Hem garibe, yoksula bu tür hizmetler çok görülecek, arkasından da bu kesimden AK Parti’ye oy verenlere, göbeğini kaşıyan adam damgası vurulacak, halbuki insanların bırakın göbeğini kaşımayı, yaz sıcağından alnından akan teri gözüne kaçıyor, silecek mecal kalmamış, kimsenin ne aldırış ettiği ne de umursadığı var.

Üreticinin çiftçinin beklediği yaz sıcakları nihayet başladı domates, biber gibi yaz sebzesinin, karpuz, kayısı, şeftali benzeri meyvelerin kıtlığı çekilmeyeceği, eksikliği çekilse bile sınırlı olacağı şimdilik anlaşılmış oldu.

Sıcakların mevsim normallerine kavuşması yaşanan yüksek enflasyon ortamında dar gelirli ve düşük aylıklı emeklinin aile bütçesinin fazla hırpalanmaması yönüyle önemli.

Bir diğer yönden de aynı kesimler için can sıkıcı bir durum söz konusu.

Nedeni de Efeler kent merkezi başta yeşil alan ve park eksikliği çekilen yerlerde sıcakların artmasıyla günlerini ailecek serinleyecek yer arayıp da son çare klima, vantilatör gibi soğutucular altında evlerinde geçirmek zorunda kalacak olanların çilesi.

Çünkü Merkez Efeler adeta bir yeşil alan ve park fakiri. Kurtuluş Mahallesi sınırları içinde bulunan, Turistik Park’a ve Menderes Park’a yakınlarda yolunuz düştüyse eminim, ne oturacak bir masa ne de sandalye bulabilmişsinizdir.

Bir arkadaşınıza misafir olmak zorunda kaldıysanız dostunuz sizi oturtacağı sandalye bulmada da zorlanmıştır. Mahcubiyetten siz bu parkların yabancısıysanız kendini bir de özür dilemek zorunda hissetmiştir.

Oysa dünya standartlarına göre modern bir kentte kişi başı aktif yani binaların çekme mesafeleri dışında, bireylerin kullanacağı en az 9,normalde 10-15 metre kare yeşil alan bulunması gerekir.

Eğer öngörülen yeşil alanlara hazırlanma aşamasında şehir planında yer ayrılmamış ya da sonraları bir şekilde konut alanına dönüştürülmüşse belediyeler istimlâk yoluyla halkın refah ve rahatı için bu yeşil alanları üretmekle veya var olanları genişletmekle yükümlüdürler.

Kaldı ki, Kurtuluş Mahallesi için Efeler Belediyesi’nin elinde halkın tam olmasa da bir kısmının ihtiyacını karşılayacak bir imkân vardı.

ES-KO İş Merkezi karşısında, Aydın-Denizli Oto Yolu kenarında bulunan eski Oto Terminal Alanı…

Bizim belediyeler her nedense kentin güzel bir yerinde arsa bulduklarında akıllarına ilk gelen inşaat oluyor.

Büyükşehir Belediyesi yeni terminal hizmete girdikten sona bu alana Dünya İş Merkezi adıyla ucube iki gökdelen dikme teşebbüsünde bulunmuş fakat arsanın bir bölümü tahsisli olduğu için vazgeçmek zorunda kalmıştı.

Daha sonra Efeler Belediyesi eski yönetimi bu alanın bir bölümüne hizmet binası, kalan kısmını da sosyal tesis ve park yapmak için arsanın üzerinde şerhi bulunan eski milletvekili, bakan Nahit Menteşe’den yasal izin almıştı.

Bu amaçla yaklaşık 950 bin TL, tutarında da ödüllü yarışma sonucu plan ve proje bile çizdirmişti ancak temel atılamadı çünkü yönetimin görev, süresi seçimle birlikte sona erdi.

Ardından da Büyükşehir Belediyesi’nin bina yapımı girişiminin bir benzerini Efeler Belediyesi yaptı ve önceki 950 bin TL yapılan masraf karşılığında hazırlanan yeni proje ile bir inşaata başladı.

Önceki yönetim dışında Efeler özelinde yeni göreve gelen belediye yönetimlerinin ilk el attıkları inşaat, ikincisi de bir spor kulübü kurmak veya belediye adına satın almak oluyor.

Hâlbuki eğer bu alana inşaat yapmak zorunlu ise hem belediyenin hem halkın yararı gözetilerek başka bir arsa bulunur, söz konusu arsanın tamamına pekâlâ belediye binası ile birlikte halkın dört mevsim ihtiyacı olan sosyal tesis ve park yapılabilirdi.

Hem böylelikle Efeler halkından toplanan kıt kanaat vergilerden oluşan yaklaşık 950 bin TL de heba edilmemiş olurdu. Çünkü sebepsiz yere rafa kaldırılan projeye edilen masraf az para değil.

Diğer konu spor kulübü kurma veya satıl alma yoluyla belediye adına bir kulübe sahip olmaya gelince PTT birinci ligde veya Süper Ligde bir kente ait bir takım/lar olması gerek sporsever gençler gerek halk için elzemdir.

Ancak belediyelerin spor kulübü hevesi konusunda herkesin aklını kurcalayan soru bunca amatör kulüp varken, üstüne üstlük geçmişte birinci ligde önemli başarılara imza atan Aydınspor 1966 takımı kendine sahip çıkacak kurum ve kuruluşlar arayışındayken, gençlere kucak açan Yıldızspor gibi yetenek avcısı bir kulüp varken belediyelerdeki bu spor kulübü ısrarının nedeni nedir?

Sorunun cevabına yapılacak yorum da üç aşağı, beş yukarı bellidir... Asıl konuya gelelim;

Haydi diyelim, Efeler Belediyesi Hasanefendi, Meşrutiyet, Kurtuluş, Cumhuriyet gibi eski mahallelerde yerin kıymetinden kaynaklı yeşil alan üretecek bütçeye sahip değil, eski Oto Terminal gibi alanları da bir nedenle sosyal tesis ve park yapamadı.

Peki Efeler Belediyesi, sorumluluğunda bulunan Tarihi Pınarbaşı Mesire Alanı’nın bakımsızlığına ve ortasından geçen Tabakhane Deresi’ni dolduran mil/ topraktan kaynaklı, çay içme bir yana rutubet kokusundan oturulamaz durumdaki haline ne demeli?

Yeni bir aydınlatma ve görsel düzenleme ile Pınarbaşı Mesire Alanı’nı hatıralardaki o eski Tarihi kimliğine tekrar kavuşturmak halkın derdini dert edinene o kadar zor bir iş olmamalı.

Meşakkatli olsa bile sıcak yaz günlerinin bir bölümünü ve akşamlarını Pınarbaşı’nda çay ya da meşrubat içerek serinlemek isteyen garipler ve yoksullar için değmez mi?

Dedik ya, bütün mesele halkın derdini dert edinmekte… İnsana hizmetten duyacağı mutlulukta…

Hem garibe, yoksula bu tür hizmetler çok görülecek, arkasından da bu kesimden AK Parti’ye oy verenlere, göbeğini kaşıyan adam damgası vurulacak, hâlbuki insanların bırakın göbeğini kaşımayı, yaz sıcağından alnından akan teri gözüne kaçıyor, silecek mecal kalmamış, kimsenin ne aldırış ettiği ne de umursadığı var.

Bütün mesele aşk ile şevk ile insana hizmet etmek...

Yeri gelmişken Kızılcaköy’e Pazaryeri açılmasından söz etmemek olmaz. Hizmetin büyüğü küçüğü olmaz o konuya itiraz edilemez. Ancak sanırım şunu da sormak her Efeler’de yaşayanın hakkıdır.

Bir zamanlar belediye başkanlarının diline doladığı Marka Kent olmada ölçülerden biri de şüphesiz pazaryerleridir.

Bu konuda yönetmeliğin öngördüğü 2017 yılbaşına kadar Salı, Çarşamba ve Cumartesi günleri mahalle ve sokak aralarında kurulan açık pazaryeri gibilerini Fatih Kapalı Pazaryeri’ örneğine uygun hale getirmektir.

Merak edilense Efeler Belediyesi bu yükümlülüğünü ne zaman yerine getirileceğidir.

Konuyu aklına getiren, empati yapan bir belediye yetkilisi var mıdır, acaba, pazar ihtiyaçlarını bu açık pazaryerlerinden temin eden insanlar yazın sıcağında kışın soğuğunda nasıl bir çile çekiyorlardır?

Olsaydı o konuda bir adım atan olurdu, her halde…

Bütün okurların ve dostların kurban bayramlarını kutlar, herkese sevdikleriyle birlikte, sağlık ve mutlulukla geçirecekleri bayram tadında nice bayramlar diliyorum.