AB İstatistik Ofisi (Eurostat) 2021 ile 2022 ilk çeyrekleri arasında konut ve kira fiyatlarının yıllık ne kadar yükseldiğini açıkladı. Satılık ev fiyatlarındaki artış ile Avrupa’da zirveye oturan Türkiye, kiralık konutta da üçüncü sırada yer aldı. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış ise fahiş artışın tek sebebinin arz açığı olmadığını ortaya koydu.

Konut kiraları artmaya devam ederken fahiş fiyat artışı yapan ev sahipleri kiraları tahsil edememeye başladı. Fahiş kiralar nedeniyle birçok kişi kirasını geciktirirken ev sahipleri ile tahliye davaları sayısında bu nedenle artış yaşandı. Emlak sektörü temsilcileri geçen yıla göre 3-4 kat artan kira bedelleri nedeniyle daireye istenen yüksek kiraların başlangıçta ödenebildiğini ancak daha sonra tahsilatta sıkıntılar yaşandığını dile getiriyor. Rayiç bedelin üzerinde yabancıya kiraya verilen konutlarda ise durum farklı bir boyuta taşınmış durumda.

CNN Türk'te yer alan habere göre; Kiralarda fahiş zamlar ev sahipleriyle kiracıları birbirine düşürdü. Ancak, emlak piyasasındaki dalgalanma emlakçıların işlerini artırdı. Fahiş kira ve satılık ev ücretlerine tepkiler çığ gibi büyürken son dönemde emlakçıların da bu krizi fırsata çevirdiği ileri sürüldü.

İddialara göre, kiracılar ev sahiplerinin aklını çeliyor. Bir Türk'e ederinde kiraya vermektense, yabancı kiracıya ederinin çok üstünde evi kiralamayı teklif ediyor.

Sektör temsilcileri kira bedelini emlakçının değil mülk sahibinin belirlediğini altını çiziyor.