Ülkemizde kalp krizi ve hipertansiyon şikayetleri ile hastaneye başvurma oranlarının en çok görüldüğü zaman dilimi Kurban Bayramı ve sonraki günler olduğunu biliyor muydunuz?

            Hemen hemen herkesin beslenmesini etkileyen ve birçok kişiyi de tartıda artı kilolarla geri dönen Kurban Bayramını daha sağlıklı ve fit geçirebilmek adına alacağınız küçük önlemleri bu haftaki yazımızda siz değerli okurlarımız için uzman kaleminden yazdık.

v KURBAN ETİNİ İYİCE DİNLENDİR, DOĞRU PİŞİR, AZ TÜKET!

                          İyi dinlendirilmemiş Kurban eti, birçok kişide sindirimde zorlanma, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve safra yollarında tıkanıklığa neden olmaktadır. Kurban etinin kesimden sonra iç sıcaklığı düşmeye başladığında kanı iyice süzüldükten sonra  eğer küçük baş ise 1 gün , büyük baş ise 2 gün olacak şekilde buzdolabında +4 derecede dinlendirildikten sonra tüketilmeye uygun hale gelecektir. İyice dinlendirdiğimiz eti pişirmeye geldiğimizde en iyi pişirme yöntemi yağlarından sıyrılmış haşlama yöntemidir.  Eğer eti ızgara yapacaksak et ile kömür arasında en ideal uzaklık 10 cm olacak şekilde ızgara mesafesi ayarlanmalıdır. Eti yoğun ateş üzerine atılmamalı, çiğ de bırakılmamalıdır. HACCP kuralları gereğince etin en az iç sıcaklığı 65 derece olacak şekilde orta pişmiş seviyesinde pişirilmelidir. 

                       Etin az pişirilmesi veya kanlı bırakılması hayvandan insana bulaşan birçok enfeksiyona neden olurken fazla da etin pişirilip yakılması kanserojen öğelerin oluşmasına, protein denatürasyonuna neden olarak protein değerini azaltabilir. Eğer eti kavurma yapacaksak yine yağlarından sıyrılmış eti zeytinyağı ekleyerek düşük ısıda yavaş yavaş pişirilmesi uygun olacaktır. Özellikle hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi ve damar sertliği olan hastalarımız yağı iyice sıyrılmış eti haşlama yöntemiyle az miktarda tüketmelerini öneriyoruz.

v BAYRAMDA KURULACAK SAĞLIKLI SOFRALAR

               İyice dinlendirdiğimiz ve sağlıklı pişirdiğimiz etin yanında bol yeşillikli bir salata tüketmek hem etin içerisindeki demirin C vitamini ile birleşerek barsakta daha iyi emilmesine hem de etin hiç lif içermemesi nedeniyle görülebilecek kabızlığın önlenmesine yardımcı olacaktır. Etin yanında asitli içecekler ve meyve suları içilmemelidir. Demir eksikliği olan bireylerin et ile kalsiyum kaynaklarını (yoğurt, ayran, kefir, cacık, peynir vb.) bir arada tüketmemeleri önemlidir. Bayram sofrasına başlangıç olarak bol lifli sebze çorbaları ile başlamaları porsiyon kontrolünün sağlanmasına yardımcı olacaktır. Sadece etten oluşan bir tabak doğru değilken 1 kepçe kadar sebze çorbaları+ az miktarda Kurban eti+ renkli bir salata yeterli olacaktır. Bayramda tatlı tüketimi kısıtlanmalı, eğer tüketilecekse bir kase sütlü tatlı, 2 top dondurma veya 1 porsiyon meyve tatlıları önerilebilir.

v DİYET YAPAMAZSAN MUTLAKA DENGELE!

                                 Bayramda alınan artı kilolar sonrası herkes acil girdikleri detokslarla uğraşmaktadır. Bunun yerine bayramda enerji dengesini korumak için yapacağımız bazı önlemler kilonuzun artmasını engelleyecektir.  Öncelikle bayramda üç öğün sadece et tüketmek çok zararlıyken sabah dengeli bir hafif kahvaltı ile başlamak, bir öğünü hafif zeytinyağlı sebze yemeği yemek, diğer öğünü ise et ağırlıklı dengeli bir tabak tüketmek yeterli olacaktır.  Bayram tatlısı hakkını bir porsiyon ile sınırlamalı ve o gün başta esmer grup ekmek olmak üzere karbonhidrat tüketimi azaltılmalıdır.  Bayram günlerinde sıvı alımına dikkat edilmeli, en az 2.5 litre kadar olmalıdır. Bayram günlerinde mutlaka egzersiz yapılmalı, 45 dakikalık hafif tempolu yürüyüş, yüzme veya bisiklet mutlaka yapılarak enerji dengesi korunmalıdır.

                                 Her bayram olduğu gibi bu bayramda sevdiklerimizle kuracağımız sağlıklı sofralarda buluşmak dileğiyle, herkese iyi bayramlar…