Başbakan Erdoğan, partisinin 3 Ocak’taki grup toplantısında Van’da depremzedelere yönelik çalışmalar konusunda bilgi verdikten sonra, “Ocak ayı sonuna kadar, yani bu ayın sonuna kadar artık çadır kent diye bir şey kalmayacak, tamamıyla konteynır kent haline hepsini getirmiş oluyoruz” demişti.

Başbakan’ın bu taahhüdüne karşın beklenen olmadı, Vanlı depremzedeler ocak sonunu gördü ama konteynırları göremedi. Kentte bugüne kadar yaklaşık 100 bin kişi, 25 bin konteynıra yerleştirildi. Ancak, halen 8 bin kişi çadır kentlerde yaşıyor. Bu kişiler için gerekli 2 bin konteynırı planladığı tarihte kente gönderemeyen devlet, “olumsuz hava koşullarını” gerekçe gösteriyor.


100 gün yetmedi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri, sevkıyatın geçen hafta kente ulaştırılmasının planlandığını, ancak hava koşulları nedeniyle yapılamadığını bildirdi. Yetkililer, önümüzdeki 15 gün içerisinde konteynırların kente ulaşmasının planlandığını belirtti.

Yine yetkililerden alınan bilgiye göre Van merkezde halen 6 çadır kent bulunuyor. Önümüzdeki 15 gün içerisinde kente gönderilecek konteynırların tümü de buralardaki yurttaşlara dağıtılacak. Ancak, evleri oturulabilecek düzeyde olmasına karşın, korktukları için içlerine giremeyen ve sokak aralarında, evlerinin önünde kurdukları çadırlarda kalan, yani “kayıt dışı” Vanlılar donmaya devam edecek. Kısacası bu kapsamdaki yurttaşlar, korkuyla soğuk arasında bir tercih yapmak zorunda.

Kentteki kaos tablosunu ağırlaştıran bir diğer etken de, istatistiki verilerin sağlıklı çıkarılamayışı. Bugün itibarıyla, çadır kentlerin dışında kaç kişinin sokaklarda kaldığına ilişkin bir veri yok. Aynı şekilde bugüne kadar Van’dan başka kentlere gönderilen yurttaşların sayısı da belirsiz.

Yetkililer, Van’da çadır kentler dışında kurdukları çadırlarda yaşayanların sayısının 10-15 bin, devlet olanaklarıyla başka kentlere sevk edilenlerin sayısının da yaklaşık 40 bin olduğunu belirtiyor. Ancak, kendi olanaklarıyla kenti terk edenlerin sayısı belli değil. Yetkililer bu rakamın da yaklaşık 10 bin olduğunu ancak “tahmin edebiliyor.”

Öte yandan hazırladığı soru önergesiyle Başbakan Tayyip Erdoğan’dan Van’a gönderilen yardımlara ilişkin ayrıntılı bilgi isteyen CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger’e verilen yanıtlar da dikkat çekici. Buna göre, Van için acil yardım ödenekleri dahil olmak üzere gönderilen insani yardım malzemelerinin toplam maliyeti 696 milyon TL’ye ulaştı. 16 Ocak itibarıyla toplam 22 bin 559 konteynır bölgeye gönderildi. Ortalama bir konteynırın nakliye teslim maliyeti ise 10 bin 500 TL’yi buldu.

cumhuriyet