İzmir Adliyesi'nde 'Gök' depremi... Onlarca büyük operasyona imza atan Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün süper yetkileri, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı tarafından elinden alındı. Gök artık, soruşturma yerine duruşmaya girecek.


HABER MERKEZİ ANKARA
İzmir'de özel yetkiyle donatılan ve çok sayıda operasyona imza atan 'Süper Savcı' lakaplı Murat Gök'ün yetkileri elinden alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcısı'nın tasarrufuyla gerçekleştirilen uygulamayla Gök, özel yetkili soruşturma savcılığından alınarak, duruşma savcılığına atandı.
'ÖZEL YETKİNİZ ALINMIŞTIR'

İki yıl boyunca özel yetkiyle görev yaptığı İzmir Adliyesi'nde belediyeler de dahil, kamu kurumlarındaki suç örgütlerine yönelik operasyonlarla adını duyuran Murat Gök, düz savcı yapıldı. Karar Gök'e İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler tarafından tebliğ edildi. Gök'e yapılan tebligatta, 'Özel yetki ile yaptığınız soruşturma ve operasyon yetkiniz sona erdirilmiştir' denildi.

'KOVANA ÇOMAK SOKTUM'

Gök, yetkilerinin alındığını doğrularken, işleme ilişkin yorum yapmak istemediğini söyledi. Süper Savcı, operasyonların siyasi olduğuna ilişkin iddialara da siyasi bir davanışının söz konusu olamayacağını belirterek, 'Benim siyasetle ilgim olmaz, siyasetçilerle ilgim olmaz" dedi. Gök, şaşkınlığını ise şu sözlerle ifade etti: "Böyle bir şey niye yapıldı anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler hoşuna gitmedi. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Soruşturma ve operasyon yapma yetkim Başsavcılık'ça görülen lüzum üzerine alındı. Sanırım buraya kadarmış."

BÜYÜK OPERASYON İMASI

Savcı Murat Gök, özel yetkilerinin elinden alınmasıyla ilgili olarak ise "Eğer elimde yetkilerim olsaydı, asıl bundan sonra olanlar olacaktı. Sanırım sorun ondan kaynaklandı" dedi. Gök, bugüne 2 bin 500 kişinin, kendisinin yürüttüğü davalar sonucunda yargı önüne çıkarıldığını da söyledi. Murat Gök'ün haziran ayı sonunda çıkan Hakimler ve Savcılar Kararnamesi ardından başka bir ile atanacağı öne sürüldü. Yakın çevresinden bazı kişiler ise Gök'ün savcılık görevinden istifa edebileceğini ileri sürdü. Yetkileri tırpanlanan Gök'ün dün 20 günlük rapor aldığı da öğrenildi.

Bu arada, özellikle belediyelerle ilgili yürüttüğü soruşturmalar nedeniyle rahatsızlık duyan CHP'nin, Gök'ün bu görevden alınması için yargı çevrelerinde kulis yaptığı iddia edildi.


Şahin: Talimat vermedik


Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Murat Gök'ün görev değişikliğiyle ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın herhangi bir talimatının ve yetkisinin söz konusu olmadığını bildirdi. Şahin, görev değişikliğine ilişkin kararın, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işlemi olduğunu söyledi. Mehmet Ali Şahin, Gök'ün görev değişikliğiyle ilgili yaptığı açıklamalarını da "talihsizlik" olarak niteledi. Şahin, "Savcı arkadaşımız bunu başka yönlere çekmeye gayret ediyor ki bu arkadaşımızın doğrusu ko-numuna yakışmayan açıklamalardır" dedi.


Başsavcı: Görevini değiştirdik


İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, Murat Gök'ün yetkilerinin devam ettiğini belirterek, "Ama rutin bir iş bölümü değişikliği yapılmıştır" dedi. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda talebi olmadığını ifade eden Özler, şunları kaydetti: "Başsavcı Vekilimiz Mehmet Doğar ve benim tasarrufumla bir uygulama yapılmıştır. Gök'ün, CMK 250 ile olan yetkileri devam etmektedir. Murat Gök, bundan sonra 8 ve 10 Ağır Ceza'da duruşmalara çıkacaktır. değişikliğe gittik."


Ağır Abi'den rahatsızdık


Süper Savcı'nın yetkilerinin tırpanlanması, belediyele-rine yönelik operasyonlara imza atması nedeniyle en fazla CHP'yi sevindirdi. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Gök'ün, "siyah gözlükler takarak, gazetelere ağır ağabey rollerinde demeçler vermesinin rahatsızlık yarattığını" ileri sürerek "Memati gibi poz veriyordu. Bir yargı mensubuna yakışan davranış değildi. Bakanlık rahatsız oldu ki yargıyı bu yükten kurtardı" dedi.



Ege'de Anafor yaratmıştı


Süper Savcı Murat Gök, İzmir' ve Ege Bölgesi'nde Anafor, Yengeç, Kumsal, , Fare Kapanı adlı birçok operasyona imza attı. İşte Gök'ün imza attığı operasyonlardan bazıları:

KAYNAKLAR: Kaynaklar Belediyesi'ndeki yolsuzluk operasyonunda Kaynaklar Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez, Buca İlçe Jandarma Komutanı Musa Sarıkaya dahil 74 kişi gözaltına alındı.

YENGEÇ: "Yengeç" adlı operasyonda, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K. ile 8 avukatın da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.

FARE KAPANI: Murat Gök 'ün talimatıyla Alaçatı Belediyesi'nde "Fare Kapanı" adıyla operas-yon başlatıldı. Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve çok sayıda belediye yöneticisi gözaltına alındı.

ANAFOR: Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki gruba yönelik operasyonda aralarında Ergenekon sanığı Sami Hoştan'ın da bulunduğu 58 kişi yakalandı.

KUMSAL: Çeşme'de plaj ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla "Kumsal" adı altında operasyon başlatıldı. Adliyeye çıkarılan 25 kişi tutuklandı.

BUCA: Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy'un gözaltına alındığı ve bir süre tutuklu kaldığı operasyonun başlatılması talimatını da Murat Gök verdi.