Söke, ilimizin en önemli yerleşimlerinden birisidir. Binlerce yıl önce Latmos Bölgesi'nde başlayan yaşam çok çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yaparak günümüze kadar gelmiştir. İşte ilimizin en önemli kültür ve tarım alanlarından biri olan Söke’den yetişmiş önemli ekonomist, küresel borsa-finans piyasaları uzmanı ve Stratejist Aydın Eroğlu bu haftaki yazımızın ana konusu.

Günümüzdeki yoğun rekabet ortamında başarıyı yakalamak oldukça zordur. Üstelik başarıyı yakalandıktan sonra havaya girmeden insanlara hizmet etmeyi amaçlamak ve bunu başarmak daha da zor bir iştir. İşte Aydın Eroğlu, söylediği ve yaptıkları ile çok sayıda insanı etkileyebilecek özelliklere sahip mesleğinde bu başarıyı yakalamış ve çok sayıda gencimize örnek olmuş bir hemşerimizdir.

Aydın Eroğlu ile tanışmamız yetmişli yıllarda Söke Lisesinin orta kısmında oldu. Her ne kadar görüş farklılıklarını olsa da bu farklılığımız dostluğumuzu güçlendirdi. Daha o günlerden başarılı bir gelecek kuracağı, bu başarısını çevresiyle paylaşacağını bizlere hissettirmişti. O günlerden bugüne tırnakları ile kazıyarak kendi başarı öyküsünü oluşturdu. Aydın Eroğlu'nun ekonomi ile ilgili yazılarını okudukça, televizyon programlarını gördükçe, başarılı performansına şahit oldukça onunla gururlandık. Elbette, arkadaşımız olması bu gururumuzu daha da artırdı.

IMG-20220915-WA0014

Aydın Eroğlu, Sökeli ve Söke sevdalısı. İlk, orta ve lise eğitimini Söke’de tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1987 yılında mezun oldu. Mezun olup, hemen arkasından yedek subay olarak askerliğini tamamlayan Eroğlu, kısa süre bir beyaz eşya şirketinin Ar-Ge Sorumlusu olarak çalıştıktan sonra, o günkü adıyla İMKB ilgisi çektiği için 1989 yılında yatırımcı olarak başladığı borsa macerasına atılmış oldu. 1992 yılında profesyonel olarak çalışmaya başladıktan sonra, üç ayrı kurumda Yatırım Uzmanı, Broker, Borsa İşlemler Müdürü, Şube Müdürü, Şube Koordinatörü görevlerinde bulundu. En son uzun yıllar çalıştığı Global Menkul Değerler’den 2009 yılında İzmir Bölge Müdürü iken ayrılıp, ‘‘Borsaanalizci.com’’ adlı borsa-finans sitesini kurdu.

2010 yılından bu yana kendisine ait olan ‘’Borsaanalizci.com’’ adlı sitesinde üyelerine dünya ve Türkiye piyasası ile ilgili her türlü ekonomik, finansal, stratejik, jeopolitik gelişmeler, altın, döviz, emtia piyasaları, borsa ve hisselerle ilgili kişisel analiz ve yorumlarını paylaşıyor. Sektörde 30 yılını tamamlamış olan Eroğlu, İleri Düzey, Türev Piyasalar dahil birçok lisansa sahip. Halen kendi kurduğu şirketinde çalışmaya, borsa ve ekonomi analizi konusunda öngörülerini paylaşıp, makaleler yazmaya, değişik televizyon kanallarında, yazılı medya kurumlarında yazar ve yorumcu olarak yer almaya devam ediyor.

Profesyonel borsa faaliyetleri arasında, Rektör daveti ile iki yıl Dokuz Eylül Üniversitesi, Bölgesel Araştırma ve Kalkınma Merkezi Danışma Kurulu Üyeliği de yapan Eroğlu, bir süre de kurumu adına sponsor üye olarak Altay Spor klubünün de yönetiminde bulundu. Eroğlu, fırsat buldukça davet edildiği birçok üniversite’de gençlere borsa, finansal piyasalar ve yaşanan gelişmeler hakkında görüş ve tecrübelerini aktarmaya da devam ediyor.

Teknik analiz, hisse öngörüleri ve kur değişiklikleri konusunda isabetli tahminlerle ekonomi piyasasında adının karşılığını "Güven" olarak tesis eden Aydın Eroğlu yatırım kararlarında önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle başta ekonomi üzerine yayın yapan görsel ve yazılı iletişim kanallarının ekonomi programlarında sıkça görüşlerine başvurulan kişi olmuştur. Yıllardır, üretim, ekonomi, enflasyon, büyüme alanlarında yaşanan sorunlara yönelik çözüm ürettiği sayısız makaleler paylaşmaya devam etmektedir. Hatta eskiden yapmış olduğu isabetli kararlarının bulunduğu makaleleri sık sık atıf almaktadır. Özellikle pandemi döneminde ekonomi ve para piyasalarındaki gelişmeler konusunda çok sayıda programa online katılarak bu konuda aranan stratejistlerden birisi olmuştur.

Aydın Eroğlu, şu an için dünyanın en yüksek cds primine, en yüksek enflasyon oranlarından birisine sahipsek, hala çok yüksek cari açık, işsizlik, kur riski, yetersiz katma değerli üretim ve ithal ara mala dayalı fason sanayi üretimi yapımız varsa, bu ülkede çok şeyin iyi gitmediğini gösterir. Sayısız, Orta Vadeli Programlar yapılmasına karşılık, hemen hepsinin ana sorun konuları hala aynı ise, maalesef sorunlarımızın kalıcı çözümlerine yönelik bir çalışma yok demektir diye düşünüyor. Yaşadığımız, yüksek enflasyon, kur krizleri, rezerv sorunları, cari açık ve yüksek faiz sorununun 2021 yılında uygulamaya geçilen hatalı Para Politikalarının neticesi olduğunu söyleyen Eroğlu, en önemli önceliğin her alanda liyakat ve kurumların özerkliği olması gerektiğine inanıyor.

Kendisine bundan sonraki yaşamında başarılar dileriz.

"Mağlubiyete uğrayınca ümitsizliğe kapılma, her başarısızlıkta bir zafer arzusu yatar." (Germain Martin)