İhaleye fesat karıştırmak, evrakta sahtecilik yapmak, tehdit, adam yaralamak, adam kaçırmak, yolsuzluk, irtikap gibi suçlamalarla yargılanan Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız"ın oğlu Enes Yıldız"ın sevgilisine otomobil hediye ortaya çıktı. Ancak bu hediyenin veriliş şekli oldukça ilginç. Yıldız aynı davada yargılandığı sevgilisi Sema Hasdemir"e aldığı otomobili 4. kattaki eve vinçle çıkardı.



Formula 1 pistinin açılmasıyla birlikte İstanbul"un cazibe merkezi haline gelen Akfırat"ta 6.5 ay önce jandarma operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonda başta Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız, oğlu Enes Yıldız olmak üzere çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yürütülen operasyon sonunda savcılık iddianamesini hazırladı ve dava açıldı. Savcılık hazırladığı iddianamede Hilmi Yıldız için 342 yıl, oğlu Enes Yıldız için de 84 yıl hapis cezası isteminde bulundu.

Hesap müdürünün itirafları

Önceki gün ilk duruşması yapılan davada belediyenin hesap işleri müdürü Şahin Yiğit, yapılan soygunu tüm detaylarıyla itiraf etti. İhale yolsuzluğundan yardım paralarının zimmete geçirilmesine, Formula 1"deki milyonluk soygundan tehditle iş yaptırmaya kadar Başkan Yıldız ve oğlunun çevirdiği tüm dolapları detaylarıyla anlattı.

Müfettiş raporları vahim

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi"nde yürüyen davanın temelini ise İçişleri Bakanlığı Müfettişlerinin hazırladığı rapor oluşturuyor. İçişleri Bakanlığı Müfettişleri aylar süren incelemelerinin sonucunda operasyon için düğmeye bastı ve jandarma tarafından gözaltılar gerçekleştirildi. Müfettişlerin ve savcıların ortaklaşa çalışması sonucunda da iddianame hazırlandı ve yargılama başlandı.

Yüzlerce ihbar geldi

Müfettişler tarafından soruşturma yürütülürken Akfırat Belediyesi"nin içinde özel bir oda oluşturuldu. Özellikle dinlemelere karşı özel önlemler alınan odada yüzlerce kişinin bilgisine başvuruldu. Araştırma süresince de başta belediye çalışanları olmak üzere yüzlerce kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler sırasında özellikle Yıldız ailesiyle ilgili çok çarpıcı bilgilere ulaşıldı. Bu bilgilerden bir tanesi de Hilmi Yıldız"ın oğlu Enes Yıldız ve sevgilisi ile ilgiliydi. Müfettişlere aktarılan olayda, Enes Yıldız"ın sevgilisi Sema Hasdemir"e yaptığı bir jest bütün detayları ile anlatıldı.

Aracı çekiciyle götürdü

Müfettişlere aktarılan olaya göre, Enes Yıldız sevgilisi Sema Hasdemir"e "Opel"marka bir araba alıyor. Yaş günü hediyesi olarak aldığı otomobili sevgilisine vermek için de ilginç bir yol seçiyor. Yıldız önce aldığı otomobile kurdeleden fiyonk yaptırıyor yani hediye paketi yapılıyor. Sonra otomobili çekici ile sevgilisinin evine götürüyor. Ancak Yıldız"ın yaptıkları bununla sınırlı değil. Daha büyük bir jest yapmak için önce vinç kiralıyor ve vinç ile otomobili sevgilisinin dairesine çıkartıyor. Sevgilisinin yaşadığı apartman ise 4. katta. Yıldız, aldığı hediyeyi vinç yoluyla 4. kata çıkartarak hediyesini teslim ediyor.

İŞTE BELEDİYEDEKİ YOLSUZLUKLAR

BAŞKAN"IN OĞLUNA ARSA: İddianamede 166 dönüm mera vasıflı taşınmazın sahte imzalar ile vasfının değiştirilerek TOKİ"ye verildiği belirtildi. Daha sonra imar planlarında belediye hizmet alanı, lise alanı, belediye fakirler ve yatı evi olarak planlanan toplam 25 dönüm Yaşar Yılmaz üzerine geçirildi. Mera kapsamından çıkartılan bölümlerde Başkan"ın oğlu Enes Yıldız adına da tapu kaydı yapıldı.

FORMULA 1"DE MİLYONLUK YOLSUZLUK: FORMULA 1 pistinin bulunduğu bölgede 2005 ve 2006"da yoğun bir hafriyat dökümü yapıldığının anlatıldığı iddianamede, belediyenin gerçekleştirdiği hafriyat işlemlerinde, şüphelilerin 2006"da 846 bin lira, 2007"de 940 bin lira irtikap (hile yapma, yiyicilik) suçunu işledikleri ifade edildi. Yine Formula 1"in otopark alanı asfalt dökümü ihalesini alan Vesem firmasına hiç iş yapmamasına rağmen 1.5 milyon liralık ödemede bulunulduğu da iddianamede yer aldı.

GÖREVE DÖNMEK İÇİN 500 BİN DOLAR: Belediye Başkanı Hilmi Yıldız"ın görevden alınmasından nedeniyle Tuzla İdare Mahkemesi"ne açtığı davanın kaybedilmesi ile Bölge İdare Mahkemesine açılacak dava için pazarlık yaptığı ifade edilerek “Bölge İdare Mahkemesi ile bağlantıları Avukat Faruk Mirhanoğulları ve Avukat Veli Taşdemir vasıtası ile kurmaya çalıştıkları, Hilmi Yıldız"ın tekrar başkanlığına dönmesi karşılığında 500 bin dolar gibi bir rakamın telaffuz edildiği tespit edilmiştir” denildi.

ŞEYH SAYESİNDE GELEN BAŞKANLIK: Akfırat"ta şeyh olarak adlandırılan Yaşar Yılmaz"ın bölge üstünde etkili olduğunun belirtildiği iddianamede, Hilmi Yıldız"ın Yılmaz sayesinde belediye başkanı seçildiği de belirtiliyor. 15 eşi olduğu iddia edilen Yılmaz"ın seçim dönemi bölge halkı üzerinde dini baskı kurduğu ve sözünü dinlemeyenlerin bölgede barınamayacağı tehdidinde bulunduğu vurgulandı. Bunlar karşılığında, sabit bir işi olmamasına rağmen eşleri ve kendisi varlık içinde yaşayan Yılmaz"a belediye işçilerinin maaşlarından kesinti yapılarak para verildiği ayrıca arsalar üzerinde sahte belgelerle rant sağlandığı kaydedildi.

SU HAVZASINA İMAR: İddianamedeki 3 numaralı suçlama Hilmi Yıldız ve adamlarının mahkeme kararlarını bile hiçe saydıklarını gösteriyor. İstanbul 4. ve 6. İdare Mahkemelerinin verdikleri iki ayrı yürütmeyi durdurma kararına rağmen Ömerli İçme suyu Havzası Tepeören 2-3 Etap imar planlarının da aralarında bulunduğu uygulamalara devam edildiği iddia ediliyor. Planların, durdurmaya ilişkin mahkeme kararları belediyeye ulaştıktan sonra kadastro müdürlüğüne yollandığı, evrak defterinin ilgili sayfasına mürekkep dökülerek kayıtların silinmeye çalışıldığı, askıya çıkarılmayan imar planlarının çıkarılmış gibi gösterilerek kayıt tutulduğu da detaylarıyla iddianamede yer aldı.