son kaçınılmaz olabilir.

Özetle; sevgi, saygı, sadakat her ilişkinin temelinde olmalı ancak romantik ilişkiyi ve devamında gelen evliliği sağlıklı sürdürebilmek için ilişkiyi her dönemde olumlu davranışlarla besleyebilmek gerek. Sevgi emek ister…

Aşkla Kalın, İyi Haftalar..