2002 yılından sonra 2007 yılında da birinci sıradan Aydın Milletvekili seçilen Özlem Çerçioğlu partisinin kendisine 2009 yerel seçimlerinde görev vermesi nedeniyle milletvekilliğini bırakıp belediye başkanı seçimine girdi. 2009 seçimleri birçok faktörün etkisiyle oldukça ilginç gelişmelere sahne olmuştu. Özlem Çerçioğlu o günün şartlarında hem CHP’nin ağır topu, hem de Aydın'da tanınmış bir kişilik idi. Seçim yarışı dört aday arasında kıran kırana geçti, sonucu ise çok az bir oy farkı belirledi.

Diğer adaylar da partilerinin önemli isimleri idi. 2009 seçimini az farkla ikinci sırada tamamlayan MHP adayı Hüseyin Aksu 1994 ve 1999 seçimlerinin galibi idi. Hüseyin Aksu göreve geldiği 1994 yılından istifa ettiği 2002 yılına kadar Aydın'ı çehresini değiştirdiği için "Efsane Başkan" olarak anılıyordu. Hüseyin Aksu da partisinin ağır topu idi ve kazanmaması sürpriz olarak görülüyordu.

2004 seçimlerinde AKP seçimi açık farkla kazanmıştı. O nedenle AKP’nin adayı olan ve partinin modern yüzünü temsil eden Mustafa Ancın ise üçüncü sırada kalarak seçimin mağlubu olmuştu. Aslında AKP’nin tanınmış bir isim olan Mustafa Ancın ile seçimi kaybetmesi de sürpriz olmuştu.

2002 yılında mevcut başkan Hüseyin Aksu'nun istifası ile göreve gelen ve 2004 yılında AKP’nin adayı olarak seçime giren İlhami Ortekin partisi tarafından aday gösterilmeyince Demokrat Parti'den aday olarak seçime girdi. Görev yaptığı yedi yıl boyunca iyi izlenimler bırakan İlhami Ortekin'de seçimi alır gözü ile bakılıyordu. Onun Demokrat Parti'den aday olması ve yüksek oranda oy alması seçimin seyrini değiştirdi. Sonuç olarak birbirinden güçlü ve siyasi tecrübesi yüksek dört aday arasından sıyrılan Özlem Çerçioğlu az farkla da olsa seçilerek Aydın Belediyesi’nin ilk kadın belediye başkanı oldu.

2014 seçimlerinde Aydın ilinin Büyükşehir olması nedeniyle seçim farklı bir boyut kazandı. 2009'dan 2014 yılına kadar başarılı bir yönetim gösteren Özlem Çerçioğlu geçen seçimin aksine en yakın rakibinin açık ara önünde kazandı. 2014 seçiminde hem AKP hem de MHP oldukça güçlü aday olarak gösterilen iki milletvekilini aday gösterdi. AKP Adayı Mustafa Savaş ve MHP Adayı Ali Uzunırmak'ın hedefi Özlem Çerçioğlu’nu devirip seçimi kazanmaktı, olmadı. 2019 seçiminde ise Özlem Çerçioğlu Millet İttifakının, Mustafa Savaş ise Cumhur İttifakının adayı olarak seçime girdiler. 2014 seçimlerinde AKP ve MHP'nin aldığı oyların toplamı Özlem Çerçioğlu’nun aldığı oylardan fazla olsa da seçime büyük ümitle giren Mustafa Savaş seçimi ikinci defa kaybetti.

Seçimlerin hikâyesi kısaca böyleydi. Bizim değinmek istediğimiz asıl konu ise seçim dönemlerinde Özlem Çerçioğlu’nun rakiplerinden bazılarının "Kadın" olmasına vurgu yaparak belediyeyi yönetmenin erkek işi olduğunu söylemeleri. Özellikle 2009 ve 2014 seçimlerinde yapılan propagandalarda, kahve toplantılarında ve seçim çalışmalarının çoğunluğunda "Belediyeyi kadın yönetemez" algısı açık veya üstü örtülü vurgulanıyordu. O dönem adayların seçim çalışmalarını takip edenler bu vurguya sıkça şahit olmuşlardır. Sadece bu değil elbette, rakipleri tarafından sık sık kadın adayı küçük gören ve beceriksiz gösteren çalışmalara ve söylemlere başvuruldu. Tek dertleri bir kadının belediye başkanı olmasını engellemek ve kendilerinin, kendi adaylarının kazanmasını sağlamaktı.

Ama Özlem Çerçioğlu tüm yapılan bu olumsuz algı çalışmalarını kokaylıkla kırmış, hem de belediyeyi erkek başkanlar kadar, hatta bazılarından da iyi yönetmiştir. Sadece Efeler’i yönetemez diyenler, bütün ilçeleri kapsayan Büyükşehir Belediyesini başarı ile yönettiğini görünce ne diyeceklerini şaşırmışlardı. Sadece AYBA bile diğer rakiplerinden ne kadar farklı düşündüğünü, vizyonunun ne kadar geniş olduğunu göstermeye yeterlidir.

Mesela Özlem Çerçioğlu’nun Aydın (Merkez ilçe) belediye başkanı iken gösterdiği performansı ondan sonra Efeler ilçesinde göreve gelen iki belediye başkanı da yakalayamamıştır. Ne Mehmet Mesut Özakcan, ne de Mehmet Fatih Atay onun gölgesinde kalmaktan kurtulamamıştır. İkisinin de seçimi kazanmasında kendisinin olumlu etkisi ve katkısı oldukça fazla olmuştur. Hatta iki belediye başkanının adaylığı konusunda da kendisinin etkisi büyük olmuştur, tıpkı seçilmelerinde olduğu gibi. Bu konuda bir anket yaparsak sonucun çok yüksek oranda bu doğrultuda çıkacağı kesindir.

Sonuç olarak Özlem Çerçioğlu Aydın ilinin tarihindeki en büyük başkanı olmayı hak etmiştir. Bir kadının da belediyeyi çok iyi yönetebileceğini de göstermiştir. Gerek seçim dönemlerinde, gerekse başkanlığı döneminde gündemi sadece kendisinin belirlediği gibi diğerleri onu sadece takip etmekle yetinmek zorunda kalmışlardır. Kendisine 2024'te,hatta 2029 seçimlerinde başarılar dileriz.

“Büyüklerle küçükler arasındaki münasebet, rüzgârla otlar arasındaki münasebete benzer, rüzgar esince otlar eğilir.” (Konfüçyus)