En çok günlük şeker tüketiminin çocuklar ve ergenlerde olduğu çalışmalarla gösterilirken son verilere göre şu an ülkemizde 3 çocuktan biri ya obez ya da fazla kilolu olarak ideal büyüme gelişme seyirlerini maalesef ki yakalayamıyorlar.

            

           Toplumun artan şeker tüketimleri tüm dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde diyabet, insülin direnci, obezite, kalp ve damar hastalıkları ve hormon bozukluğuna neden olduğu artık bilimsel bir gerçek!

         Gelin bu haftaki yazımızda bayramda kaçırdığımız tatlı tüketimlerinin nedenlerini sorguladığımız şu günlerde şeker eğilimlerimizin nereden geldiğine bakalım.

        ŞEKER RESEPTÖRLERİNİN NEDENLERİ

 

·       Candida mantarının aşırı çoğalması (Karbonhidrattan beslenen bu mantarın barsakta disbiyozise neden olarak daha fazla karbonhidrat sinyali göndermesi ile açıklanır!)

Yani barsağınızdaki kötü bakteriler size tatlı yeme sinyali gönderiyor olabilir!

·       Ailede diyabet varlığı daha fazla karbonhidrat sinyaline neden olur. (Genetik, diyabet üzerinde %30 etkin!)

·       Yanlış beslenme ve aşırı bel çevresi yağlanması ile başlayan gizli insülin direnci varlığı

·       İnsülin hormon seviyenizin kanda 10 mU/ml ve üzeri çıkması

·       Duygusal yeme eğilimleri ile kronik stres, anksiyete veya depresyonla daha fazla enerji ve tatlı tüketme isteği

·       Birçok medya aracında tatlı ve şekerin sempatik reklamları (Sanki sağlığa zararlı olmadıkları ve hatta daha fazla tüketime alıştırmaları en büyük yanılgıyı toplumda oluşturuyor!)

·       Çocukluk çağında sürekli şeker kaynakları ile çocukları ödüllendirme davranışı bizi yetişkinlikte mutluluk ile bağdaştırmamıza neden oluyor!

·       Bireylerin obezite şiddeti artarken leptin hormonundaki direncin artması, tokluk hormonlarının azalıp açlık hormonlarının artması

·       Ailelerin ya da partnerin aşırı tatlı eğilimleri sizde de davranışa dönüşebilir.

·       Yapılan çalışmalar her gün 1 tatlı veya şeker kaynağı tüketenlerin beyinde ödül merkezi olan ‘’ventral tegmental’’ bölgeyi uyararak daha fazla istekle sonuçlanıyor.

·       Polikistik over sendromuna veya hormon bozukluklarına sahip kadınlarda PMS döneminde tatlı tüketimine maalesef hormonel olarak yenik düşüyorlar.

Sizde şeker reseptörlerinizin fazla olduğunu düşünüyor ve bel çevresi kalınlığı, yemekten sonra uyku hali veya sık sık tatlı krizleri gibi belirtiler yaşıyorsanız bir kan tahlili vermeyi ihmal etmeyiniz. Günlük şeker tüketimlerinizi tek bir neden yerine birden fazla kök nedenden olabileceği gibi bunun sonucunda en başta obezite ve diyabet için en büyük riskin şekerden geldiğini unutmayınız. Sağlıklı bireylerde de haftada bir kez tatlı tüketim sınırını aşmadan beyindeki ödül merkezini çok uyarmadan ideal kiloda kalmayı başarabilirler. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, sağlıklı günler dilerim...

Di̇yeti̇syeni̇ni̇zden Ramazan Bayramının En Fi̇t Tatlı Tari̇fi̇ Makale: Di̇yeti̇syeni̇ni̇zden Ramazan Bayramının En Fi̇t Tatlı Tari̇fi̇