BŞB Başkanı ve Millet İttifakı adayı Özlem Çerçioğlu’nu uygulamaları hakkında saygı çerçevesinde eleştirdiğim herkesin malumudur.

Ama bu kez Efeler’de yaşayan her birey için gerek biyolojik gerekse psikolojik her yönden önem arz eden Tekstil Alanı’nın 2012 yılında kamulaştırılması ve bu gün de park olarak Efeler halkının hizmetine sunulma çalışmalarını başlatmasına teşekkür etmek istiyorum.

Çünkü yapılan bilimsel araştırmalarla da sabittir ki, kent yaşamında yeşil alanların varlığı ve çokluğu insan sağlığı, hayat kalitesi ve yaşam memnuniyeti açısından son derece önemlidir.

Bu konuda ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi’nde yer alan bir makale ortaya koyduğu ilginç sonuçlar bakımından hayli dikkat çekicidir.(2015-12(2)-101-107)

Araştırmada yeşil alanların çokluğu stresi ve strese dayalı rahatsızlıkları azalttığı belirtilmektedir.

Ayrıca yeşil alanların varlığı ve çokluğu o kentte yaşayanlarda öfke ve saldırganlığı minimum seviye indirdiği gibi fizyolojik yönden nabız atışı, kan basıncı gibi bedensel fonksiyonların normal seyretmesine doğrudan etki etmektedir.

Yeşil alanlar sağlıkta olduğu kadar hayat kalitesi ile de ilişkilidir. Yeşili kıt alanlarda ömür tüketenlere kıyasla doğal tabiat ortamında ömür tüketenler daha fazla kendilerine güven duymakta ve yaşadığı hayatın tadına varmaktadır.

Bu arada Aydın’ın 2016 TÜİK verilerine göre Yaşam Memnuniyeti Kalitesi bakımından iller arasında 46.sırada olduğunu da belirtmiş olalım.

Ayrıca yeterli yeşil alanı olmayan yerlerde yaşamını sürdürenlerde kilo sorunu, stres, depresyon, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklar daha sık görülmektedir.

Olay yeşil alanla fiziksel aktivite arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.

Türkiye’de böyle bir akademik çalışma yoktur ancak gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmalar yeşil alanı bol ortamlarda yaşayanlara göre kırlık yerlerdekilerin ruh sağlığının da daha bozuk olduğu ve o insanların daha fazla intihar eğilimi taşıdıkları yönündedir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bir kentte kişi başı olması gereken aktif yeşil alan 10-15 metre kare arasıdır.

Binalar arasında kalan, kullanılmayan alan çıkarıldığında aktif alanın Aydın’da normal seviyenin hatta alt sınır 9 metre karenin de çok altında olduğunu söylemek pekâlâ mümkün.

Bu zaten çıplak gözle de görülen bir gerçektir.

Onun için betonlaşma dışında kalabilen tek alan olan ve anlatılanlar ışığında Tekstil Arazisi’nin rekreasyon alanına dönüştürme kararı büyükşehrin takdiri gerektiren bir icraatıdır.

Beklentimiz içeriğini bilmediğimiz projenin Kent Meydanı gibi bir ucube olmamasıdır.

Başka yerlerde olsa bu şekildeki önemli yatırımların temel atımından önce kamuoyunun ilgisini çekmek için basına açık tanıtım toplantısı yapılır.

O gelenek ne yazık ki, bizde yok.

Temennimiz o dur ki, böylesine kıymetli bir alanla ilgili projenin Forum Alışveriş Merkezini ve Doğu’sunda yer alan Ayter Sahası diye de bilinen alanı içine alacak şekilde geniş kapsamlı hazırlanmış olmasıdır.

Forum her türlü alışverişin yapıldığı mağazalarıyla, kafeleriyle, sinema salonları ve lokantalarıyla her daim canlı bir  çarşı niteliğinde olan bir yer.

Tekstil Alanı çay bahçeleri, bireysel spor sahaları, açık/kapalı çocuk oyun alanları, sergi salonları, şiir dinleti, söyleşi salonları, lokantaları, yerli ürünlerin, el emeği göz nuru işlemelerin satıldığı alışveriş reyonlarıyla kültür ve eğlence merkezine dönüşecek.

İstenmesi halinde Ayter Alanı müzeye ilaveten yapılacak fuar alanıyla, “bilim merkeziyle” kültür ve ticaret alanı haline getirilecek.

Bilim Merkezleri aralarında yapacak oldukları bir anlaşmayla fiziki mekânı büyükşehirlerce yapılan, içindeki araç ve gereçler Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ve bağlı kuruluş TÜBİTAK tarafından temin edilen ve öğrencilerin teknolojik ürünlere dokunduğu, deneyler yaptığı Konya, Bursa gibi illerde örneği olan eğitim için son derece önemli laboratuarlar niteliğindeki yerlerdir.

Forum’a gelen isterse alışverişten geri kalan vaktini Tekstil Alanında bireysel sporlar, şiir, sergi ve oda orkestrası dinletileri gibi sportif ve kültürel etkinliklere katılarak ya da izleyici olarak geçirebilir.

Dilerse yerli ürün alışverişinde bulunur, dilerse piknik yapar, dilerse bir çay bahçesinde çayını yudumlar ya da çocuk oyun alanlarında çocuğuyla ya da torunuyla vakit geçirir.

Ya da yolu düşmüşken çocuğuna bilim merkezini gezdirebilir, dilerse alan içindeki Arkeoloji Müzesini ziyaret edebilir ya da hepsini birden yerine getirebilir.

Birbirini tamamlar nitelikteki bu üç alan birlikte düşünülürse bilim merkezine komşu illerden gelecek öğrenci yanında dışarıdan başka ziyaretçi de çekebilir.

Projenin içeriğinde anlatılanların ne kadarı var, orası meçhul ancak biz Efeler halkının düşüncelerine tercüman olmak adına hayal edilen Tekstil Alanı projesini dile getirmiş olduk.

Söz buraya gelmişken unutulan ve o nedenle de mezbeleliğe dönüşen Pınarbaşı Mesire Alanı’nından söz etmemek olmaz.

Bir zamanlar insanların eğlence, gezinti yeri ve piknik alanı olan tarihi ve kültürel öneme sahip nostaljik bir rekreasyon alanıydı Pınarbaşı…

Eski kimliğine kavuşturmak için 2009 öncesinde İlhami Ortekin kendi döneminde teleferikle birlikte burası hakkında bir düzenleme yapmıştı ancak ihmal sonucu tekrar eski haline döndü.

Teleferik, Aytepe Mesire Alanı, üçü bir arada düşünülürse Efeler halkının gözünde nostaljik değere sahip Pınarbaşı tekrar nefes alınabilecek, stres atılacak o eski haline dönebilir.

Konu önemi bakımından bir dahaki seçimi beklememeli. Teşekkürle birlikte hatırlatmış olalım.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!