Eğer Yeşil Sol Parti aynı yolda devam eder Aydın’dan da bir milletvekili çıkarırsa gerek izleyeceği politikadan gerek bir milletvekili eksilecek olmasından bundan böyle Aydın da zarar görecektir.

Baraj altında kalma endişesiyle bağımsız adaylarla girdiği son seçim olan 2011 seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi(HDP) yüzde 6,57 oranında oy almıştı.

Bağımsızlar yerine parti olarak ilk girdiği 07 Haziran 2015 seçimlerinde ise barajı aşarak yüzde 13,02 oranında oy almıştı.

Sonrasında ise bu parti baraj sorunu yaşamadı ve girdiği her seçimde yüzde 10’nun üzerinde oy aldı.

Buna rağmen bu parti 07 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 9,1,ardından yenilenen 1 Kasım seçimlerinde yüzde 7,3,bir önceki 24 Haziranda yüzde 9,40 oranında aldığı oy il barajını aşamaya yetmediği için Aydın’da milletvekili çıkaramamıştı.

Ülke barajı çıkarılan yasayla yüzde 7’ye düşürülünce önceki seçimlerde aldığı oy oranına bakıldığında il barajına takılma olasılığı ortadan kalkan yeni adıyla Yeşil Sol Parti’nin de Aydın’da milletvekili çıkarma ihtimali belirdi.

Durum bu merkezde olduğu halde bu partinin milletvekili çıkaramayacağını iddia edenler de var. Onlara göre Ülke barajı yüzde 10 iken barajı aşması için bir grup CHP’li seçmen bu partiye destek oluyordu.

Baraj yüzde 7’ye düşünce bu engel de ortadan kalktığına göre bu emanet oylar da CHP’ye geri döneceği için doğal olarak Yeşil Sol Parti’nin oylarında da bir düşme olacaktır ve bu da onun milletvekili çıkarmasını zora sokacak hatta imkânsız hale getirecektir.

Bu görüşü saklı tutarak birinci ihtimalin gerçekleşeceğini yani bu partinin milletvekili çıkaracağını farz edenlerin adaylar belirlenmeden önce en fazla merak ettikleri birinci sıra adayının  Aydın Bölgesi’nden mi, yoksa Aydın dışından mı olacağıydı.

Bir ara eski iki milletvekilinden birinin ya Sırrı Süreyya Önder’in ya da Sırrı Sakık’ın Aydın’dan aday gösterileceği şayiası çıkarıldı ama Ebru Günay’ın adaylığı kesinlik kazanınca ikiliden birini bekleyenlerin umutları suya düştü.

1982 Bingöl doğumlu bir serbest avukat olan Ebru Günay milletvekili olunca(Mardin)  biz de hakkında bilgi edinmek, parlamento performansını öğrenmek için onun Meclis karnesine başvurduk.

Ebru Günay’ın beş yıllık yasama hayatında kendi imzasını taşıyan kanun teklifi bulunmuyor. İmzası bulunduğu Meclis Genel Görüşme soru önergelerinin sayısı ise 197’dir.

İmzası bulunduğu genel görüşme önergelerinin adedi ise iki… İlk imza sahibi olduğu Meclis araştırma önerge sayısı ise 33…

Ortak imza sahibi olduğu Meclis araştırma önergesi sayısı ise bir hayli kabarık 984…Beş yıllık sürede 10 kez gündeme dair konuşma, bir kez Kanun Hükmünde Kararname hakkında, bir kez yemin için, 2 kez de gündem dışı konuşma için kürsüye çıkmış.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi olan Ebru Günay’ın. Meclis performansına bakıldığında insana entelektüel bir politikacıdan ziyade kendi bölgesi ile sınırlı yerel sorunlarla ilgilenen bir siyasetçi izlenimi veriyor.

Bu algının bir sonucu olarak merak edilen Ebru Günay’ın Aydın’ı ne kadar bildiği, tanıdığıdır, bunun da ötesinde Aydın’ı ve partilisi dışında kalan bölge insanını tanımaya niyeti olup olmadığıdır.

Daha kestirme bir ifadeyle onun bir erken seçim olmadığı takdirde normalde beş yıl sürecek milletvekilliğinde önceliği doyduğu yer Aydın’ın mı, yoksa doğduğu bölgenin sorunları mı olacağıdır.

Eğer Ebru Günay’ın tercihi ikincisi olacaksa Aydın şimdiden bir milletvekilini kaybetti demektir.

Bu konu asıl yeni adıyla Yeşil Sol Parti’nin eski adıyla Halkların Demokratik Partisi’nin muhalif etnik kökenli bir bölge partisi olmanın ötesine geçememesiyle de yakından ilgilidir.

Hâlbuki günümüz şartlarında terör örgütlerinin arkasını başka güçlere dayamak suretiyle gerek taşeronluk yaparak gerek, başka devletler adına yapılan vekâlet savaşlarıyla emellerine ulaşamayacağı gibi devletlerin de bu tür ana gövdeden kopmaya hevesli grupları hukuk dışı yöntemlere başvurarak sonuca ulaşması imkânsız derecede zordur.

Artık günümüz dünyasında bu gibi durumlarda milletin bütünlüğünü sağlamada geçerli olan yöntem diplomasidir yani siyasettir ve ona hâkim olan dil ve çözüm iradesidir. Siyasetin ve diplomasinin dışındaki yolların hepsi çıkmaz sokaktır.

Çünkü Vahap Coşkun’un da belirttiği gibi etimolojik olarak siyaset insanların toplu olarak yaşamaları mecburiyetinden doğan sorunları çözmek ve birlikte yaşamayı mümkün kılmak için yapılan faaliyetlerin bir ifadesidir.

Bu anlamda insanların hayatlarına etki eden her eylem her işlem siyasetin alanı içine girer. Dolayısıyla siyaset hem içinde bulunulan zamanın hem de olması muhtemel gelecekteki sorunların hepsini kapsar. Hiç bir alan ve sorun yoktur ki, doğrudan ya da dolaylı bir şekilde siyasetle irtibatlı olmasın.(Perspektif,03.03.2023)

Buna göre millet olabilmenin yegâne yolu siyasettir. Siyaset devre dışı bırakılırsa, onun dışında toplumda rıza oluşturmak mümkün olamayacağı gibi ne bir kamu oluşabilir ne de kamusal bir yarar gerçekleşebilir.

HDP’nin geçmişte bir bölgenin partisi görünme dışında bu yönde pek bir gayreti görülmedi, partilerinde siyaset yapan etnik köken dışında kalan siyasetçileri bir aksesuar olarak gördü.

Bu parti buna rağmen politikada ünlüleri değerlendirmek demek olan hâkim tepeler nazariyesi”ni uygulayarak yol almaya çalışıyor.

Vaziyete bakıldığında görünen o ki, Türkiye’nin partisi olmada ve millette rıza oluşturmada bu partinin fazla acelesi de olmadığı gözlemleniyor...

Oysa devlet çözüm sürecini başlatmakla bu konuda önemli bir adım atmıştı Konuyla ilgili halkı sürece ikna için Anadolu’da konferanslar veren “akil adamlar” seçmişti.

HDP bunu bir fırsata dönüştürebilirdi.

Fakat ilk baştaki zafer gösterileriyle çözüm süreci akamete uğradı sonrasında da gerek terörün hortlaması gerek sürecin iyi yönetilememesi nedeniyle sonuç alınamamıştı.

Sonuç olarak HDP’nin yerine seçimlere katılacak olan ve Aydın’dan da bir milletvekili çıkarma ihtimali bulunan Yeşil Sol Parti bir bölgenin ve etnik bir kökenin partisi olmaya devam mı edecek göreceğiz.

Eğer Yeşil Sol Parti aynı yolda devam eder Aydın’dan da bir milletvekili çıkarırsa gerek izleyeceği politikadan gerek bir milletvekili eksilecek olmasından bundan böyle Aydın da zarar görecektir.

MHP’nin 14 Mayısta Aydın’da milletvekili kazanma şansı nelere bağlı? Makale: MHP’nin 14 Mayısta Aydın’da milletvekili kazanma şansı nelere bağlı?