Kayıtlar yapıldı sıra seçmelere geldi. Seçme sınavları haftalarca sürdü. Hiç bir mesleki kariyer aranmayan iş kolunun tek şartı vardı: Bedenen güçlü olmak. Bu zorlu sınavı 20 bin 814 aday geçti. Ancak iş yine bitmedi, belki de hayatlarının en zor çekilişine kaldı. İnsanlara para kazandıran "Şans Topu" küreleri maden ocağının bahçesine kuruldu ve toplar bu sabahtan itibaren dönmeye başladı. Günlerce dönecek 3 bin şanslıyı belirleyecek.


Zonguldak"ta Türkiye Taşkömürü Kurumu"na (TTK) alınacak 3 bin maden işçisi için yapılan beden gücü sınavını kazanan 20 bin 814 kişinin umudu, talih oyunlarındaki kura çekiminde ikramiye dağıtan şans toplarında. Bugün başlayan ve 24 Kasım"da sona erecek noter huzurundaki kura çekilişlerinde belirlenecek 3 bin işçi, 1 Ocak"ta işbaşı yapacak.

TTK"ya bağlı maden ocaklarından Amasra"ya 200, Üzülmez"e 450, Kozlu"ya 700, Armutçuk"a 300 ve Karadon"a bin 350 olmak üzere alınacak toplam 3 bin maden işçisi için 35 bin 272 kişi, madenlere yatkınlıkları konusunda uygulamalı testlerden geçirildi.

4 metre boyunda, 34 kilogram ağırlığında maden direğini taşıyıp, kazma, kürek ve baltayı nasıl kullandıklarına bakılan adaylardan yeterli puanı alan 20 bin 814 kişi, noter huzurunda yapılacak kura çekilişine katılmaya hak kazandı.

Bin 33 üniversite mezunundan, sınavı geçen 281"inin de katılacağı kura çekilişi, talih oyunlarındaki kura çekiminde ikramiye dağıtan şans topları ile noter huzurunda yapılıyor.

Kuruma bağlı Üzülmez Müessese Müdürlüğü"nde başlayıp, 24 Kasım"a kadar her gün bir müessese müdürlüğünde gerçekleştirilecek kura çekilişi sonucunda 3 bin şanslı işçi belirlenecek. 1 Ocak"ta maden ocaklarında işbaşı yapacak işçiler 1175 YTL maaş alacak.

TTK Genel Müdürlüğü yetkilileri, işçi adaylarının beden güçlerinin test edildiği sınavlarda kimseye torpil ve ayrıcalık uygulanmadığını, kura çekilişinde de aynı özenin gösterileceğini belirterek, kuraya girecek tüm adaylara şans dileğinde bulundular.
DHA