TBMM Genel Kurulu, 77 günlük aradan sonra yeni yasama yılına başladı. Genel Kurul, 24. Dönem 2. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında saat 15.00'te özel gündemle toplandı. Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptı. Ardından BDP'li ve bağımsız milletvekilleri yemin etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, önlerindeki en önemli maddenin 'yeni anayasa' konusu olduğunu söyledi. Çiçek, şöyle konuştu: "Meclis, demokrasimizin ve kalkınmanın en büyük güç kaynağıdır. Milletin umudu olmaya, sorunlara milletin menfaatleri doğrultusunda çözüm üretmeye devam edecektir. En önemli gündem maddesi yeni anayasa konusudur. 1982 anayasası üzerindeki darbe anayasası imajını atamadı. Yeni anayasa için toplumumuz uzlaşma kültürüne sahiptir, siyaset olgundur. Kangren olmuş bu sorunu el birliğiyle çözeceğimize inanıyorum. Söyleyecek sözü olmayanlar şiddete başvururlar. Terör bir insanlık suçudur, terörle çözüm aramak çağdışılıktır ve ilkelliktir. Kimin ne talebi varsa bunun dile getirileceği yer Meclis'tir. Toplumsal barış ve huzuru koruma konusunda herkesi sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Hak ve özgürlükler sadece yaşayan bireyler içindir."

1924'TEN SONRA İLK MİLLİ ANAYASA

Açılış konuşmasını yapan Gül ise 47 dakikalık konuşmasında önemli mesajlar verdi. 12 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin yeni bir anayasa hazırlanması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, istisnasız bütün kesimlerin yeni bir anayasa yapma iradesi ve düşüncesi taşıdığını söyledi. Yürürlükteki anayasanın ihtiyaçlara cevap verememesinden, Türkiye'nin demokratik olgunluk ve çeşitliliğini kısıtlamaya çalışmasından ve Türkiye'nin zenginliklerini yok saymasından herkesin rahatsız olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, "Aziz milletimiz, siz değerli milletvekillerimize uzun süredir özlemini duyduğu, 1921 ve 1924 Anayasalarından beri ilk defa millet iradesine dayanan bir anayasa yapma mesuliyetini ve şerefini tevdi etmiştir. Bu şerefli vazifeyi ifa ederken, büyük bir sorumluluk ve özgüven içinde hareket etmelisiniz. Zira bu süreç, korku, endişe, tahammülsüzlük ve kısır kavgalarla tekemmül ettirilebilecek bir süreç değildir" diye konuştu.

ESNEK VE ÖZGÜRLÜKÇÜ OLMALI

Yeni anayasa sürecini, bazı usul ve üslup hatalarına kurban etmeden, itidal, özgüven ve kararlılıkla yürütmek gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, şu mesajları verdi: "Yeni anayasamız esnek ve özgürlükçü bir karaktere sahip olmalıdır. Anayasalar üzerinden milletin farklı siyasi çizgilerini zapturapt altına alma, devlet ve millet arasında bir gerginlik oluşturma anlayışından uzak durulması esastır. Bununla birlikte esneklik, kuralsızlık da değildir. Çağdaş gelişmelere cevap veren, yeni toplumsal dinamikleri kapsayan ve kapsayabilmeye açık bir esneklikten bahsediyorum."

Yeni anayasanın barındırması gereken ilkelere ilişkin önerilerini de sıralayan Gül, detaylara girmeyen, herkesi kapsayan, herkesin mutabık olduğu, vesayeti örtülü bir şekilde başka organlar aracılığıyla sağlamak yerine, çağdaş demokrasilerde olduğu gibi açık bir şekilde halka tevdi eden, sadece "hesap soran" değil, aynı zamanda "hesap veren" bir devlet anlayışı, demokrasinin tüm kurum ve gelenekleriyle ilerlemesine izin verecek, fren ve denge sistemlerini içinde barındıran özellikleri taşıması gerektiğini söyledi.

ESAS KADAR USUL DE MÜHİM

Cumhurbaşkanı Gül, yeni anayasanın hiçbir özel fikrin, partinin, ideolojinin ve doktrinin mührünü taşımaması gerektiğini vurgulayarak "Anayasanın taşıması gereken tek mühür, milletimizin mührü olmalıdır. Yeni anayasamız Türk demokrasisini kurumsallaştıracak tüm hasletleri içinde barındırmalıdır. Bu bakımdan, sadece Yüce Meclis'te temsil edilen partilerin değil, diğer siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve meslek kuruluşlarının da bu tartışma sürecine katılıyor olmasını son derece faydalı buluyorum" dedi.

BAĞIMSIZ YARGI UYARISI

Konuşmasında yargı bağımsızlığı uyarısı da yapan Cumhurbaşkanı, iç barışı pekiştirmenin en etkili yolunun, ülkeyi her açıdan birinci sınıf bir demokrasi haline dönüştürmek, demokrasinin en temel ve vazgeçilmez ilkelerinden birisinin de hukukun üstünlüğünü sağlamak olduğunu söyledi.

 

TERÖRE LANET NAMUS BORCU

Terörle mücadeleye ilişkin mesajları zaman zaman alkışlanan Cumhurbaşkanı, son dönemde artan terör eylemlerinin, sadece güvenlik güçlerine, masum vatandaşlarımıza, milli birlik ve bütünlüğümüze değil, demokrasimize de kastettiğini belirtti.

Bu nedenle terörle mücadelenin aynı zamanda demokrasiyi koruma ve ilerletme mücadelesi olduğunu söyleyen Gül, "Terörün hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Hiçbir şekilde, devletin bütünlüğüne ve milletin varlığına dönük saldırılar, bir hak arayışı olarak sunulamaz. Terör, zerre kadar müsamaha gösterilemeyecek, yok edilmesi gereken bir beladır" sözleri ile alkış aldı. Terörün hiçbir davaya hizmet edemeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, BDP'lilere yönelik "Tam tersine bir dava teröre bulaştığı anda, ne söylerse söylesin onunla mücadele etmenin yolu bellidir. Terör iklimini yaymaya çalışanlar, teröre karşı net tutum takınamayanlar, en büyük zararı kendilerine verirler. Bu nedenle ülkemiz, terörle mücadeleyi en etkin yollarla ve tereddütsüz sürdürecektir" mesajlarını verdi. Bölücü terör örgütünün aralarında kadınların ve bebeklerin de bulunduğu masum insanları hedef alan saldırılarının, "insanlık adına utanç verici cinayetler" olduğunu kaydeden Gül, "Sözkonusu saldırılar, vicdanları derinden yaralamakta ve tahammül sınırlarını zorlamaktadır. Bu nedenle, şehirlerin merkezinde hiçbir ayrım gözetmeden kalabalıkları hedef alan teröristleri, fikri, zikri, partisi ne olursa olsun herkesin şiddetle tel'in etmesi, en azından insanlığa karşı bir namus borcudur" diye konuştu.

KÜRT SORUNU DEMOKRASİ İLE ÇÖZÜLÜR

Terörle mücadelede, taleplerini şiddete başvurmadan, demokratik sistem içinde dile getiren vatandaşları, teröre destek veren, terörü yücelten kesimlerden ayırmanın büyük önem taşıdığını söyleyen Gül, devletin şefkat ve hukuk çerçevesinde mücadele etme özenini bir "zafiyet" olarak görenlerin yanıldığını ifade etti. Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "Kan ve şiddetle hak alma arayışında olanlar, atılan demokratik adımların terör sayesinde elde edildiğini zannedenler, tarihi bir yanılgı içindedirler. Öte yandan, uzun yılların ihmalinin bir sonucu olan demokratik eksikliklerimizden neşet eden Kürt sorununu, ortak değerlerimize ve devletimize sahip çıkan bir anlayışla, yine demokrasi içinde çözebiliriz" dedi. Konuşmasında dış politikaya da değinen Cumhurbaşkanı Gül, Esad'a güvenin kalmadığını yineledi. İsrail'e de sert eleştirilerde bulunan Gül, Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün sorumlusunun AB olduğunu söyledi.

Çiçekli dostluk mesajı

* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile askerlerin aynı anda salona girmeleri ile dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Karakuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasını kendilerine ayrılan locadan izledi.

* Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün miletvekillerine hitap etmek için Genel Kurul kürsüsüne geldiği sırada CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ayağa kalkmadı.

* Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşması 47 dakika 28 saniye sürerken, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Riccciardone yabancı diplomat bölümünde kulaklık takmadan Gül'ün konuşmasını dinledi.

* Gül, konuşmasını tamamladıktan sonra TBMM Genel Kurul salonundan çıkarken MHP ve CHP'li vekiller ayağa kalkmamayı tercih etti.

* CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasını 'Hükümet programı gibi' diye eleştirdi.

* MHP Genel Başkanı Bahçeli de konuşmayı, 'Anayasadaki yetkisi çerçevesinde vasat bir konuşma. Bir yenilik yok' diye değerlendirdi.

* Genel Kurul Salonu'na ilk gelen MHP lideri Bahçeli oldu, ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu geldi. Kılıçdaroğlu ile Bahçeli tokalaştı. BDP'lilerin ise kimseyle tokalaşmadan yerlerine oturması dikkat çekti.

* Meclis açılışı öncesi milletvekillerinin masalarına çiçek buketleri bırakıldı. "İyimserliği" simgeleyen gerbera türü çiçeklerdeki kırmızı rengin "sımsıcak dostluğu" temsil ettiği belirtildi. Masalara "Yasama El Kitabı" da konuldu.

* BDP desteğiyle seçilen bağımsız vekillerin oluşturduğu grubun oturduğu koltuklarda, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ve milletvekili seçildikleri halde tutuklu oldukları için Meclise giremeyen 5 BDP'li için isimlerinin yazılı olduğu kağıtlar bırakıldığı görüldü.

* İlk kez Süryani bir milletvekili Meclis'te yemin etti. BDP/Blok adayları arasından Mardin'den seçilen Süryani kökenli Erol Dora, TBMM'de gayrimüslim kimliği temsil edecek ilk milletvekili olacak.

* Gül'ün konuşmasının ardından 10 dakika oturuma ara verilirken, ardından yemin kısmına geçildi. BDP'li vekiller takılmadan yeminlerini gerçekleştirdiler. BDP'li vekillerin yeminleri sırasında ise salonda sadece liderlerden MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin bulunması dikkat çekti.

* Geçtiğimiz haftalardaki BDP Kongresi'ne katılmayan Batman Milletvekili Bengi Yıldız Meclis'e gelmedi.

* Genel Kurula katılan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise yemin etmedi.

* Bağımsız olarak olarak TBMM'ye giren İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu, MHP'nin arka sıralarında tek başına oturdu.

Yüksek yargı tam kadro

Yüksek yargı, Meclis açılışında tam kadro hazır bulundu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel ile YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da Meclis açılışına katıldı.

Komutanlar locada izledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile askerlerin aynı anda salona girmeleri dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasını kendilerine ayrılan locadan izledi.

Kadın vekillerin beyaz şıklığı

TBMM'de 24. Dönem ikinci yasama yılının başlaması dolayısıyla Meclis Genel Kurulu özel gündemle toplandı. Toplantıya katılan AK Parti'nin kadın milletvekilleri ağırlıklı olarak beyaz kıyafetleri tercih etti.