Aydın’ın coğrafi işareti olarak kabul edilen ve Dünyadaki verilere göre en yüksek kalite ve antioksidan kapasitesi yönünden en güçlü değerde olan Aydın’ın dağ inciri, biz beslenme ve diyet uzmanları tarafından şifa deposu olarak kabul edilmektedir. Yaz aylarının en sevilen meyvelerinin başında gelen incirin hasat zamanı gelmişken yüksek lif ve antioksidan içeriği sayesinde incir, tüm Aydınlıların sofralarının vazgeçilmezi olmuş ve hatta Antik Roma’dan beri incirin sütü ve yaprağı birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Bu haftaki köşe yazımızda sizlere sağlık deposu olan ‘’Aydın İnciri’’nin sayısız faydalarından bahsedeceğiz.

TAM BİR ENERJİ DEPOSUDUR

İncirin porsiyon bilgisine baktığımızda 1 küçük boy yaş/kuru incir 1 porsiyon meyveye eşittir ve enerjisi yaklaşık 61 kaloridir. Doğal şeker kaynağı olan incir, vücuda kuvvet ve enerji verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir ve unutkanlığı azaltır. İçerdiği yüksek miktardaki meyve şekerinden dolayı iştahı açıcı özelliği bulunmaktadır. Büyüme ve gelişme geriliği olan iştahı kapalı çocukların ve kemoterapi nedeniyle iştah kaybı olan kanser hastalarının her gün mutlaka bir adet incir tüketmelerini öneriyorum. Ayrıca emziren anneler için incir, anne sütünü arttırıcı etkisi de bulunmaktadır. İncirin içerisindeki glikoz + fruktoz değerleri laktagog olarak kabul edilmekte ve anne sütünün kalitesinin artmasını da sağlamaktadır.

KABIZLIĞIN HIZLI ÇÖZÜMÜ: İNCİR

İncir, kabızlığın hızlı çözümüdür ve bunu sağlayan diğer meyvelere göre daha yüksek miktarda içerdiği liflerdir(posadır). Kronik olarak kabızlık çeken bireylerin günde bir adet yaş veya kuru incir tüketmelilerdir. Ayrıca yüksek miktardaki lif içeriğiyle prebiyotiktir, yani barsakta bizim genel sağlığımız için çalışan probiyotik bakterilerimizin besin kaynağıdır. Aynı zamanda çözünmez lif içeriğiyle kolonun mikroflorasını destekler.

İNCİR KOLON KANSERİNİ ÖNLÜYOR

Taze incir, özellikle koyu renkli olanları antosiyanin, karoten, lutein ve tannin gibi yüksek antioksidan kapasitenin yanında yüksek miktardaki lif içeriğiyle kolon kanseri ve kolorektal kanseri önleyici etkisi bulunuyor. Barsak geçiş hızını arttırmasıyla sindirim atıklarının daha hızlı atılmasıyla barsak geçirgenliğini azaltıyor, daha az toksik maddenin emilimini de sağlıyor. Ayrıca kolonun asiditesini arttırarak zararlı türlerin üremesini yavaşlatıyor.

SAĞLIK DEPOSU İNCİR

İncirin besleyici değerine baktığımızda kalsiyum (Ca), demir (Fe), magnezyum (Mg), fosfor (P), potasyum (K) mineralleri ve B1, B2 vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca yaş (taze) incir, C vitamini açısından da zengindir.

Yaş incirdeki yüksek magnezyum ve C vitamini sinerjik etkiyle saçı ve saç köklerini besler, doğal bir görünüm almasını sağlar ve cilt sağlığınızı destekler.

İncirin çekirdekleri, kolesterolün barsaklarda emilimini engelleyip kana karışmadan atılmasını sağlar, kolesterol düşürücü özelliğiyle de incir, kalp sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Ayrıca incirdeki yüksek miktardaki potasyum, kan basıncını dengeleyerek hipertansiyondan korur. Sağlıklı yetişkinlerin incir mevsiminde iken her gün meyve porsiyonlarından birini günde 1 adet inciri geçmeyecek şekilde tüketmelerini öneriyorum ve tüm Aydınlı incir üreticilerimize de bolluk ve bereket diliyorum.