Ülkemizin üretim rekoltesi en yüksek ve en iyi kalite ödüllü cinsiyle Aydın kestanesi dünyada tescil almış besinlerimiz arasında yer almaktadır. Kışın gelmesiyle ocakların üzerinde yerini alan kestanenin reçelinden tutun da şekerlemelerine kadar birçok farklı lezzetlerde yediğimiz kestanenin faydalarını ve dikkat edilmesi gerekenlerini bu haftaki yazımızda siz değerli okurlarımız için yazdık.

v FAYDALARINA BAKALIM

Kestane tam bir potasyum kaynağıdır ve 100 gramında ortalama 486 mg (TÜRKOMP’a göre) potasyum içerir ve bu da kalp dostu beslenme de oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Kan basıncının düzenlenmesinde potasyum sodyumun antagonisti olarak en önde gelen minerallerdir. Aynı zamanda 100 gramında 3.3 gram diyet lifi içerir ve bu liflerin 3.1 gramı çözünmeyen liften oluşur. Çözünmeyen lif miktarını yüksek miktarda içeren kestane aynı zamanda kabızlığa iyi gelir ve kolesterol emilimini barsakta azaltır. Çözünmeyen lif aynı zamanda barsaktaki bizim genel sağlığımız adına çalışan dost bakterilerimiz yani probiyotikler için besin kaynağıdır. Kestane barsağın geçiş süresini kısaltır, mikrobiyotayı destekler ve gelişmesine yardımcı olur. Kestane aynı zamanda B3, B6 ve E vitamini açısından oldukça zengin bir kaynaktır. E vitamini açısından zengin olan kestane saç, tırnak ve cilt sağlığını desteklerken aynı zamanda vücut için antioksidandır.

v KESTANENİN KALORİSİ VE GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEKTİR!

Kestanenin 100 gramı 176 kaloridir ve 2 orta boy kestane 1 dilim ekmek enerjisine eşittir. Kilo almak isteyenler için kestane, küçük hacimde büyük nişasta deposu iken kilo problemi yaşayan bireylerde sınırlı tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır. Porsiyon kontrolünü sınırlayamadığımızda kestane yüksek karbonhidrat içeriğiyle tam bir enerji yüküdür.  Diyabet ve insülin direnci hastaları için ise yüksek glisemik indeks ve glisemik yük içermesi nedeniyle kesinlikle sınırlandırılması gerekmektedir. Kestane hızla kan şekerini yükseltir ve bu nedenle ara öğün olarak meyve hakkı yerine kestane tüketen diyabetliler yarım saat sonra 4-5 yemek kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı toz Sri Lanka tarçını ekleyerek tüketmelilerdirSağlıklı bireylerde günde 3 adedi geçmeyecek şekilde kestane tüketmelerinde herhangi bir sakınca yokken diyabet ve adayları dikkatli olmalıdırlar. Kestanenin reçeli veya şekerlemeleri yerine köz veya haşlama yöntemleriyle pişirilmiş kestaneler sağlık açısından daha iyi olacaktır.

Aydınımızın dünyaca tescilli ürünümüz kestanenin her yıl olduğu gibi bu yılda hasat zamanında tüm üreticilerimize bereketli bir yıl olmasını dilerken bir beslenme ve diyet uzmanı olarak sağlıklı bireylerde günde 3 adedi geçmeyecek şekilde tüketmelerini öneriyorum, herkese iyi günler diliyorum, bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…

Lipödemin diyeti var mıdır? Makale: Lipödemin diyeti var mıdır?