NASA, Boeing Starliner uzay aracının ilk insanlı uçuşu için tarih verdi NASA, Boeing Starliner uzay aracının ilk insanlı uçuşu için tarih verdi
ABD Temsilciler Meclisi, TikTok uygulamasının yasaklanması veya satılması yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Bu kez, tartışma konusu olan yasa tasarısı, daha önce Mart ayında Meclis tarafından kabul edilmiş ancak Senato’da ilerlemeyi başaramamıştı. Yenilenmiş tasarı, TikTok’un Çinli ana şirketi ByteDance'a uygulamayı bir yıl içinde satma zorunluluğu getiriyor. Bu süreç, önceki tasarıdaki altı aylık süreden daha uzun bir zaman dilimi tanıyor. Tasarı, Temsilciler Meclisi'nde 360'a karşı 58 oyla kabul edildi.

Tasarı, şimdi Senato’ya geçti ve burada oylama önümüzdeki Salı günü gerçekleşebilir. Senato liderleri, TikTok maddesinin de içinde bulunduğu yabancı yardım paketi üzerinde oylama takvimini belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Eğer tasarı yasalaşırsa, Başkan Biden’ın destekleyeceği belirtiliyor.

Yasa tasarısı, TikTok'u Çinli sahipliği nedeniyle ulusal güvenlik tehdidi olarak değerlendiriyor. Ancak, potansiyel bir yasağa karşı ciddi bir muhalefet bulunuyor. TikTok, ABD'de tahminen 170 milyon kullanıcıya sahip olduğunu belirtiyor. ByteDance, böyle bir yasağın kullanıcıların özgür ifade haklarını ihlal edeceğini, platformu kullanan milyonlarca işletmeyi zarara uğratacağını ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolarlık bir kayıp getireceğini savunuyor. Yasağın Amerikan kullanıcılarının verilerini koruma konusunda minimal bir etkisi olacağını savunan eleştirmenler de mevcut.

Bu yeniden düzenleme, ByteDance'ın herhangi bir yasaklama girişimine karşı muhtemelen hukuki yollarla mücadele edeceğini gösteriyor. Şirket, bu tür bir yasaklamanın hem işletmeleri hem de kullanıcıları olumsuz etkileyeceği konusunda ısrarlı. Dolayısıyla, Senato'daki oylamanın sonuçları ve bu süreçteki gelişmeler, hem TikTok'un geleceği hem de daha geniş yelpazede teknoloji ve özgürlükler arasındaki denge açısından belirleyici olacak.