Nazilli ülke tarihinde görülmemiş bir süredir il olmayı bekliyor. Süreç içerisinde değişik siyasilerin dile getirdiği il olma hayaliyle yaşayan halkın umudu son olaylarla giderek artıyor. Kent yöneticilerinin yanı sıra halkın büyük çoğunluğu, özlemle o günün gelmesini bekliyor.

Atatürk'ün 1933 yılında ilçeye ikinci ziyaretinde söylediği, "Nazilli istikbalde vilayet olacaktır" sözlerinin gerçekleşmesini görmeyen insanlar var. Ancak az önce belirttiğimiz gibi siyasi partilerin ve onların temsilcilerinin, halkın oyunu alabilmek için yıllardır dilinden düşürmediği, "Nazilli'yi il yapacağız" vaatleri yüzünden vatandaşlar sıkça hayal kırıklığı yaşadı. Son dönemde gerek AKP ve gerekse MHP milletvekilleri ile yöneticileri il olması konusunda yapılan çalışmalar yaptıklarını sürekli dile getiriyorlar. Nazilli'nin il olması verimli olur mu, ilçeye ne kazandırır, elbette bunların çalışmaları yapılıyordur.

Nazilli il olursa kendine bağlanacak diğer ilçelerle mesafesi yakın olduğu için daha entegre olabilecek, kurulacak yeni Sümerbank Üniversitesi tüm ilçelere katkı sağlayacaktır. Bir süredir gerileyen üniversite eğitimi ve azalan öğrenci sayıları yeni üniversite ile hızla artarak tüm ilçelere katkısını hissettirecektir.

İlçeler arası mesafenin kısalığı tarımdan ticarete çok yönlü olumlu etki yapacaktır. Eskiden Sümerbank, Köytaş gibi var olan büyük sanayi tesislerinin yerine kısa sürede yenileri kurularak ilçe sanayisi ivme kazanacaktır.

Konu ile ilgili olarak yakın zamanda parti değiştiren Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli’nin büyükşehir yasasıyla birlikte her geçen gün gelirleri azalan ve geriye giden bir ilçe olarak tek kurtuluş yolunun il olmak olduğunu, bu fırsatı sen ben kavgasına girmeden kullanılmasının gerekli olduğunu, tarım ve turizm noktasında ciddi desteği olacağını belirtti.

Nazilli; nüfusu, altyapısı, gelişmekte olan sanayisi, sosyal ve kültürel özellikleri ve güçlü tarım potansiyeli il olmayı hak ediyor. Nazilli'nin il olması doğu batı yönünde geniş bir coğrafyaya hizmet vermeye çalışan Aydın Büyükşehir Belediyesi'ni büyük ölçüde rahatlatacaktır.

Kanun ne zaman çıkar, ne zaman teşkilatlar kurulur, bekleyip göreceğiz. Ama mantıklı olan yerel seçimler öncesinde ilgili yasal düzenlemenin yapılmasıdır. Böylece başta Aydın Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili yerel yönetimler gerekli hazırlıkları ve çalışmaları yapar. Elbette Büyükşehir olamayacak olan Nazilli ve bağlanacak olan ilçelerde önceden var olan ama kapatılan Belde teşkilatlarının yeniden kurulması gündeme gelecektir. Bu arada Atça ilçe yapılır mı, yapılmaz mı, süreç başladığında göreceğiz.

Genel seçimlere yönelik olarak bakıldığında Aydın bir vekil kaybedecek, Nazilli ise iki milletvekili çıkaracaktır. Şöyle ki; Nazilli, Bozdoğan, Kuyucak, Sultanhisar, Karacasu, Buharkent ve Yenipazar toplam nüfusu 283.000 ediyor. Aydın nüfusu 1.134.000 olduğu göz önüne alındığında geriye 851.000 nüfus kalıyor. Bu rakamlar milletvekili sayısının altı ve iki olmasını gerektiriyor. Elbette Nazilli ile birlikte il olacak ilçe sayısı hesaplamaları küçük te olsa değiştirebilecektir. Nazilli için hayırlısı ne ise o olmasını dileriz.

"Özgürlük doruk isе, еşitlik tеmеldir." (Victor Hugo)