Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yaz kararnamesinde 293 idare mahkemeleri hakiminin de yeri değiştirildi. İstanbul ’un siluetini bozan 169 kuleleri için yıkım kararı veren mahkemenin başkan ve üyeleri de bu kararnameyle dağıtıldı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, İstanbul’a 3. havalimanının olumlu ÇED raporuyla ilgili de yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Radikal’den Fatih Yağmur’un haberine göre, İstanbul 4. İdare Mahkemesi Başkanı Sebahat Turan Bölge İdare Mahkemesi üyeliğine atanırken, üyelerden Özkan Artar ise deyim yerindeyse Edirne’ye sürgün edildi. Artar, son kararname ile Edirne İdare Mahkemesi üyesi olarak atandı. Böylelikle önemli kararlara imza atan İstanbul 4. İdare Mahkemesi, HSYK kararnamesi ile dağıtılmış oldu.

Havalimanı kararına imza

Daha önce 16/9 gökdelenlerinin önce uygulama imar planları ile yapı ruhsatını iptal eden İstanbul 4. İdare Mahkemesi, sonrasında ise tarihi siluete etki eden katların yıkılmasına karar vermişti. İstanbul 3. havalimanı projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin açılan davada yürütmenin durdurulması kararını da İstanbul 4. İdare Mahkemesi vermişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın itirazıyla 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği karar, bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırılmıştı.

Bozdağ: Rutin ve normal bir kararname

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tartışılan yargıdaki yaz kararnamesini, “rutin ve normal bir kararname” sözleriyle savundu. Bozdağ, yargı paketinin Meclis Genel Kurulu’nda önceki geceki görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soruları üzerine, yargıdaki en büyük kararnamelerin her zaman yaz kararnameleri olduğunu belirterek, “Türkiye’de son zamanlarda yaşanan tartışmalar nedeniyle herkes, ‘Acaba burada şu var mı, bu var mı? Şundan mı yapıldı, bundan mı yapıldı?’ şeklinde değerlendirmeler yapıyor. Bunu çarpıtmak isteyenler var ama işin esası, rutin ve normal bir kararnamedir bu kararname” dedi.

Bozdağ, “2011’deki yaz kararnamesi adli yargıda 1976, idari yargıda 254 kişi, 2012’de adli yargıda 2335, idari yargıda 184 kişi, 2013’te adli yargıda 1923 kişi, idari yargıda 148 kişi, 2014 yaz kararnamesi ise adli yargıda 2224, idari yargıda 293 kişiyi kapsamaktadır” bilgisini de verdi.

Tazyik hapsinin kaldırılmasına ilişkin bir çalışmalarının olmadığını da belirten Bozdağ, tasarıyla, sulh ceza mahkemelerinde yapılan düzenlemenin önemli bir değişiklik olduğunu kaydederek, sulh ceza ile asliye ceza ayrımının bir anlamının olmadığını, bundan sonra asliye ceza mahkemelerinin sayısının artacağını ve iş yükünün adil dağılacağını bildirdi. Bozdağ, “Sulh ceza hakimliğinde ihtisaslaşma olacak, belki bundan sonra bu konudaki kararlar daha sıhhatli olacak” bilgisini verdi.

Radikal