Herkes ‘’iyi beslendiğini, ekmeği ve şekeri kestiğini’’ söyleyerek sağlıklı yaşamda olduğunu iddia ederken aslında birçok insanın klinik bulguları bu durumdan çok uzak olduğunu biz uzmanlara gösterebiliyor. Aslında diyet görüşmeleri ya da doktor muayenelerinde çok sık karşılaştığımız bu tablo hastanın aslında ne kadar da kötü beslendiğini kan, idrar tetkikleri ve hastanın semptomlarıyla ortaya çıkabiliyor. Bu haftaki yazımızda siz değerli okurlarımız için beslenmede yapılan hataları ve bu hatalar sonrası görülen klinik seyri sizlere anlatacağız.

·       KÖTÜ BESLENMENİN BULGULARI

Dünyada her 5 ölümden biri kötü beslenmeden kaynaklandığını biliyor muydunuz? Eğer aşağıda belirttiğim bazı belirtiler varsa sizde artık beslenmenizi değiştirmeniz gerektiğini asla atlamayınız.  Böyle bir durumda hekimden yardım almalı ve diyetisyen kontrolünde kişiye özel beslenme programınız oluşturulmalıdır.

·        Mide-barsak şikayetleri (kabızlık, şişkinlik, ishal veya ağrılar)

·        3 aylık kan şekeri ortalamanız yani HbA1C değerinizin 5.8’in üzerine çıkması

·        Açlık kan şekerinizin 100 mg/dL ve üzeri olması

·        İnsülin açlık değerimizin 10 mIU/ml üzerine çıkması

·        Artmış bel çevresi (kadınlarda 80 cm üstü, erkeklerde 94 cm üstü)

·        Albümin değerinizin 3.5 g/dL altına düşmesi

·        Bozulmuş kan lipit profili (artmış total kolesterol, LDL, trigliserit ve azalmış HDL)

·        Tansiyonun sistolik (büyük)/ diastolik (küçük) 14/9 ve üstü

·        Sık sık hipoglisemi atakları

·        Sık hastalanma/düşük bağışıklık

·        Yüksek kalça çevresi (özellikle kadınlarda çok riskli)

·        Yıllarca tekrarlayan kronik vitamin-mineral eksiklikleri

·        Karaciğer yağlanması ve karaciğer fonksiyon testlerinin bozulması

·        Çocuklarda büyüme-gelişme gerilikleri, bodurluk, düşük kilo veya obezite varlığı

Birçok hastalığın tedavisinde etkin rol oynayan beslenmemiz bazen birinci basamak bazen de ikinci basamak tedavi olarak karşımıza çıkmaktadır. En iyi diyetin uzman kontrolünde klinik bulgularınız ve yaşam şeklinize göre oluşturulmuş bir beslenme programından geçmektedir. Yapılan birçok çalışma ile de desteklenen hastane diyetlerine uyum gösteren hastaların hastanede kalış süreleri kısalmakta ve daha erken taburcu olmaktadır. Ayrıca hastanın tedaviye cevabı artmakta ve ilaç kullanımı azalmaktadır. Hastalığınız için yapabileceğiniz diyetle sizde yaşam sürenizi ve kalitenizi her daim arttırabileceğinizi unutmamanız dileğiyle, herkese iyi haftalar diliyorum.