Bu hafta hangi konuyu ele alsam diye düşünürken gün geçtikçe artan sayıda ilişki problemiyle karşılaştığımı fark ettim. Bu problemli ilişkilerin ortak noktası ise ne yazık ki, var olan problemlerin çiftin sorunu ve ortak sorumluluğunda olduğunun kabul edilememesi. Kopma noktasına gelmiş ilişkilerde partnerlerden yalnızca birinin çözüm arayışına girmesi. Benzer bir durumda bana tek taraflı danışıldığında sıklıkla çift terapisi öneriyorum. Aldığım cevapsa ortak, onu da teklif ettim İrem Hanım bak çözemiyoruz gel destek alalım dedim ama sorunun bende olduğunu kendinde olmadığını düşünüyor. Sen psikoloğa git, tedavi ol diyor..

Sorun Gerçekten Kimde ?

Öncelikle şunu fark etmemiz gerekiyor. Her ne kadar haklı olduğumuzu düşündüğümüz bir konuysa bile söz konusu bir ilişki problemiyse, sorun bireyin değil çiftindir. Dolayısıyla ilişki probleminin çözülebilmesi; öncelikle çift olarak destek almayı, yapıcı bir sürece girebilmeyi gerektirir. Başlanılan süreçte eğer bir tarafın özel bir desteğe ihtiyacı olduğu fark edilirse süreç yine uzman eşliğinde düzenlenecek ve ancak bu şekilde sağlıklı ilerleyecektir..

“Sorun bende değil sende”  demek, var olan problemlere dair hiçbir sorumluluk almamak tamamen karşı tarafı suçlamak anlamına geliyor. Bu da var olan problemleri büyüterek daha da çözümsüz hale getiriyor.

Sorun bende değil sende, diyen taraf sizseniz lütfen kendi duygu ve düşüncelerinizi samimiyetle değerlendirin. Partnerinizle gerçekten geçinmeye niyetiniz var mı? Var olan problemlerin oluşumunda nasıl bir etkiniz olmuş olabilir? Partnerinizle bir terapi sürecine başlamak istememenizin altında yatan gerçek duygu nedir? Sorunlarınızı çözmeye ne kadar isteklisiniz? Yüzleşmekten korktuğunuz şeyler olabilir mi?

Sorun bende değil sende, diyen bir partnerle birlikteyseniz ve problemleriniz devam ediyorsa sakin bir zamanda çift terapisi desteği almayı (tekrar) gündeme getirebilirsiniz. Partneriniz bu konuda tamamen gönülsüzse ancak siz zorlandığınızı düşünüyorsanız kendiniz için bireysel terapi desteği alarak kendi sağlıklı sürecinize katkıda bulunabilir; ilişkinizle ilişkili daha sağlıklı kararlar verebilirsiniz.

Neden Çift Terapisine gitmeli?

Hemen herkes romantik ilişkiye güzel düşünceler ve duygularla başlasa da işler her zaman planlandığı gibi gitmez. Hayat şartları, ortak yaşamın getirdiği sorumluluklar ve bazı çevresel faktörler çeşitli problemlere neden olabilir. Bu problemler sağlıklı şekilde yönetilebilirse çiftler de mutlu bir şekilde devam eder. Ancak bazen çatışmalar kontrolden çıkar ve ilişkilerde tehlike sinyalleri görülür. Eğer doğru zamanda yardım alınmazsa ilişki giderek yıpranır ve istenmeyen sona doğru sürüklenir. Tam da bu çözülemeyen problemler noktasına gelindiğinde çift olarak uzman desteği almak en doğru yaklaşım olacaktır. Çift terapisinin amacı haklı haksızı belirlemek ya da ilişkiyi kurtarmak değildir. Çift terapisinde çiftler nerelerde sorun olduğunu, bu sorunların kaynaklarını, döngüsel olarak sürece nasıl katkıda bulunduklarını, çözüm için neler yapabileceklerini ya da yapamayacaklarını sağlıklı bir çerçeveden görebilirler. Gerekli durumlarda ilişkiyi sağlıklı şekilde sonlandırabilmek de çift terapisi sürecine dahildir.

Sevgi ve umutla kalın,

İyi haftalar.