Aramalarda devlet sırlarının yer aldığı bazı dolap ve odalar da açıldı.

TSK"nın en gizli birimlerinden birisi olan Özel Kuvvetler Komutanlığı"na bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı"nda önceki gün yapılan aramada “devlet sırrı” krizi nedeniyle bazı belgeleri inceleyemeyen savcılar, önceki gece Hakim Kadir Kayan ile yeniden karargaha gelerek ikinci bir arama başlatmışlardı. Önceki gece 00:30"da başlayan ve dün bütün gün boyunca devam etti. İlk gün Hakim Kayan"ın da gelmesine rağmen açılmayan bazı dolaplar ve odalar ise dün açıldı. Devlet sırrı niteliğindeki belgelerin olduğu dolap ve oda hakim, savcı ve askeri personel eşliğinde incelendi ancak belgeler alınamadığı için arama uzadı.

POLİSLER KAPIDA BEKLEDİ
Dün gün boyu devam eden aramada Ankara 11"inci Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hakim Kadir Kayan ve özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ve Şemsettin Özcan, askeri savcı ile askeri personel bulundu. Aramada polisler içeri alınmadı.
Savcılığın soruşturmayı “suikast” iddiasıyla değil “Arınç ve bazı hükümet üyelerine yönelik planlar olup olmadığının” ve “askeri personelin Arınç"ın evinin bölgesinde ne yaptığına, kimi neden izlediğine” ilişkin açtığı ifade edildi. Seferberlik Bölge Başkanlığı"ndaki arama için “genel nitelikli arama” kararı alındığı, bu arama kapsamında gizli odadaki belgelerin de incelendiği ifade edildi.

KOZMİK KONSEPT ARTIK YOK
Askeri kaynaklar ise, Kirazlıdere"deki Özel Kuvvetler"e ait “Kozmik Kasa”, “Kozmik Oda” gibi bir yerin bulunmadığını, bu konseptin soğuk savaş döneminin sona ermesinin ardından NATO tarafından, dolayısıyla TSK tarafından da uygulamadan kaldırıldığını belirttiler. Seferberlik Bölge Başkanlığı"nın arşivinde Türkiye"nin olası bir yabancı ülke tarafından işgal durumunda kalması halindeki isyan planları ile isyancı hareketleri yürütecek kişilere ait bilgilerin bulunduğu bildirildi.
Gün boyu devam eden aramalarda hakim ve savcılara odada bulunan bilgi ve belgelerin “devlet sırrı” olduğu gerekçesiyle kopyalarının fotokopilerinin veya kayıtlarının verilmediği bu nedenle askerlerin gözetiminde bu belgelere ilişkin not alınarak tutanak altına alındığı öğrenildi. Tutanakta bu belgelerin içeriğinin de yer almadığı sadece kabaca konusunun yer aldığı bildirildi.

HAKİM OLMADAN İNCELENEMEZ
İçeriği devlet sırrı niteliğindeki belgelerin mahkemece incelenmesi, CMK"nın 125"inci maddesinde “Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgeler, ancak mahkeme hakimi veya heyeti tarafından incelenebilir. Bu belgelerde yer alan ve sadece yüklenen suçu açıklığa kavuşturabilecek nitelikte olan bilgiler, hakim veya mahkeme başkanı tarafından tutanağa kaydettirilir. Bu madde hükmü, hapis cezasının alt sınırı beş yıl veya daha fazla olan suçlarla ilgili uygulanır.”

DELİLLERİ KARARTMA ŞÜPHESİ
Gözaltına alınanlar arasında Arınç"ın evinin yakınında gözaltına alınan Albay E.Y.B. ve Binbaşı İ.G."nin yanı sıra bu subayların yakalanmalarının ardından Çukurambar"a giden Seferberlik Bölge Başkanı Albay Y. A. "nın da bulunduğu kaydedildi. Seferberlik Bölge Başkanlığı"nda çalışan ve aynı operasyon için araç kiraladıkları tespit edilen Yüzbaşı O. D. ve Üsteğmen N.C. ile üç astsubay da gözaltına alındı. Gözaltına alınan astsubaylardan birinin evinde de arama yapıldığı ve bu aramaya askeri savcının katıldığı da öğrenildi kaydedildi. Gözaltıların, yürütülen soruşturma kapsamında “delilleri karartma şüphesi” ortaya çıktığı için alındığı öğrenildi.

HERŞEY VATAN İÇİN
Özel Kuvvetler Komutanlığı"nın Kirazlıdere tesislerinde arama yapıldığı sıralarda, yan kışladaki askeri birliklerden, “Herşey vatan için” sesleri yükselmesi dikkat çekti.

Askeri mahalde arama yetkisi

Askerİ Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu"nun 9. maddesinde “Askeri mahkemeler kanunlarda aksi yazılı olmadıkça, asker kişilerin askeri olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidir” ifadesi yer alıyor. Askerler, bu maddedeki “askeri mahal” ifadesinin, karargâhta sınırsız arama yapılmasına engel oluşturduğunu öne sürüyor. Bu ifade Anayasa"nın 145. maddesinde de bulunuyor. Askerlerin iddialarının dayanağını da bu hüküm oluşturuyor. Buna karşılık, CMK"nın 250. maddesinde yapılan değişiklikle, anayasal düzene karşı işlenen suçlar yönünden askeri yargının yetkisi bulunmuyor.

Soruşturma başka yöne kayabilir

HAKİM Kayan ve savcıların gizli belgeleri incelemesinde eğer başka bilgi ve belgeler de bulunursa soruşturma başka yöne de kayabilecek. CMK"ya göre “tesadüfi elde edilen deliller” gereği savcılık soruşturma açacak. Bu durumda ise soruşturmaların içeriğinin darbe iddialarına kadar gidebileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz aylarda Ankara 12"inci Ağır Ceza Mahkemesi kurulmuştu. Kulislerde bu mahkemenin de darbe iddialarını yargılamak için kurulduğu iddia edilmişti.

O kışlaya adını veren mayın şehidi

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç"a suikast iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında arama yapılan Seferberlik Bölge Başkanlığı"nın içinde yer aldığı “Yüzbaşı Necdi Şentürk Kışlası” adını Bitlis Tatvan"da 1995 yılında teröristlerin döşediği mayına askeri aracın çarpması sonucu şehit düşen Yüzbaşı Necdi Şentürk"ten alıyor.
Kara Harp Okulu"ndan Teğmen rütbesiyle İstihkam subayı olarak mezun olan Şentürk"ün adı aynı zamanda Akhisar"da bir anaokulunda da yaşıyor.
İstihkam Subayı Yüzbaşı Necdi Şentürk, 1963 yılında Akhisar"da dünyaya geldi. Şentürk, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1984 yılında Kara Harp Okulu"ndan İstihkam subayı olarak mezun oldu. Sırasıyla; İstihkam Okul Komutanlığı, Çorlu Ulaş"da görev yaptıktan sonra Bitlis-Tatvan Tugay Komutanlığı emrine atandı. 1985 - 92 yılları arasında takım ve bölük komutanlığı görevlerinde bulundu. Şentürk, 30 Ağustos 1993 yılında yüzbaşı rütbesini aldı. Aynı yıl Kuzey Irak"ta sınır ötesi harekata katıldı. 1986"da eşi Belgin ile hayatını birleştiren Şentürk"ün mezarı Akhisar"daki şehitlikte bulunuyor./akşam