Kanada'nın kuzey eyaletlerinden Nunavut'taki verem vakalarının, ülke genelinden 62 kat daha fazla olduğu bildirildi.

Kanada Tıp Derneği'nin aylık yayın organı Canadian Medical Association Journal'de Dr. Noni MacDonald, Dr. Paul C. Hebert ve Dr. Matthew B. Stanbrook imzası ve "Nunavut'ta Verem: Yüzyıllık İhmal" başlığıyla yayımlanan makaleye göre, Nunavut'ta Kanada'nın en büyük verem salgını yaşanıyor. 1,9 milyon kilometrekare alanına rağmen 30 bini bile bulmayan eyalet nüfusunda, sadece 2010 yılında 100'ün üzerinde yeni verem vakasının saptandığı kaydedilen makalede, şu görüşler dile getirildi:

"Daha da kötü olanı hastalık, evsizler, ergenlik çağındaki gençler ve genç yetişkinler üzerinde saptanıyor. Bu kişilerin büyük bölümü, doktorlara ve sağlık sistemine duydukları güvensizlik nedeniyle sağlık sorunları yaşadıklarında sağlık kuruluşlarına gitmiyor. Okullarda ve kreşlerde rahat tarama ve kontrol yapılmasına rağmen, evsizlerde ve hapishanelerde tahmin edilenin üzerinde veremli hasta var. Doktorlara ve sağlık sistemine olan güvensizlik de, bu salgınla mücadeleyi zorlaştırıyor."

Bölge halkının, sağlıksız yaşam ortamları, açlık ve işsizlik gibi sosyo-ekonomik sorunlarının olmasının, verem başta olmak üzere sağlıkla ilgili sıkıntıları tetiklediğine de işaret eden doktorlar, 1911'de derginin ilk sayısı yayımlanırken de, kuzey bölgelerinin aynı sorunlarla boğuştuğunu hatırlattılar. "Asırlık" olarak nitelendirdikleri sorunun bölgesel değil ulusal nitelikte olduğunu belirten doktorlar, "eyalet hükümetinin, federal hükümet olmadan bu sorunu çözemeyeceğini" vurguladılar.

Nunavut'un tek federal milletvekili olan Leona Aglukkaq'ın Kanada Hükümeti'nde Federal Sağlık Bakanı olarak görev yapması ise konunun ilgi çekici bir başka yönünü oluşturuyor.

A.A.