Aydınlıların sofrasının vazgeçilmezi olan enginarın yemeğinden reçeline kadar farklı tatlarda tükettiğimiz yöresel sebzemizin hasat zamanında sağlığa faydalarını bu haftaki yazımızda siz değerli okurlarımız için derledik. Karaciğerin en büyük detoks süpürgesi olan kış sebzesi enginarın aslında ekstresi (özütü) birçok gıda takviyesinde kullanılması ve üzerine birçok bilimsel çalışması olan enginarın en büyük üretim rekoltesiyle Aydınlı üreticiler, ülkenin de ihtiyacını karşılamaktadır.

ENGİNAR KARACİĞERİNİZİ ONARIR!

Enginarın yaprak kısımlarının ekstresi günümüzde birçok karaciğer destek takviyelerinde kullanılmakta ve karaciğerin Faz 1 ve Faz 2 enzimlerini destekleyerek karaciğer fonksiyon testlerini düzenlenmesini sağlamaktadır. Etil alkol, yüksek ilaç kullanımı, hepatotoksik ilaçlar ve ağır metallerin hasarının karaciğerde onarılması ve detokslanmasında, enginarın yaprakları ve haşlanmış suyunun üç aylık bir düzenli tüketimde oldukça etkili olduğu birçok çalışmayla desteklenmiştir. Haşlama yöntemi enginar için en iyi pişirme yöntemidir ve mutlaka suyunu da tüketimde kullanmalıyız. Son dönemde İran’da 2018’de yapılan çalışmaya göre 100 karaciğer yağlanması olan hasta da günlük 600 mg alınan enginar yaprağı ekstresi 2 aylık düzenli alımda karaciğer fonksiyon testlerini fitokimyasal ajan gibi davranarak düzeltmiştir. Birçok karaciğer hastalığında, başka hastalıklara bağlı ilaç kullanımının hasarında ve vücudun detokslanmasında enginar yaprağı ekstresi ve suyu oldukça etkin olduğu birçok çalışmayla gösterilmiştir.

ENGİNAR YAPRAĞI ÇAYI KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜDÜR, KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER!

Enginarın baş ve sapları düzenli tüketimde karaciğerin kolesterol sentez hızını düşürerek kan yağlarının düzenlenmesini sağlıyor. Halk arasında kötü kolesterol dediğimiz LDL’yi düşürüp iyi kolesterolümüz HDL’yi yükseltiyor.  Ayrıca total kolesterolü düşürüp uzun dönemde kan damarlarına olan kronik hasarının oluşmasını engelliyor. Diyetle kolesterolün düşürülmesinde en çok yer verdiğimiz enginarın ayrıca yapılan çalışmalarda hastaların kardiyak anjiyo riskinin de düşmesini sağlıyor. Öğünle alınan yüksek miktardaki kolesterolün barsaktan emilimini de enginar, içerisindeki lifler sayesinde azaltıyor.  Kolesterol (dislipidemide) yüksekliği olan hastaların düzenli olarak 1-2 kupa enginar yaprağı çayı içmelerini öneriyorum.

ENGİNARIN KALBİ PREBİYOTİKTİR!

Enginarın kalbi dediğimiz baş kısmı içerdiği yüksek miktardaki hem çözünür hem çözünmez liflerle tam bir barsak dostu besindir. Barsakta bizim genel sağlığımızı olumlu destekleyen yaklaşık 1.5-2 kg ağırlığındaki bakteri topluğumuz için besin kaynağıdır yani prebiyotiktir. Barsak florasındaki bize dost bakterilerin (probiyotiklerin) popülasyonunu arttırırken zararlı türlerin istilasını önler. Enginar geçirgen barsak dediğimiz bugün günümüz hastalıkların patofizyolojisini oluşturan sızıntılı barsağı onarabilen besinler arasında yer alıyor. Ayrıca enginar yüksek miktardaki liflerle öğünde alınan glikozun barsaktan emilimini de azaltıyor.

ENGİNARIN EN BÜYÜK ANTİOKSİDANI:QUERCETİN

Enginarın baş kısmı doğanın en güçlü antioksidanlarından biri olan Quercetin’i yüksek düzeyde içermektedir. Quercetin aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirirken cildin, karaciğerin ve böbreklerin detoks  gücünü de arttırmaktadır. Dünyada kardiyovasküler hastalıklardan sonra ölüm sıralamasında 2.sırada yer alan ve son 10 yılda %70 hızla artan kanserde bizim bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hücredeki oksidatif stresin azaltılmasını sağlamaktadır. Hücrelerin malignitesinin azaltılmasında süper besinlerden dediğimiz enginarı hasat zamanı gelmişken bu düşük kalorili sebzeyi sofralarımızda bolca yer vermeli, haşlarken çıkan şifalı suyunu da günde 1 çay bardağı kadar içmeliyiz.

Her kış da olduğu gibi bu kış da mutlaka tüketmemiz gereken enginarı üreten tüm Aydınlı üreticilerimize bereketli bir hasat zamanı diliyorum, bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, herkese sağlıklı günler…