Sonbaharın gelmesi, bulunan ortamın havalanmasının azalması ve okulların açılmasıyla artan ’’Paça hastalığı’’ da dediğimiz İnfluenza virüsünün türleri bireylerin iş veya okul hayatını etkilemektedir. Grip en çok çocukları ve yaşlıları etkilese de her yıl yaklaşık 400 bin kişi grip virüsünden ölürken 5 milyon kişide grip vakaları görülmektedir. Tam olarak öldürücülüğü yüksek bir virüs diyemezken burada ölümlerin en temel nedeni bireysel bağışıklığımızdır. Risk grubu dediğimiz yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve emzikliler için grip aşısı önem kazanırken sağlıklı yetişkinlerde ve çocuklarda ise bağışıklığımızı güçlü tutmak yeterli olacaktır.

Grip virüsüne karşı bağışıklıkta uyku, stres, hijyen yönetimi ve ortamın havalandırılması kadar beslenmede en temel ögelerden biridir. Yeterli ve dengeli beslenen ve aynı zamanda ideal yağ-kas ve sıvı oranında olan bir vücut hızlı ve yüksek düzeyde bağışıklık hücrelerimiz olan T ve B lenfositlerini üretmesi herkes tarafından bilinen bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

BAĞIŞIKLIKTA 10 SÜPER BESİN

Yeterli ve dengeli beslenmede enfeksiyonlara karşı bireysel bağışıklıkta 10 doğal savaşçı besini bu mevsimde günlük beslenmenizde sıkça yer vermeniz sizleri ve yakın aile veya iş çevrenizdeki bireyleri de gripten korumaya yardımcı olacaktır.

İŞTE SÜPER 10 BESİN

* EKİNEZYA:Her gün 1 kupa çayını içilmesi önerilmektedir

* SARIMSAK:Her gün 1 diş olacak şekilde tüketilmesi önerilmektedir. 

* DOĞAL SİRKELER:Eğer mide problemleriniz yoksa sirkelerdeki sitrik asit, anti-bakteriyel ve anti-viral özellikleri nedeniyle günde yarım litre suya 2 yemek kaşığı eklenmesi önerilmektedir.

* NARENCİYELER (LİMON, PORTAKAL, MANDALİNA, GREYFURT VB.): Günlük beslenmenizde bir meyve hakkınızı narenciyelerden yana kullanmak grip günlerinde faydalı olacaktır.

* KEFİR: Günde 1 su bardağı düzenli kefir tüketimi önerilmektedir.

* PROPOLİS: Apiterapinin en önemli parçası olan propolis yine grip günlerinde alınması önerilmektedir.

* ZENCEFİL: Doğanın en güçlü bağışıklık besinlerinden biri olarak kabul edilen zencefil günde 2 dilim tüketilmesi veya çayının yapılması önerilmektedir.

* ADAÇAYI : Adaçayı boğaz enfeksiyonlarınızın baskılanmasını sağlayacak ve öksürüğünüze iyi gelecektir.

* ZERDEÇAL: İçerdiği Curcumin ekstresi Dünyanın en güçlü bağışıklık hücre üreticisi olarak kabul edilir. Yemeklerinize zerdeçal eklemeyi mutlaka unutmayın.

* NAR: Kırmızı gücün faydası olan antosiyanin ve resvevatrol gibi antioksidanları en yüksek düzeyde içermektedir.

BAĞIŞIKLIKTA DİĞER FAKTÖRLER

* YETERLİ MİKTARDA SIVI ALIMI: Kış aylarında azalan sıvı alımınızı en az 2-3 litre aralığında tutmaya özen gösterin.

* KALİTELİ VE YETERLİ UYKU. Günde 6-9 saat aralığında kaliteli bir uyku ritüeli oluşturun. Uyku problemleriniz varsa bunun için uzman desteği alın ve uyku hijyeni kurallarını uygulayın.

* D VİTAMİNİ ALMAK: Kış aylarında kilonuza ve kandaki D vitamini düzeyinize göre günlük D vitamini almayı sakın atlamayın.

* LİFLİ VE RENKLİ BESLENME : Dünya Sağlık Örgütüne göre her gün 20 renkli besinle beslenmeyi ve yeterli lif için 400 gram meyve+sebze tüketimini öneriyor,  bunun için her öğününüzde renkli ve bol lifli salatalar yapmayı atlamayın, günde 1-2 porsiyon meyve tüketin.

* PRE-PROBİYOTİKLİ BESLENME: Bağışıklık hücrelerinin %80’i barsakta bulunmaktadır, mikrobiyotanızdaki 2 kg ağırlığındaki bakteri topluluğunuza her gün sizin genel sağlığınız için çalışan dost bakteriler gönderin.

* DÜZENLİ HAFTALIK BALIK TÜKETİMİ: Tüm mineral ve vitaminleri içeren ve yeterli omega 3 alımı için haftada 2-3 kez ayına göre en verimli balık türünü fırında veya ızgarada olacak şekilde tüketmeye özen gösterin.

* SPOR YAPMAK: Spor yapmak endorfin ve dopamini arttırdığı ve stres hormonlarımız olan kortizol, adrenalin ve noradrenalini azalttığı için bağışıklığınızın yükselmesini sağlar ve ayrıca verimli uykunun kazanılmasını da sağlar.

* STRES YÖNETİMİ: Hayatınızdaki stres kaynaklarınızı azaltmaya çalışın, gerekirse uzman desteği alın.

* ORTAMIN HAVALANDIRILMASI: Grip hava yoluyla bulaşabilir ve bu yüzden iş, okul veya toplu ortamlarınızı havalandırmayı unutmayın.

* HİJYEN KURALLARI: Grip temas yoluyla da bulaşabilir. Bu yüzden her enfeksiyonda olduğu gibi hijyen kuralları gripte de koruyucu olacaktır.

Tüm okurlarımıza gripsiz geçirecekleri bir kış diliyorum, bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, herkese sağlıklı günler…