Kazı Başkanı Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Ateşlier, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MÖ 2. yüzyılda inşa edilen meclis binasının taşları üzerinde bazı harflere rastladıklarını, bunların binanın inşası sırasında çalışan ustaların isimlerinin baş harfleri olduğunu söyledi.

Meclis binasının inşası sırasında görev alan ustaların ne kadar iş yaptıklarını kanıtlamak amacıyla taşların üzerine isimlerini kazıdıklarını belirten Ateşlier, "Belli ki inşa sırasında bazı tartışmalar olmuş. O yüzden herkes ne kadar taş işlediyse günün sonunda onun hesabını alabilmek için taşların üzerine isimlerini, kimisi tek harfini, daha yoğun isme sahip olanlar da iki harfini işaretlemiş. Hangi işi yaptıklarını, ne kadar iş yaptıklarını kanıtlamak için, bunun karşılığında ücretlerini alabilmek için böyle bir yola başvurmuşlar" diye konuştu.

Doç. Dr. Ateşlier, taşların üzerindeki isim baş harfleri sayesinde o döneme ait bazı bilgileri edinme imkanı bulduklarını, duvar işinde çalışan işçilerin isimlerini de tahmin edebildiklerini söyledi.

Aynı isimleri yapının içindeki bloklarda da görebildiklerini belirten Ateşlier, "Böylece bir ustanın inşaatta kaç blokta çalıştığını saptamış oluyoruz. Kaç usta çalışmış, her usta kaç blok işlemiş bu konuda da bilgi sahibi oluyoruz. Çalışan ustaların sayısı, nitelikleri, yoğunluğu konusunda bize bilgi veriyor" dedi.

Doç. Dr. Ateşlier, MÖ 2. yüzyılda inşa edilen meclis binasının Alabanda Antik Kenti'nin en önemli yapıtları arasında yer aldığını belirtti.

Meclis binasının MÖ 1. yüzyılda da yoğun olarak kullanıldığını kaydeden Ateşlier, "Alabanda meclis binası çok önemli bir yapı. Anadolu'nun belki de en erken meclis binalarından, en iyi korunmuşlarından biri. Çok önemli hatipler burada konuşmalar yapmışlar. Mimari olarak da çok büyük özelliklere sahip. Belki de duvarlarının üzerinde sahne düzenlemesini görebileceğimiz, sahne izlerini görebileceğimiz en önemli yapı" diye konuştu.