Faciayla ilgili sabotaj iddiasıyla soruşturma başlatılmasını eleştiren Özel, “Ellerindeki kanı FETÖ şampuanı ile yıkamak istiyorlar” dedi.

Soma faciasında yakınlarını kaybeden aileler adalet arayışı için Mecliste’ydi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma’daki maden faciasında yakınlarını kaybeden 40 aileyle Meclis bahçesinde basın toplantısı düzenledi. Soma faciasının üzerinden 1025 gün geçtiğini söyleyen Özel, ailelerin adalet arayışı için Meclis’e geldiklerini belirterek ilk sözü onlara verdi.

Türkiye’deki en yüksek makam olarak TBMM’ye adalet aramaya geldiklerini söyleyen İsmail Çolak, mahkeme heyeti üzerinde artan bir baskı olduğunu belirterek “Mahkemenin üzerinden ellerini çeksinler. Bu davanın sonuna kadar peşinde olacağız. Adalet bulana kadar gerekirse AİHM’e kadar gideceğiz” dedi.

‘CEHENNEME GİDERİM, OĞLUMU GÖREMEM DİYE İNTİHAR EDEMEDİM’

Elmas Kaya, “Cahillerin bile güleceği şeyler uyduruyorlar. Geçmişteki davalarda daha çok ceza verilseydi bu madenciler ders alır bizim 301 insanımız ölmezdi. Bu madenciler uygun bir ceza almazsa çok 301 kişi ölür. Bizim gibi çok ananın yüreği yanar. Adalet sadece duvarlarda yazı olmasın. Eğer adalet varsa, bu adalet bizim için de olsun, sadece zenginler için olmasın” dedi.

Faciada oğlunu kaybeden Kaya, intihar etmeyi dahi düşündüğünü söyledi, “Allah korkusu nedeniyle intihar edemedim. Allah beni cehenneme atar, orada da oğlumu göremezsem ölüm de işe yaramaz dedim vazgeçtim” dedi.

DAVASINI ÇEKENLERE İŞ VERİLİYOR

Maden faciadan sonra işsiz kalan Ercan Çetinyılmaz, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. 3 bine yakın kendisi gibi işsiz olduğunu anlatan Çetinyılmaz, açtıkları işe iade davasını bozan Yargıtay üyelerinin FETÖ’den içeride olduğunu söyledi. Çetinyılmaz davayı geri çekmeleri için baskı yapıldığını, sadece davasını çekenlere iş verildiğini söyledi. Faciada eşini kaybeden Nurten Koyuncu, sivil şehit hakkı verileceği sözü başta olmak üzere devletin verdiği sözlerin hiçbirinin tutulmadığını belirterek, “Mahkememizle uğraşmasınlar” dedi.

İŞÇİLER ÜZERİNDE REFERANDUM BASKISI

CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer, bugün gündeme getirilen Başkanlık sisteminin amaçlarından birinin Soma faciası gibi 15 yılda işlenen suçların üstünü kapatmak olduğunu savundu. Biçer Soma’da maden işçilerinin ücretlerinin 3500 liradan 2000 liraya çekildiğini, 16 Nisan’da evet çıkmazsa bunun değişmeyeceğinin söylendiğini ileri sürdü. Biçer, ayrıca Alp Gürkan’ın yargılanmasının engellenmesi için şikayetlerin geri çekilmesi amacıyla baskı kurulduğunu anlattı.

MAHKEME HEYETİ HAKKINDA SORUŞTURMA VAR MI?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma ateşinin yanmaya devam ettiğini, verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Ailelerin asıl beklentisinin ise ne para ne pul, adalet olduğunu söyleyen Özel şöyle devam etti: Soma’da yargılama şirketin üst yönetimi muaf tutularak başladı ama mücadele ile tutuksuz olarak Alp Gürkan yargılanıyor. Ama madeni denetlemeyen, madene izin veren, kapasite üstü çalışmasına izin verenler, göz yumanlar yargılanmadıkça Soma’ya adalet gelmez.
Şirket ve avukatlarının kendisini kurtarmak için her yolu denediğini anlatan Özel, 15 Temmuz sonrası ise yeni bir yola girildiğini belirterek Adalet Bakanına seslendi:

“Bizim hakimlerimizde FETÖ bağlantısı çıkmadı. Ama şirket, mahkeme hakkında soruşturma olduğu iddiasını yayıyor. Adalet Bakanı çıksın, “soruşturma yoktur. Mahkeme kararı ne olursa olsun, o hakimlerin anayasal teminatı var. Verdikleri karar ne olursa olsun başlarına bir şey gelmeyecek desin.

Faciayla ilgili sabotaj iddiası üzerinden bir soruşturma başlatıldığını, gizlilik kararı nedeniyle bu soruşturma hakkında bilgi edinemediklerini söyleyen Özel şöyle devam etti: “Bir deney havuzunda hayatını kaybedenler burada sabotaj mı yaptı deniliyor. Bunu yapanlar FETÖ ve hükümeti yıpratmak için maden sabotajı yapmıştı, biz de elimizdeki kanı, kiri FETÖ şampuanı ile yıkayıp arınabilir miyiz diyorlar.
Şirket olanca gücüyle parası puluyla ankarada bir takım temaslarda bulunup acaba bu işi Fetöye bağlayıp bu işten sıyrılabilir miyiz. 301 kişiyi öldürenin yanlış politikalar olduğu değil, FETÖ’ye bağlayıp ellerindeki kiri kanı yıkamak istiyorlar. Aileler, siyasetçiler, avukatlar diyoruz ki Alp Gürkan her şeye paran yeter bizim adalet arayışımızın önüne geçmeye paranız da kirli bağlantılarınız da geçemez.

‘SOMA MAHKEMESİNDEN RAZIYIZ’

Mahkeme başkanının dava başladığından bu yana adaleti aradığını söyleyen Özel, “Bizler ve aileler ondan razıyız. Vereceği karardan razıyız. Üzerindeki baskılar kalkmalıdır” dedi.