Değerli okuyucularım, Aydın politikasında eserleri ile iz bırakan fevkalade entelektüel, bir o kadar Aydın halkına yakın olan Sn. Yüksel Yalova, Aydın’a geldiği bir konferanstan sonra bana vakit ayırıp kendisiyle söyleşi yaptık.

Bugün Aydın’da Yüksel Yalova’nın bakanlık ve milletvekilliği döneminde sayısız eserini görürsünüz.

Sayın Yüksel Yalova aktif siyasetten çekilince üniversitede yarım bıraktığı Anayasa Hukuku asistanlığına devam etmiş, doçentliğin ardından çok kısa zaman sonra da profesör unvanını alacak.

Şimdilerde Türkiye’nin birçok üniversitesinde ders vermekte.

Sayın Yalova, yaşamında birçok unvana sahip olmuş ama topluma genç nesile hizmet için üniversitede akademisyenlik yaparak öğrencilerine Devlet ikbalinde kazandığı tecrübelerini de bilimsel verilerle harmanlayarak hizmet etmektedir.

Aydın’da yaptığınız söyleşide AKILLI ŞEHİRLER konusunu anlattınız. AKILLI ŞEHİRLER konusunu özetler misiniz?

Dünya nüfusunun yüzde 50’den fazlasının büyükşehirlerde yaşayacağını gösteriyor. Şu anda köyden kente doğru insanlar göç etmektedir. Bunu doğru yönlendirmez isek çok büyük sorunlar çıkacaktır.

İşte bunun sonucunda AKILLI ŞEHİR geliştirilmiştir.

Bu eğitimden sağlığa, ulaşımdan üretime, sanayiyi içine alan kentte yaşayan insanların yaşamlarını düzenleyen bunu bir sistem içinde halkına sunan şehirlere AKILLI ŞEHİR diyoruz.

Akıllı şehirlerde kişi başına düşen yıllık elektrik, tüketilen su, kişi başına düşen yıllık beslenme nedir, sağlıkta kişi başına düşen doktor, dünyanın herhangi bir yerine internetle ulaşılabilmesi köyler dâhil, kaynakları nedir mesela bir şehrin artıları ve eksileri o şehrin akıllı şehir mi değimli ortaya konulur. İşte o zaman o şehrin akıllı şehir mi değimi ortaya çıkar.

Siz Aydın ilinde çok iddialı eserler ortaya koydunuz. 20 yıl sonra Aydın ilinde neler görüyorsunuz, bir şeyler yapılmış mı?Ahmet ağabey, Anavatan Partisi döneminde Aydın iline çok katkıda bulunduk. Dandalaz Barajı, İkizdere barajı, Çine barajı, sulama kanalları, Aydın-İzmir otoyolu bunların ihalelerini biz yaptık.

Didim oto yolu, Çine oto yolu, Kuşadası alt yapıları Aydın’daki sayısız eserler hep akıllı şehir için katkılarımızdır.

Anavatan Partisi döneminde Aydın ili iki bakan çıkarmış, sağ iktidarlarda bazen 3 bakanı olmuştu. 18 yıllık AK Parti iktidarında Sn. Atilla Koç dışında Aydın ilinin bir bakanı olmadı. Bu durum Aydın iline yatırımları etkiler mi?

Parlamenter rejimde o ilin bakan çıkarması büyük nimettir. Çünkü kamu kaynakları Aydın’a getirilebilir. Bugünkü başkanlık rejiminde Aydın milletvekillerinden birinin veya milletvekili olmayanlardan birinin Aydın’dan bakan olmasına sevinirim çünkü Aydın ilinin bu bakana ihtiyacı büyük.

Sayın Mustafa Savaş’ın KİT Komisyonu Başkanı olarak Aydın iline faydası olabilir mi? Sn. Rıza Posacı için ne düşünürsünüz?

Sayın Mustafa Savaş KİT Komisyonu Başkanlığı yapması tabii faydalıdır. BAKAN olmasını da gönülden isterim.

Çünkü Halk Bankasında Genel Müdürlüğünü yapmış, dünya finans literatürünü bilen kişidir, çok bilgili bir insandır. Bu günkü Bakanlar Kurulundaki bakanların çoğundan fazla Mustafa Savaş kardeşimin bilgisi vardır. Bakan olmasını tabii isterim.

Müktesebatına bakarsak Sn. Rıza Posacı’nın Tarım Bakanı olmasını isterim ve yakıştığını da düşünürüm. Çünkü Rıza, Ziraat Odası Başkanlığı yapmıştır. Rıza çiftçidir, Rıza belediye başkanlığı yapmıştır. Şimdiki Tarım Bakanından daha çok liyakat sahibidir. Ve hiç düşünmem. Bakan olmasını isterim.

CHP iktidar olsa Sayın Bülent Tezcan’ın Adalet Bakanı olmasını inanın gönülden isterim. Bu kardeşimiz hukukçu olarak kendini yetiştirmiş bir isimdir.

Aydın iline faydalı olur. Benim diğer milletvekili arkadaşlarıma ayırım yapmam mümkün değil ama tecrübe çok önemli.

Siz Kent Konseyinde konuşmacıydınız. Sayın Özlem Çerçioğlu’nun yıllardan beri yönettiği Aydın şehrini nasıl görüyorsunuz?

1984’de yerel yönetimler yasasını Sayın Turgut Özal döneminde biz çıkardık. Bunun gizli mimarı Sn. Bedrettin Dalan’dır.

Burada günümüzde bir tarihi hata yapıldı oda köylerin mahalleye çevrilmesi, çok büyük tarihi hatadır.

Belediye imkânları buralara hizmet veremez. Köyde Muhtar olmak o köyün devlet başkanı olmaktır.

Şimdi o köyün tüzel kişiliğini mahalleye çevrilerek sosyolojik tarihi ve benliği yok edilmiştir.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu kadar büyük bir şehri idare etmek için kadrolarınızın ve bütçeniz olması gerekir. Ama bu yok.

Merkezi otorite ile işbirliğiniz olması gerekir. Merkezi hükümetle çatışmanız olmaması gerekir.

İlçe belediye başkanlarının bugün elinin kolunun büyükşehir belediye yasası ile bağlı olduğunu görüyoruz.

Bunların çatışma içinde olmaması gerekir.

Sayın Özlem Çerçioğlu’nun başarısı var mıdır yok mudur, ne düşünüyorsunuz?

Halkın seçtiği kişiye herkes saygı duyacak. Özlem Hanım, büyük oy farkı ile 3 dönemdir seçim kazandı. Kendisine destek vereceğiz bir kere, bu birinci şart. Ben kendisinin çalışmalarını teraziye koymadım, koyduğum zaman bu sualinize cevap verebilirim.

Halk memnun ki Özlem Hanımı seçmiştir. Merkezi hükümetle çatışma içinde değildir, uyumludur. Bu uyumdan Aydın’da neler yaptığı konusunu incelemedim.

Aydın’da jeotermal ile ilgili çok konu konuşuluyor. Sizin bu konuyla ilgili düşünceniz var mı? Ayrıca 180 km’lik Aydın vadisinde hiçbir yer ısıtılmıyor?

Bu konuyla ilgili çalışmam var. Son 30 yılda enerji ile ilgili kafa yoran hoca olarak siyasetçilerin en önünde gelirim.

Aydın’da jeotermal a şıkkı nimettir, b şıkkı külfettir.

Bana göre nimettir. Ben jeotermal konusunda dünyada yetkili olan kişilerin arkadaşıyım. İtalya’da, Avupa’da, Brezilya’da, Ortadoğu’da.

Ben yabancı bir jeotermal bilim adamından bir Allah’ın kulundan jeotermali kötüleyen ifade duymadım.

Aksine dünya çapında bu bilim adamlarına jeotermal kanser yapıyor dediğimde bana şaka yapıyorsun böyle şey olmaz diyorlar. Bunu söyleyenler dünyada enerji uzmanı olan profesörlerdir.

Dünyanın en temiz enerji kaynağı jeotermaldir. Bunun tartışması yoktur.

Ancak bu ili yöneten belediye başkanları, valiler, milletvekilleri oturup bu konuda ciddi olarak çalışmaları gerekir. Yüksel Yalova olarak bu konuda yardıma hazırım.

Zamanın Aydın Valisi Sn. Yavuz Selim Köşger’e katıldığımız bir toplantıda ben dünyada otorite olmuş kişilerden oluşan komisyon kuralım, burada santrallarda incelemeler yapalım ve bu kişiler 5 kuruş para almayacaklar dedim.

Bu santralların incelemesini bilim adamları yapabilir.

Dünyada yenilebilir enerjiye geçiş başlamıştır. Kömürümüz varsa kullanmayacağız İtalya kullanmıyor.

Jeotermallerin eksikleri varsa cezalar verilsin ama bu bili adamların incelenmesi sonucunda bu temiz enerjiyi dünyada olduğu gibi kullanmaya devam edelim.

Toskano vadisinde 241 megavat jeotermal santralı kuran arkadaşı Acello Moratti’ye sordum burada kanser var mı dedim güldü öyle şey olur mu dedi.

Burada incire bakalım eğer jeotermalin incire zararı yoksa o zaman inciri manüple eden insanlara dönüp bakalım.

  

Benim söylediğim bilim adamları santral yapmıyorlar. Bu kişiler Birleşmiş Milletler temsilcisi olarak dünyada jeotermal ve enerji üzerine çalışma yapıyorlar. Ben bu temiz enerji konusunda her türlü hizmete hazırım.

Sayın Yalova, siz bakanlık yapmış bir isimsiniz. Niye üniversite hocalığı yolunda ilerlemeyi sürdürüyorsunuz?

1979 yılında ben İstanbul Hukuk Fakültesini ve Konservatuar Tiyatro Bölümünü bitirdim.

Hukuk Fakültesi Prof. Yaşar Gürbüz hocamın 1979 yılında asistanı oldum. Siyaset ve Anayasa Bilimi Bölümüne. Fransa’da Nice Üniversitesinde Hukuk ve Ekonomi Bilimleri Fakültesinde 2 yıl çalıştım benim asıl yerim önceden üniversite idi.

Genellikle insanlar profesör oluyorlar sonra bir merak ile milletvekili olmak istiyorlar, Ben bunun aksini yaptım. Asistanlıktan milletvekili seçimlerine girdim Aydın’dan Anavatan Partisinden 1987’de olamadım.

Aydın iline geldim 1991’de Milletvekili oldum. Ben o yıllarda üniversitede kalsam doçent de olurdum, profesör de hatta milletvekilliğim ve bakanlığım döneminde devam edebilirdim ama etik olmazdı.

Şimdi 5 yıllık doçentlik dönemimi bitirdim. Birkaç ay sonra profesörlük ünvanını alacağım.

Ahmet ağabey, benim unvanlarıma bakma, ben 11 yıldır Afrika diplomatik akademisinin dünya başkan yardımcısıyım.

Merkezi Senegal’de dünyada 100’den fazla ülkede temsilciliği var ve 54 ülkede itibar görüyor. Birleşmiş Milletler’de ortak çalışma yapıyoruz Avrupa Birliği ile de ortak çalışmalar yapıyoruz.

Bu arada Edak’ı kurduk. Enerji uyuşmazlıkları ile konularında tahkim merkezi olacak.

Türkiye’de ve Dünyada ilk kez enerji uyuşmazlıklarına bakan tahkim kurulu olacağız.

Enerji ile ilgili davalar TAHKİM MERKEZLERİ tarafından görülecek. Türkiye’den yüzlerce hâkimden takdir ifadeleri alıyorum. Bu tahkimde kendileri birer üye seçecekler. EDAK üçüncü üyeyi atayacak ve tahkim kurulu oluşup enerji ile olan uyuşmazlık burada karara bağlanacak yargı da bunu tasdik edecek.

Sizin bu tecrübelerinizden ve unvanlarınızdan Aydın’ı yönetenler faydalanıyor mu?

Aydın’daki sanayicilere Amerika’da şu var Afrika’da şu var Avrupa’da bu var dersek yanlış mı olur gelsinler yardımcı olayım.

Aydın Büyükşehir, ilçe belediyeleri dâhil gelsinler bu tecrübelerimden faydalansınlar. Afrika’ya açılmak istiyorlarsa yardımcı olayım.

Sayın Yalova sizin bu kadar unvanınız karşısında helikopteriniz, uçağınız, S500 kasa Mercedes iniz var mı? Mal varlığınızda bir değişiklik oldu mu?

Var, ben her akşam yatmadan önce helikopterime binerim, uçağıma binerim Türkiye’nin etrafında gece bir tur atarım.

Kaç kişi aç kaç kişi tok, ben bu insanlara bu turdan sonra o insanlar için dua ederim.

19 sene içinde daha çok öğrencim oldu. Daha çok dostum oldu. Emtia olarak olmadı o emtialar ile öbür dünyaya giden yok ki. Benim korumam yok, beni Allah korur.

Aydınspor’da başkanlık yaptınız. Ben de siz de Fenerbahçelisiniz. Aydınspor, Fenerbahçe’ye 6 gol atmıştı. Bu başarı nasıl sağlandı?

Çok değerli insanlar Aydınspor’da görev yaptı, başarı onların özverisidir.

Ben başkanlığı alınca Aydınspor tesislerini yaptık. Tesisler Mimar Sinan’da Sn. Hüseyin Aksu belediye başkanlığı döneminde yapılmıştır, emeği geçen herkese teşekkür ederim. 1994 yılında rahmetli Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’i getirdim temeli ona attırdım.

Orada Hüseyin Aksu tesisleri vardı. İsmi Mesut Yılmaz tesisleri olsun istedim stat yapıldı.

Burada Sn. Hüseyin Aksu’nun inanılmaz emeği vardır. Onu hiç kimseye yedirmem her zaman da söylerim Sn. Mukan Perinçek Aydınspor’un birinci lige çıkmasında büyük emeği var.

Sn. Haluk Ulusoy’un hakkını ödeyemeyiz.

Ancak,

Geçen hafta Aydın’a gelince duydum idari binaya Hüseyin Aksu, stada Mukan Perinçek ismi verilmişti. Bu tesislerin yıkılması doğru değil. Gidip bakacağım. Meşru bir sebep olması lazım.

 

Sayın Özlem Çerçioğlu, Yüksel Yalova Çocuk Kültür Merkezi diye benim adımı vermiş. Bana senin adını veriyoruz açılışa buyurun demediler, ben bunu basından öğrendim.

Sayın Özlem Çerçioğlu’na ulaşabiliyor musunuz veya sizi arıyor mu, siz arıyor musunuz?

Ahmet ağabey, ben çok yoğunum kendisi de çok yoğun görüşmemiz olmadı inşallah bir gün görüşmemiz olur.

Adnan Menderes Üniversitesine hizmetlerinizi özetle anlatır mısınız?

Nazilli Sümerbank tesislerinin olduğu 230 bin 000 metrekareye kurulu fabrikayla birlikte Adnan Menderes Üniversitesine bedelsiz ben verdim. Burada Sümer Üniversitesini kurmak için verdim. Sayın Ecevit, Sayın Devlet Bahçeli’den Allah razı olsun tereddütsüz imzaladılar. Allah razı olsun onlardan.

Yolun karşı tarafındaki 172 bin metrekare alanı da Nazilli Belediyesi’ne verdim, sosyal tesisler yapmak üzere.

Burayı ben Nazilli Belediyesi’ne verdim ancak mahkeme ve Danıştay “Ey Bakan burayı Nazilli Belediyesine nasıl verdin” demesi gerekirdi ama sormadılar.

230 bin 000 metrekare yer ve 172 bin 000 metrekare alanı ben Nazilli’ye kazandırdım. Benim amacım Nazilli halkına bu alanların maksimum derece faydalandırılmasını isterim Ahmet ağabey. Ama görüyorum ki son dönemlerde yapılmıyor burası için gerekli özen gösterilmiyor.

 

Burada acı olan şey de Adnan Menderes Üniversitesi’ne Sümerbank tesislerinin tüm fabrikayı makineleri ve atölyeleri ile birlikte 2 trilyon eski paraya hurdacıya vermişler yahu ayıp! ATATÜRK’ün bu eserini niye muhafaza etmediniz? Ayıptır yazıktır ben Bakan olarak asla böyle düşünmemiştim çok üzgünüm.

Adnan Menderes Üniversitesi’ni başarılı buluyor musunuz? Sizi, Hoca olarak öğrencilere ders vermeye çağırıyorlar mı?

ADÜ ile ilişkim Cezmi Öncüer döneminde bakan olduğum için açılış konuşmasını bana yaptırırlardı.

Başka Rektörler iş başına gelince, yılbaşında yılbaşı tebriği bile gelmez oldu. Ben bu üniversiteye 230 bin 000 metrekare yer kazandırdım bir sürü insan ADÜ’ye konferans vermek için çağırıldı ama ben hatırlanmadım. O çağrılanlar ADÜ’ye ne kazandırmışlar? üstelik ben Aydın çocuğuyum ve Aydınlıyım.

Sayın Rektör Prof. Osman Aldemir’den önce beni 17 yıl arayan soran olmadı. Bu çok ayıp bir durumdur benim gibi bu üniversiteye hizmet eden herkes hatırlanmalı. Osman Bey hem hatırlar hem arar kendisine o yüzden tebrike bile gittim.

Ben ADÜ’de Afrika Stratejik Araştırmalar Enstitüsü kurulmasını öneriyorum bu konuda her türlü desteği vermeye, Afrika Diplomatik Akademisi Dünya Başkan Yardımcısısı olarak hazırım.

Bunu tüm rektörlere teklif ettim bu güne kadar hiçbir cevap alamadım.

  

Sayın Rektör Osman Aldemir’e henüz teklifte bulunmadım. Önümüzdeki günlerde teklifte bulunacağım.

 

Sayın Rektör Osman Aldemir’in vefa göstermesi, araması, sorması sebebiyle çok memnunum. Kendisine başarılar diliyorum.

Profesörlerin profesör olduktan sonra politikayla meşgul olduğundan bahsettiniz. Politikayla meşgul olacak mısınız? Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmayı düşünüyor musunuz?

Ben bundan sonraki hayatımda bilim insanı olarak gençlere ve ülkeme hizmet edeceğim.

Ahmet ağabey, politika hayatımda yok İtalya, Fransa, Türkiye’de birçok üniversiteden hocalık teklifleri var ancak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden yok.

 

NO POLİTİKA, YES POLİTİKA ülkem için fikir üreteceğim.

Sizinle yaptığım bu röportajdan büyük zevk aldım. Aydın halkıma, hemşerilerime faydalı olabildiysem ne mutlu. Ahmet ağabey size ve www.aydinpost.com  yayın gurubuna bana bu imkânı verdiğiniz için teşekkür ederim. Sağolun.