Stres; bireyi zorlayan ve dengesinin bozulmasına neden olan içsel ve dışsal uyaranlar karşısında organizmanın geliştirdiği uyum sağlamaya yönelik otomatik tepki olarak tanımlanabilir.  Günlük yaşamın kaçınılmaz bir parçası olan stres, genel olarak olumsuz bir kelime olarak algılansa da aslında az ve orta seviyelerde hissedildiğinde insan yaşamı için gerekli ve yararlıdır. Kararında yaşanan stres kişiyi tetikte tutar ve motive eder. Örneğin, sınav dönemindeki birey yaşadığı stres nedeniyle daha tetikte olacak ve daha motive çalışacaktır. Ancak bu stresin dozu oldukça önemlidir. Stres tepkisi her ne kadar organizmayı korumak ve uyum sağlamak için ortaya çıksa da, yoğunluğu arttığında fiziksel, psikolojik ve zihinsel etkileriyle yaşam kalitesini bozmaktadır. Stresle ilgili bilmemiz gereken diğer bir konu stresin yalnızca olumsuz olaylarla ilgili olmadığıdır. Evlilik, terfi, hamilelik gibi durumlar da bireyin hayatında değişikliklere neden olduğu için stres kaynağıdır. Günümüz koşullarını düşündüğümüzde günlük yaşantımızda bir çok olumsuz stres kaynağının olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Stressiz bir hayat mümkün değil ancak stresle dolu bir yaşamı kendimiz için daha keyifli hale getirmek ve stresle daha sağlıklı şekilde başa çıkmak mümkün. Stresle başa çıkmak için etkili olabilecek yöntemler neler birlikte bakalım.

1)Stres kaynaklarını belirleyin: Stresle başa çıkmada ilk adım stres kaynaklarını belirlemek olmalıdır. "Hayatınızda sizi strese sokan neler var, bu zamana kadar çözüm için neler yaptınız, neler yapmalısınız, tek başınıza halledemeyeceğiniz bir konuysa nerelerden yardım ve destek almalısınız?" bu soruları cevaplayarak başlamak, somut bir adım atmanıza yardımcı olacaktır. Aksi halde stres kaynağını görmezden gelerek zihni başka şeylerle meşgul etmek uzun vadede daha çok stres olarak geri dönecektir. Sonraki maddeler stres kaynaklarıyla ilgili somut adımlar atarken stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olacak öneriler içermektedir.

2)Hareket edin: En önemli adımlardan biri hareketi hayatınıza dahil etmek ve düzenli egzersiz yapmak. Koşullarınız düzenli egzersiz için uygun değilse de her fırsatta yürüyüşe çıkmak, asansör yerine merdiven kullanmak yapabilecekleriniz arasında.

3)Sağlıklı beslenin ve uyku hijyenine dikkat edin: İlk okuduğunuzda çok basit görünebilir ancak en temelde bunlar var. Dinlenmiş bir zihin ve dengede bir beden ile dayanıklılığınız artacağı için stresli durumlar karşısındaki duruşunuzda değişecektir.

4)Sınır çizmek ve hayır diyebilmek: Hayır diyebilmeyi öğrenin, sınırlarınızı koruyun. Eğer bu konuda zorlanıyorsanız mutlaka destek alın.

5)Zaman yönetimini öğrenin: En büyük stres kaynaklarından biri de hayatın yoğun akışı içerisinde zamanı doğru planlayamamak ve dolayısıyla işleri yetiştirememek. Zamanınızı mümkün olduğunca planlayın, gerekirse bu konuda eğitimler alın.

6)Mola vermeyi öğrenin: Nasıl ki kapanan telefonu tekrar çalışması için şarja takıyorsak arada bir kendinizi toplamanız için de mola vermeniz şart.

7)Gevşeme egzersizlerini öğrenin: Bazı gevşeme egzersizlerini öğrenerek stresli durumlar öncesinde ya da stres anında uygulamanız süreci daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır. Nefes, kas gevşeme ve güvenli alan egzersizlerini araştırabilirsiniz.

8)Stres anında karar vermeyin: Yoğun stres altında pişman olabileceğiniz kararlar vermeniz mümkün. Bu nedenle imkanınız varsa zaman isteyin, önceliklerinizi belirleyerek ilerleyin.

9)Sosyal ilişkilerinizi ikinci plana atmayın: Stresli bir dönemdeyim diyerek kendinizi eve kapatıp izole etmek stres kaynağına daha da yoğunlaşmanıza neden olacağı için stresinizi artıracaktır. Mümkün olduğunca size iyi gelen arkadaşlarınızla, yakınlarınızla iletişimde kalın. Arada planlar yapın, anlatın ve dinleyin. (Bir not: toksik ilişkilerden kaçının!)

10)Ekran sürenizi sınırlayın: Sosyal medya üzerinden paylaşılan çoğu şeyin gerçeği yansıtmadığını unutmayın. Ekranda geçirdiğiniz sürenin kontrolsüz olması diğer işlerinizi geciktirmenizde de önemli bir etken.

11)Doğayla iç içe olun: Mümkün olduğu zamanlarda ortam değişikliği yapın. Olabildiğince doğayla, toprakla temasta kalın.

12)Kontrol edebileceğiniz tek kişi sizsiniz unutmayın: Stresin kaçınılmaz olduğunu, her şeyin planladığınız gibi gitmeyebileceğini bilerek ilerleyin. Mükemmellik beklentisi içinde olursanız hayal kırıklıklarıyla baş etmek daha zor olacaktır.

13)İşlevsiz düşüncelerinizi fark edin: Bir olayın herkeste aynı etkiyi yaratmamasının önemli bir nedeni tepkilerimizin olaya yüklediğimiz anlam, algılayış biçimimizle ilgili olmasıdır. Eğer ben başarısız geçecek bir mülakatı dünyanın sonu gibi algılıyorsam elbette bu bende çok büyük bir stres tepkisine neden olacaktır. Olaylara yaklaşımınızda zihninizden geçen düşünceleri inceleyerek işlevsiz olanları fark etmek, üzerinde çalışarak bir sonraki duruma daha sağlıklı tepki vermenize yardımcı olacaktır.

14)İşleri mümkün olduğunca keyifli hale getirin: Dikkatinizi dağıtmayacak bir müzik, sevdiğiniz bir içecek, enerji verecek kokularla çalışma ortamını keyifli hale getirmek stresinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

15)Alkol, sigara ve madde kullanımından uzak durun: Stresli dönemlerde kaçış olarak görülen madde kullanımı kısa sürede bağımlılığa neden olurken maddi, manevi verdiği zararla yaşamda daha olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.

16)Uzman desteği alın: Yaşadığınız stresin kaynağı tek başınıza mücadele edemeyeceğiniz kadar yaşam kalitenizi bozmuş olabilir. Eğer böyle hissediyor ya da ne denediysem olmuyor diyorsanız mutlaka bir uzman eşliğinde ilerleyin.

Sevgiyle kalın, iyi haftalar.