2013 yılında Büyükşehir Kanunu’nda yapılan değişiklik ile Aydın ili Büyükşehir oldu, Merkez İlçe ise Efeler adını aldı. Bu değişiklikten sonra tüm gözler 2014 yerel seçimlerine çevrildi. Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Özlem Çerçioğlu’nun yeri garantiydi. O dönem adaylığı ilk açıklanan Büyükşehir Adayı kendisiydi. Yeni kurulan Efeler Belediyesi için çok sayıda aday adayının ismi ortalarda dolaşıyordu. Aday sayısının çok olması örgütte ön seçim beklentisini artırmıştı. Hatta Ekim 2013 tarihinde CHP'li Didim Belediyesi'nin Huzurevi açılış programı için Didim'e gelen CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamayligil ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'a Aydın CHP örgütü ön seçim çağrısında bulundu. Genel Sekreter Bihlun Tamayligil ile Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ı karşılayan örgütün üst düzey yöneticileri herkesin örgüt kantarına çıkmasını isterken açtıkları pankartlarla ön seçim isteklerini bildirmişti. Ama o toplantıya katılmayan Mesut Özakcan ön seçim yapılmadan aday gösterildi.

Slogan netti: Efeler Mesut olacaktı.

Gel zaman, git zaman seçimlerden galip çıkan Mesut Özakcan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun arasına kara kedi girince Efeler Mesut olamadı. Taraflar ne kadar birbirlerine karşı konuşmalar yapsalar da sorun çözülmedi, kaybeden Efeler halkı oldu.

2014 seçimlerinden sonra Özlem Çerçioğlu Efeler Belediyesi’nin 2019’da seçilecek belediye başkanı ile aynı sorunu yaşamak istemiyordu. Kendisinin Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olarak yine çok erken açıklanması elini güçlendirmişti. 2019 seçimlerinde de ön seçim yapılmayacak olması kendi düşüncesine uygundu. 2014 seçimlerinde ön seçim istemeyen ve merkezden aday gösterilen Mesut Özakcan bu sefer ön seçim istese de bu isteğine karşılık bulamadı, aday olamayınca parti değiştirdi.

Özlem Çerçioğlu Mesut Özakcan yerine başka birini aday gösterecekti. Öyle bir aday göstermeliydi ki hem Mesut Özakcan'ın adaylığını engelleyecek, hem de seçimde elini güçlendirecekti. Bu konuda Fatih Atay ile görüşerek onu ikna etti. Böylece siyaset arenasında belli bir gücü olan Mesut Özakcan'ın yerine yine siyaseten güçlü Fatih Atay aday gösterildi. Birlikte siyaset yaptıkları dönemde araları pek iyi olmasa da bu ikili Efeler Belediyesi konusunda anlaşmıştı.

Seçim döneminde Aydınpost olarak Fatih Atay ile yaptığımız programdan sonra siyaset yazarımız Duran Teke hocamız ile durumu değerlendirmiştik. Bu değerlendirme sonucunda Özlem Çerçioğlu ile Fatih Atay arasındaki bu uyumlu görüntünün en fazla bir yıl gideceğine dair fikir birliğine varmıştık. İki başkanın da egoları oldukça şişkindi, bu şişkinlik özveri göstererek elde edilebilecek uyumlu çalışmanın önündeki en büyük engel oldu. Keşke biz haksız çıksaydık ve Efeler halkı uyumlu bir çalışma ile hak ettiği hizmeti alabilseydi.

Seçimden sonra verilen ilk görüntü uyumlu bir çalışma görüntüsüydü. Ama görüntünün altına inildiğinde bir güç çekişmesinin varlığı kendini iyiden iyiye hissettiriyordu. Bu çekişme örgüt seçimlerinde üst düzeye çıkmıştı. Seçim dönemindeki bu çekişmenin yansıması Başkan Yardımcısı Barış Altıntaş'ın görevden alınması ile sonuçlandı. Bu hamleye karşı Özlem Çerçioğlu Büyükşehir Meclis toplantısının yönetim görevini Barış Altıntaş'a bırakınca gerilen ipler iyice koptu. Toplantıya katılan Fatih Atay hemen toplantıyı terk etti. Fatih Atay’ın ASKİ' yi açıkça eleştirmesi, değişik ortamlarda yaptığı olumsuz yorumlar kopmayı derinleştirdi.

Sonuç olarak Büyükşehir Belediyesi ile Efeler Belediyesi başkanları yine çekişme içine girmiş oldu, hem de daha bir yılını doldurmadan. Uyum bekleyenlerde ise tam bir hayal kırıklığı. Fatih Atay ismi ile "uyumlu çalışma" yan yana gelemedi ve "uyumsuzluk" Efeler İlçesinin kaderi oldu.

Şimdi Efeler'de yapılan ve yapılmayan işlere baktığımızda, projelere ve gerçekleşme durumlarına baktığımızda, daha birçok seçim vaadine baktığımızda içimiz burkuluyor. Aydın ilinin en büyük ilçesinde yapılması gerekenler yapılmıyor. Bu durumu gören kişiler "Keşke 2019 seçimlerinde aday adayı olan Barış Altıntaş'ın adaylığı kabul olsaydı, belediyeler uyum içinde çalışsaydı, biz de hak ettiğimiz hizmeti alabilseydik" diyorlar. Artık olan oldu, 2024 yılına kadar yapacak bir şey yok. 2024 yılı için Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olduğunu şimdiden açıklayan Özlem Çerçioğlu Efeler Belediyesi için kendisi ile uyumlu çalışabilecek, genç, dinamik ve yerel yönetim konusunda tecrübeli,örgütten gelen ve örgütte karşılığı olan, halkta karşılığı olan, belediyeler arasında barış ortamını oluşturacak bir aday konusunda Genel Merkez ile umarız anlaşır. Ön seçim olsa bile bu seçimden adı en önde çıkan kişi de kesinlikle bu barış ortamını bir şekilde oluşturacaktır. Ön seçim bu tür durumlarda konsensüs sağlayabilecek en sağlıklı durumdur. Ön seçim partililerin konsolide olmasını sağlayabilecek en önemli unsurdur.

Artık Efeler halkının kaybedecek zamanı yok, uyumlu ve barış içinde bir siyaset ve yönetim istiyor. Bunu başaracak isimler de bellidir, elbette beceremeyecek olanlar da.

"Barış her şeyi hazmeden mutluluktur." (Victor Hugo)