Sahurlara kalkıp iftar sofralarında buluştuğumuz Ramazan günlerinde tutulan orucun beslenmemize olan faydasını ele aldığımız köşe yazımızda siz değerli okurlarımızın daha sağlıklı bir Ramazan geçirmelerini hedefledik. Üç büyük dinde de yer alan orucun insan vücudunun başta detokslanmasından şeker ve kolesterolün dengelenmesine kadar birçok faydasından bahsedeceğiz.
ORUÇTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!
Daha sağlıklı Ramazan geçirmek ve kilonuzu korumak için en başta iki öğüne paylaştırdığımız günlük enerjinin dengeli olması ve mutlaka iftar sonrası bir ya da iki ara öğünün yapılması çok önemlidir. Sahurda çok yüksek yağlı, tuzlu ve sindirimi zor gıdalar yenilmemelidir. Sahurda proteini yüksek, düşük yağlı, bol yeşillikten ve esmer ekmek gruplarından oluşmalıdır. Sahurda bol sıvı alınmalı, mutlaka yumurta tüketilmelidir. İftara başlarken 1 hurma veya 2-3 gün kurusu kayısı ve 1-2 bardak suyla başlanmalıdır. Daha sonra 1 kepçe çorba içilmeli ve ardından yemeğe ara verilip 15-20 dk beklenmelidir. Daha sonra hafif ana yemek, bol yeşillikli salata ve sıvıyı dengelemek için ayran veya sade kefir olmalıdır. Esmer ekmek
veya 3-4 YK bulgur veya esmer makarna ya da bir Ramazan pidesinin (300 gram) 10’da biri olacak şekilde bir menü planlanmalıdır. Mutlaka iftar ve sahur arasında en az 2.5 litre sıvı alınmalıdır. İftardan 1.5-2 saat sonra ara öğün olarak 1 porsiyon meyve ve 1 porsiyon yağlı tohumlar tüketilmelidir. Hazmı kolaylaştırmak için kimyonlu rezene-zencefil çayları tüketilmelidir. Şişkinliği azaltmak ve protein sindirimini hızlandırmak için 1 su bardağı suya 2 YK kadar ananas sirkesi eklenerek iftar sonrası içilmesi uygun olacaktır.
ORUCUN VÜCUDUMUZA YARARLARI
- Oruç alınan enerjinin kısıtlanmasını sağlayarak kilonun düşürülmesini sağlayabilir.
- Oruç kan şekerinin regülasyonunu sağlar. İnsülin direnci ve Tip 2 diyabet riskini azaltır.
- Oruç kan lipit profilini düzeltir, kötü kolesterolün azaltılmasını sağlar.
- Oruç mide ülseri, reflü ve gastrite iyi gelir, mide asidinin düzenlenmesini sağlar. Oruç şişkinliğin düzenlenmesine, SİBO ve özellikle H.pylori’nin azalmasını sağlar. Mide kanseri riskini azaltır.
- Bağışıklık sistemi ile sindirim sistemi ters çalıştığı için besin alımının olmadığı oruç saatlerinde bağışıklık çalışmaya başlar ve T ve B lenfositlerin üretimi desteklenir.
- Oruç saatlerinde vücutta serbest radikal üretimi azalır, oksidatif stres düşer ve vücut onarıma başlar.
- Mikrobesin geçişinin olmadığı oruç saatlerinde karaciğer detoksifikasyona başlar ve vücut her türlü toksinden uzaklaştırılır.
- Uzayan açlık ile oluşan kısmi ketozis sonucu ortaya çıkan keto-asitler nörodejeneratif hastalıklar olan Parkinson, bunama (demans) ve Alzheimera karşı koruyucu olur.
- Uzayan açlık ile besin geçişinin azaldığı barsak bölümlerinde probiyotik bakteri sayısında artış, kolon asiditesinin düşmesi, patojen bakterilerin azalması sağlanarak barsak mikrobiyotası düzenlenmeye başlar.
- Barsaktaki polip, divertikül ve geçirgen barsak sendromları oruç açlığı ile barsağın kendini onarma yeteneğini arttırarak barsak kanserlerine karşı koruyucu olacaktır.
Artık Dünya obeziteyle mücadele ederken oruç sisteminin faydalarından sizlere bahsettik, umarım bu yılda bu tavsiyeler ışığında sevdiklerinizle sağlıklı ve güzel bir Ramazan geçirmeniz dileğimle, herkese sağlıklı günler dilerim…