Son yıllarda spora teşvik ve sporcuya destek çalışmalarıyla ve ayrıca obezitenin hızla artan ülkemizde Sağlık Bakanlığı’mızın ‘’Günlük 10.00O Adım’’ çağrısıyla spora karşı ilginin artmasını sağlamıştır.  Kas kazanımı, kilo verme ya da müsabakalar için yapılan gelişim antremanlarında kasın hacmi ve performansı için yapılan çalışmalar doğrultusunda beslenme %80 oranında etkilemektedir.

            Spor beslenmesinin geneline baktığımızda yüksek protein, düşük yağ ve yüksek karbonhidrat oranına sahip bir diyet programı beslenme ve diyet uzmanı tarafından planlanmalıdır. Ayrıca sporcu da antreman günü ve antreman dışı ayrı beslenme programı belirlenmelidir. Her iki beslenme programında makro besin öğesi dağılım yüzdesi ve toplam kalori farklı olarak hesaplanmalıdır.

            Ayrıca spor öncesi, antreman sırasında ve sonrasında nasıl beslenilmesi de yapılacak sporun etkinliğini ve kasın performansını ve yorgunluğunu etkiler. Spor öncesi en az 3-4 saat önce ana öğünün tamamlanmış olması ve öğünün hafif, gaz yapmayan (kurubaklagil, karnabahar, lahana, turp vb. içermeyen), sindirimi kolay, posası ve yağı az yemek şeklinde planlanmalıdır.

            Spora girmeden hemen önce glisemik indeksi yüksek besinler tüketilmelidir. Bunlara en iyi örnekler muz, incir, hurma, kırmızı elma, üzüm, kavun veya karpuz örnek verilebilir. Sporculara özel olarak üretilen saf glikoz %6-9 oranında içeren sporcu içecekleri kullanılabilir. Ayrıca mineral içerikleri ile terlemeyle kaybedilecek tuzun ve mineralin karşılanmasını sağlar.

            Antremandayken de yine bol sıvı, glisemik indeksi yüksek karbonhidrat kaynaklarının alınması sporcunun performansı ve konsantrasyonunu arttırır. Antreman sonrası ise öncelikle mineralli su tüketimi ve ayran, süt gibi hem alkali hem karbonhidrat+protein içeren besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Antreman sonrası 15 dk. sonra proteinde alınmaya başlanmalıdır. Spordan sonra soda-ayran karışımı ve limonata-protein barları iyi birer örnektir. Antremandan 2 saat sonra ana yemek tüketilebilir.

            Spordan önce sade filtre kahve, metabolik hızı ve yağ oksidasyonunu arttıran kateşin gurubunu içeren yeşil çay, beyaz, mate çayı tüketimi kilo verimini destekleyebilir. Ayrıca kafein sporcuda odaklanmayı da arttırır ve adrenalini arttırarak kas aktivitesinde uyarıcı etki oluşturur.

            Spor öncesi, antremandayken idrar çıkışını azaltmak için su tüketimi ılımlı olmalı, egzersizle terleme başladıktan sonra ise tuz ve mineral içerikli su tüketimi arttırılmalı ve egzersiz sonrası da bol sıvı alınmaldır.

            Profesyonel sporcu ya da spora başlayacak öncelikle beslenme ve diyet uzmanı eşliğinde bir beslenme programı oluşturmalı ve özellikle spor öncesi, antreman sırasında veya spor sonrası nasıl besleneceği konusunda uzmanından destek almalıdır.