Ülkece üzüntüsünü en derinden hissettiğimiz Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde 13 ilimizdeki kayıplarımız için ülkemizin başı sağolsun ve yaralılarımız için ise acil şifalar diliyoruz. Tüm medyadan ‘’Son Dakika’’ haberlerini takip ettiğimiz ve korku dolu günler yaşadığımız bu günlerde depresyon, anksiyete ve panik atak semptomları gitgide artmaktadır. Depremi yaşayan akrabalarımız, yakınlarımız ve arkadaşlarımız için empati yaparken, kayıplarımız için yas süreci hepimizin ruhsal sağlığını derinden etkiledi. Artık toparlanmak için güç bulacağımız bu günlerde özellikle depresyon, anksiyete ve panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklarda alabileceğimiz destekleri bu haftaki köşe yazımızda anlattık.

1-MELATONİN

          Uykuya geçiş problemi, uykuyu sürdürememe veya kabuslu uykuları önlemek için alabileceğiniz doğal uyku hormonu uyku bozukluklarının düzenlenmesine yardımcı olabilir.

2- OMEGA-3 DESTEKLERİ

         2018 Kanada’da yapılan çalışmaya göre 3 aylık düzenli DHA’sı yüksek omega-3 takviyeleri anksiyete semptomlarını düşürdüğü gözlemlenmiştir.

3-PASSİFLORA DESTEĞİ

        Çarkıfelek bitkisi olarak da bilinen Passiflora özütleri şurup veya tablet olarak akşam saatlerinde alınması uykunun ve stres düzeyinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

4-PAPATYA-MELİSA ÇAYLARI

         Yüksek stres düzeyinin düşürülmesinde her gün düzenli bir iki kupa olacak şekilde papatya-melisa çayı içmeniz faydalı olacaktır.

5-ŞEKER TÜKETİMİNDEN KAÇININ!

         Fazladan alınan glisemik indeksi yüksek besinler ve sofra şekeri kan şekeri regülasyonunu bozarak yalancıı seratonin sendromuna daha sonrasında ise derin çöküntü ruh haline neden olmaktadır.

6-BOL BOL GÜNEŞLENİN YA DA D VİTAMİNİ ALIN!

         Günde en az 30 dakika olacak şekilde saat 11.00-15.00 saatleri arasında bol bol güneşlenmek doğal seratonin kaynağıdır eğer bu mümkün değilse kış aylarında günlük idame doz olacak şekilde D vitamini almalısınız.

7-UZUN YÜRÜYÜŞLER YAPIN!

         Sağlık Bakanlığı’mızın da çağrısı olan günde her yetişkinin 7-10 bin adım atması antideprasan yerine geçmekte, kortizol seviyesini düşürmekte, kasları uyararak uykunun kolaylaşmasını sağlar.

8-DUYGUSAL YEMEDEN KENDİNİZİ UZAKLAŞTIRIN!

         Çağımızda artık duygusal çökkünlük tablosunda evde hazır tüketime uygun gıdaların yüksek miktarda tekrarlayan davranışlarda bazı bireylerin besinleri aldıkları gözlenmektedir. Böyle durumlarda uzman desteği almak önemli ve hobiler edinmeniz çok iyi olacaktır.

9-UZUN AÇLIKTAN KAÇININ!

         Bazı bireyler yas sürecinde besin alımını reddetme ve uzun süreli açlık cezalarına kendini sürüklemektedir. Böyle durumlarda yemek yemenin temek bir ihtiyaç olduğu unutulmamalı, kan şekeri regülasyonu sağlanmalı, vitamin-mineraller tam olarak günlük beslenmenizle karşılanmalıdır.

         Ülkece zor sınavlar verdiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı korumak ve ruh halimizi iyileştirmek adına mücadele etmeli, insan sağlığının her şeyden önce geldiğini asla unutmamalıyız, herkese umut dolu güzel günler diliyorum…