Kahve, Etiyopya'dan geldi. Doğru zamanda (öğle öncesi, 16:00'ya kadar) 2-3 kupa tüketildiğinde antioksidan faydası sunar; aç karnına ve şekerli içilmemeli.

Bazı insanların su kadar tükettiği bazı insanların ise sabah gözünü onunla açtığı ve aynı zamanda derin sohbetlerin vazgeçilmezi ‘’kahvenin ‘’ yararını ve yanlış tüketim sonucu ise zararlarını bu haftaki yazımızda siz değerli okurlarımız için yazdık. Gelin kahvenin en doğru zamanını ve en doğru tüketim miktarını konuşalım.       

KAHVENİN ANAVATANI ETİYOPYA

 

Kahvenin anavatanı Etiyopya iken dünyanın en pahalı kahvesi Misk cinsi kedinin sindirim sisteminden elde edilen Luwak kahvesi de Endonezya’ya aittir.  Rekolte bakımından ise dünya nüfusunun kahve ihtiyacının 3’te 2’sini Brezilya karşılamaktadır.  Genelde en verimli kahve türü Coffee Arabica ve Coffee Robusta’dır. Kahvelerin fermentasyon ve işlem türlerine göre günümüzde latte, filtre kahve, Americano, macchiato ve Türk kahvesi vb. gibi farklı lezzetlerde tüketmekteyiz.

DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU MİKTARDA KAHVE

 

·       Kahve yüksek düzeyde antioksidan içerir. İçerdiği polifenoller kanser koruyucudur.

·       Ayrıca içerdiği kafein ile metabolik hızı arttırır, kilo vermeye yardımcı olur. 

·       Zihinsel yorgunluğa iyi gelir, odaklanmayı arttırır, depresyonu önler. 2011’de Boston’da yapılan çalışmaya göre günde 2 kupa kahve içen kadınların hiç içmeyen kadınlara göre depresyona yakalanma riski 2 kat daha az olduğu belirlenmiştir.

·       Spor öncesi içilen kahvenin yapılan egzersizin kondisyonunu ve verimliliğini arttırır.

·       Kahve aynı zamanda gut hastalarında ürik asit kristallerinin kanda bağlanıp atılmasını sağlar.

·       Kahve, aynı zamanda kan şekerini düşürmeye yardımcıdır. 

        

Kahvenin içerdiği kafein miktarı nedeniyle sınırlı tüketilmesi uygundur. Günde bir yetişkinin 300 mg, gebelerin ise 200 mg kafein alımını geçmemelidir. Günde bir yetişkin 3 kupa, gebeler ise 2 kupa kahve alımını geçmemelidir. Yüksek kafein alımı kaygı, huzursuzluk ve anksiyeteye neden olur. Uyku-uyanıklılığı bozar. Sabah aç karnına içilen kahve mide duvarlarında erozyona ve mide asidinin artmasına neden olur. Sabah saatlerinde kortizol seviyemiz artar ve bizi uyandırmak için görev alır. Sabah 06.00-11.00 saat dilimlerinde kortizol yüksek iken kafein alınmamalı ve kahve içilmemelidir.

Kahvenin en iyi zamanı öğle yemeği üzerine ve 16.00’dan önce tüketilmelidir. Günlük 2- 3 kupa kahveyi geçmemeli ve aç karnına tüketilmemelidir.  Saat 18.00’den sonra içilen her kahve melatonin hormonumuzu bozarak uykunun süresi ve kalitesini azaltır, uykuya geçişi zorladığı çalışmalarla gösterilmiştir.

Kahvenizi tatlandırmak için gizli kalori kaynakları dediğimiz şeker kullanmamalı onun yerine Hindistan cevizi yağı, toz tarçın veya süt (bitkise/hayvansal sütler) kullanabilirsiniz. Kahve tercihinizde hiçbir zaman instant kahveler tercih etmemeli onun yerine en taze öğütülmüş sade kahveleri tercih etmeliyiz. Kahve öğütüldükten sonra hızlı bir şekilde bayatlamaya (okside olmaya) başladığını unutmayınız.

Kahvenin kırk yıl hatrı var diyen Atalarımızdan yola çıkarak her gün tercih ettiğimiz kahve kültürümüzün faydalarını sizlere anlattık. En sağlıklı kahvelerinizi öğle yemeği üzerine günde 2 kupayı geçmeden şekersiz, en taze öğütülmüş kahveyi 18.00’den önce tüketmeye özen gösterin, bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, sağlıklı günler dileriz...

Prof. Dr. Serdal Öğüt ile Mesleki Röportaj Makale: Prof. Dr. Serdal Öğüt ile Mesleki Röportaj