Öncelikle tüm okurlarımızın Ramazan Bayramını kutlarken bayramda alınacak kaloriler ve artı kilolar konusundaki uyarılarımızı bu haftaki yazımızda diyetisyen kaleminden sizler için yazdık.

v TATLI YEDİK DE PANKREASA NE OLDU?

Vücutta kan şekerini regüle eden (düzenleyen) insülin hormonunun üretim merkezi pankreasın Langerhans adacıklarının Beta hücrelerini siz tatlı yedikçe daha fazla uyardığınızı ve bu hücrelerin ise zamanla ölümüne ve böylelikle insülin üretiminin bir gün bitebileceğini biliyor muydunuz?

Ramazan bayramında artan tatlı, lokum, çikolata ve şekerleme tüketimleri alınan fazla glisemik indeksi yüksek basit karbonhidratların kan şeker regülasyonunu bozarak vücut dokularına zarar vermekte, barsak mikrobiyotanızı bozmakta, Candida mantarının toksik düzeyde artmasına ve merkezi sinir sistemini olumsuz etkilemektedir. Bugün bütün çalışmalar yüksek şeker alımının birçok hastalıkla ilişkilendirdiği için şekerden gelen enerjinin, günlük enerji seviyesinin %10’unu aşmaması gerektiğini söylüyor.  Maalesef ki bayram günlerinde her ziyarette yediğimiz tatlılar yüzünden oldukça fazla şeker tüketimine maruz kalıyoruz. Bayram sonrası birçok diyabet ve insülin direnci hastalarımızın hem kiloları artıyor hem de kan şekerleri bozuluyor. Özellikle insülin kullanan diyabetli hastalarımızın tatlıdan uzak durmaları günlük insülin seviyeleri ve diyabetik ketoasidozdan  (halk tarafından bilinen şeker komasından) korunması açısından oldukça önem kazanıyor.  Bayramda tatlı tüketeceksek şekeri azaltılmış veya stevialı sütlü tatlılar tüketilmelidir. Tatlı tüketimi günde bir porsiyonu geçmemeli, yenildiğinde enerji dengesini korumak için gün içerisinde ekmek, pilav, çorba veya makarna tüketilmemelidir, daha hafif öğünler planlanmalıdır.

 v HER BAYRAM SONRASI KİLO ALANLAR!

Ramazan bayramında ailecek kurulacak yüksek kalorili bayram sofraları ve bayram tatlıları bayram dönüşünde artı kilolar olarak geri dönmekte ve birçok kişiyi diyet sürecine girmelerine neden olmaktadır. Bayramda enerji dengesini korumak, yağ ve karbonhidrat alımını azaltmak alınacak önlemlerin başında geliyor. Bayram kahvaltıları hafif olmalı, öğle yemeği proteinli salatalar tercih edilmeli ve böylelikle akşam yemeklerinde kaçan enerji yükü dengelenmelidir. Tatlı tüketimi günde 1 porsiyonu geçmemeli, tatlı sonrası şeker dengesini korumak için tatlıdan yarım saat sonra 1 SB yağı azaltılmış bol tarçınlı süt tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca gün boyu 1 litre suya 1 kabuk tarçın ve 1-2 yemek kaşığı elma sirkeli detoks suları iştah yönetimi ve şeker dengesi için sizlere destek olacaktır.  Bayram günlerinde 30-45 dakikalık hafif egzersizlerin yapılması enerji dengesi açısından önemli olacaktır.

Her bayram olduğu gibi bu bayramda beslenmenize dikkat etmeli, fazla tatlı tüketiminden kaçınılmalı ve kilo almamak için enerji dengenizi korumalısınız, bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, herkese sevdikleriyle geçirecekleri bir bayram diliyorum…